به گزارش خبرگزاري شبستان از قم، آيتالله آصفي شخصيت برجسته و از علماي قم است كه ساليان سال تلاشهاي گستردهاي در گسترش معارف اسلامي انجام داده است.
اين عالم رباني هم اكنون 77 سال سن دارند كه مهمترين ويژگي ايشان، زهد و تقوا و همچنين پارسايي و فروتني است كه از مقام علمي ايشان تقدير و تشكر شد.
آيتالله ناصر مكارمشيرازي در پيامي به كنگره بزرگداشت آيتالله آصفي آورده است: قبل از هر چيز تشكيل اين همايش را كه براي بزرگداشت يكي از چهرههاي مخلص و اثرگذار روحانيت شيعه انجام شده، به همه شما عزيزان و همه دستاندركاران تبريك ميگويم.
جناب آيتالله آصفي را سالهاست ميشناسم، مردي است عالم و دانشمند و وارسته و صاحب افكار معتدل. از محضر بسياري از بزرگان قم و نجف بهره مند شده و صاحب تاليفات فراوان و پرمغز و پرمعناست.
از ويژگيهاي ايشان جامعيت علمي است، به شهادت تاليفات ايشان كه هم فقهي و تفسيري است هم ولايي و اخلاقي است.
در مسائل سياسي بحمدالله صاحب نظر و در مسائل اجتماعي و خدمت به محرومان داراي فعاليتهاي چشمگير و از نظر اخلاقي داراي تواضع و دنبال نام و نشان نبودن و زندگي ساده است.
توفيقات الهي به طور گسترده شامل حال ايشان بوده و اميدواريم همچنان موفق بماند. باردگير از حمايت دست اندركاران تشكر ميكنم و حضور شما عزيزان را سپاس ميگويم و همه شما را به خداوند بزرگ ميسپارم.
*آيتالله آصفي همچون منشور چندپهلو داراي ابعاد گوناگوني است
آیتالله جعفر سبحانی نيز در پيامي به همايش بزرگداشت آيتالله آصفي آورده است: درباره هر موضوعی شک و تردید رخ دهد، ولی عظمت مقام علم و دانش جایگاه شک نیست؛ چرا که اگر دانش بشری در جامعه نبود، زندگی به صورت عهد حجری استمرار مییافت و انسان در شیوه زندگی گامی به پیش نمینهاد.
شاید به همین خاطر است که قرآن یکسان بودن عالم و جاهل را به صورت تعجبی مطرح میکند؛ سرچشمه دانشهای بشری تلاشهای شبانه روزی شخصیتهای بلند همتی است که در بهرگیری از خواب و خوراک به مقدار ضرورت بسنده نموده و از دیگر لذایذ زندگی چشم پوشده تا توانستهاند جامعه انسانی را به مقام والایی برسانند و خویشتن به مقام برتر از عنقا بپرند.
حضرت آیتالله سبحانی با بیان اینکه تکریم از عالمان بزرگ و اثرگذار گذشته در حقیقت تکریم از مقام علم و دانش است، عنوان کرد: این کار یک فریضه اخلاقی و اجتماعی به شمار میآید که در هر زمان باید مطابق متقضیات آن انجام گیرد.
این فضای روحانی و علمی که امروز به عنوان بزرگداشت یکی از اندیشمندان حوزههای علمیه پدید آمده است در جامعه کاملا اثر گذار است، سبب میشود که نسل جوان پیشتاز راه علم و دانش گردد و سرانجام افقهای تازهای را بگشاید و فقر علمی را بزدایید، چرا که با چشم خود میبینند جامعه نسبت به طبقه اندیشمند ارزش والایی قائل است.
قهرمان گفتار ما یعنی حضرت آیتآلله حاج شیخ محمد مهدی آصفی همچون منشور چند پهلو دارای ابعاد و جوانب گوناگونی است که تحلیل هر یک از آن جوانب برای خود مجال خاصی میطلبد.
ایشان در قلمرو فقه و فقاهت بالاخص مسائل مربوط به حکومت اسلامی و یا حقوق زنان تواسته است طرحهای خوبی را ارائه کند و به یک رشته از پرسشها پاسخ محکم دهد و در عین این که آرا و نظریات او ضامن مدیریت جامعه امروز است، ولی از حدود کتاب، سنت و اجتماع فقیهان بیرون نمیرود و سیمای روشنی که چکیده فقه پویا است از حکومت اسلامی و حقوق زن ارائه مینماید.
*آيتالله آصفي همواره به دنبال فراگيري علوم هستند
حجتالاسلام و المسلمين محمدي گلپايگاني رئيس دفتر مقام معظم رهبري به عنوان يكي از سخنرانان اين مراسم گفت: اهتمام حوزه به اين موضوع و بزرگداشت بسيار جاي تامل است و تشكيل اين جلسه در حوزه علميه قم ميتواند اثر بخشي خاصي داشته باشد.
وي عنوان داشت: اين همايشها نشانگر اين است كه حوزه علميه قدر عزيزان خود را ميداند و اين بزرگداشت در همين رابطه است و البته چنين مسئلهاي ريشه قرآني دارد.
رئيس دفتر مقام معظم رهبري تصريح كرد: ارادت بنده به ايشان يك ارادت قديمي است و با توجه به مسئوليت ايشان در حوزه نجف بسيار مهم بود و ايشان عمر 77 ساله خود را در جهاد، تلاش، نوشتن، گفتن، مبارزه كردن و.... صرف كرده كه بايد شخصيت ايشان معرفي شود.
وي گفت: اين افراد سرمايههاي ما هستند و ميتوانند الگو باشند و بايد حوزه در معرفي چنين شخصيتهايي تلاش گسترده انجام دهد و ايشان بيش از 200 اثر مكتوب دارند.
حجتالاسلام و المسلمين محمدي گلپايگاني گفت: آيتالله آصفي اين نبوده كه در اتاق خود نشسته و تنها از همانجا فعاليت خود را انجام دهد، بلكه در همه فعاليتهاي اجتماعي و سياسي نيز حضور داشتند و در كنار آن به فعاليتهاي علمي نيز پرداختهاند.
رئيس دفتر مقام معظم رهبري تصريح كرد: آيتالله آصفي به قدري از مطرح شدن گريزان بودند كه اجازه نميدادند اين كنگره برگزار شود، اما بايد با معرفي چنين كنگرههايي در معرفي شخصيتهاي علمي بكوشيم.
*شخصيتهاي علمي و ديني بايد به طلاب جوان معرفي شوند
حجتالاسلام احمد واعظي رئيس دفتر تبليغات حوزه علميه قم نيز در اين مراسم گفت: اين جلسه ارج نهادن و يادسپاري و تاكيد بر آن اصالتها و ارزشهايي است كه قوام و دوام حوزههاي علميه بر آنهاست.
وي گفت: علم و تقوا و معنويت و جهاد في سبيلالله و آن ويژگيها و صفاتي كه به خوبي در منش و گفتار و شخصيت آيتالله آصفي جمع است.
رئيس دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم بيان داشت: اين بزرگداشت در حقيقت بزرگداشت از اين ارزشهاست و خدمت ايشان نيز عرض كرديم كه اين جلسه تشريفاتي نيست و ما سعي داريم با احياي آثار بزرگان ديني، بتوانيم طلاب جوان را به اين رويكرد مهم دعوت كنيم.
حجتالاسلام واعظي گفت: ميشود شخصيتي سياسي و فعاليتهاي خطير اجتماعي داشته باشد و در عين حال تقوا و معنويت و اخلاص را حفظ كرد و بايد چنين الگوهايي را به طلاب جوان معرفي كرد.
وي گفت: ميتوان در عين كسب مراتب علم و تقوا، فروتن و متواضع بود و اين صفاتي است كه در وجود آيتالله آصفي وجود دارد و بايد قدر اين افراد را دانسته و در راستاي معرفي چنين افرادي تلاش كرد.
رئيس دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم بيان داشت: در عرض شش ماه تمام آثار آيتالله آصفي جمع آوري شده و بيش از 30 جلد كتاب تمام منشورات را بررسي و تحرير كردند.
*زهد و تقوا از ويژگيهاي موثر آيتالله آصفي است
آيتالله مرتضي مقتدايي دبير عالي شوراي عالي حوزههاي علميه نيز در اين مراسم گفت: بعد از غيبت امام زمان(عج) كه مردم امام عصر خود را در دسترس نداشتند، علماي بزرگ و عالمان به علوم اهل بيت(ع) و كساني كه وارثان اهل بيت(ع) بودند مرجعيت و پناه بودن براي امت اسلامي را به عهده گرفتند.
وي گفت: در هر زمان اين علما و بزرگان توانستند با تاليفات و بيانات خود و همچنين صحبتهايي كه ميكنند، دين را حفظ كرده و مردم را به سمت دين هدايت كنند.
دبير عالي شوراي عالي حوزههاي علميه عنوان داشت: علما شبهات را بررسي ميكردند و پاسخ ميدادند و در زمان ما نيز حضرت امام راحل نه تنها زعامت مسائل ديني را بر عهده داشت بلكه زعامت مسائل سياسي نيز بر عهده ايشان بود كه با شكل گيري انقلاب اسلامي بود و بعد از ايشان نيز مقام معظم رهبري همان روش و منش را دنبال كردند.
آيتالله مقتدايي تصريح كرد: اگر بعد از غيبت امام عصر(عج) نبودند علما و هدايتگران، مردم به انحراف كشيده شده و مشكلات بسياري را به همراه داشت.
وي گفت: علما ايمان مردم را در دست گرفتند و از انحرافها جلوگيري كردند و در روايات نيز به اين اشاره شده كه بقاي دين به وسيله فعاليتها و ايثارها و فداكاريها و همچنين سخنرانيهاي علما بوده و موجب ابقاي دين شده است.
دبير عالي شوراي عالي حوزههاي علميه گفت: يكي از مصاديق اين عالمان، آيتالله آصفي است كه تلاشهاي گستردهاي انجام دادند و سالهاي سال در حوزه علميه قم و نجف تحصيل كردند و درس خارج فقه و اصول داشتهاند.
آيتالله مقتدايي بيان داشت: ايشان 250 مكتوبات دارد كه اين تاليفات به چه ميزان ميتواند اثر بخش بوده و همين تاليفات بر زبانهاي مختلف ترجمه شده است.
وي گفت: ايشان از نظر مبارزات و تلاشهاي جهاد براي دين در عراق اقدامات گستردهاي انجام داده و ايشان همراه امام راحل بودند و با نوشتن خود ولايت فقيه و نظام اسلامي را بيان كرده و نشر دادند.
دبير عالي شوراي عالي حوزههاي علميه بيان داشت: زهد و تقوا يكي از ويژگي هاي برجسته ايشان است كه در كنار مسائل و فعاليتهاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي و... همواره زهد و تقوا داشته و دارند.
* دفاع از ولايت فقيه جزو ويژگيهاي آيتالله آصفي است
آيتالله اعرافي رئيس جامعه المصطفي العالميه نيز در كنگره بزرگداشت آيتالله آصفي گفت: در خصوص ابعاد علمي ايشان آشنايي زيادي وجود دارد و در ميان نگاهها و رويكردهاي علمي ايشان چند نكته بسيار مهم است.
وي گفت: يكي از آن نكات رويكرد فقهي است و از يك متد و رويكرد قديمي حوزه برخوردار هستند ولي در عين حال فقه ايشان بر اساس مسائل امروزي است.
رئيس جامعه المصطفي العالميه تصريح كرد: نه فقه دور شدن از متدولوژي و نه فقهي كه در گذشته بماند از جمله مسائلي است كه ما نياز داريم به اين موضوع برسيم.
آيتالله اعرافي گفت: از دوران نوجواني با نوشتارهاي ايشان آشنايي دارم و هميشه از اين نگاه تاريخي لذت ميبردم و اين بسيار ارزشمند است.
وي بيان داشت: دفاع از اسلام و دفاع عقلاني ايشان از مباني اهل بيت(ع) و تبيين پديدههاي عاشورا و انتظار از جمله مسائلي است كه در آثار آيتالله آصفي ديده ميشود.
رئيس جامعه المصطفي العالميه گفت: همچنين دفاع از حوزهها و دفاع از ولايت فقيه از ديگر ويژگي هاي آيتالله آصفي است كه كاملا در وجود ايشان قابل مشاهده است.
آيتالله اعرافي گفت: ايشان اخلاص فراواني دارند و اين نياز حوزههاي علميه است و بايد طلاب نسبت به اين امر تلاش جدي داشته باشند و از سوي ديگر تواضع و فروتني دارند و ايشان نماد اين امر هستند.
*آيتالله آصفي انساني وارسته و ثابت قدم هستند
آيتالله اختري دبيركل مجمع جهاني اهل بيت(ع) نيز در اين كنگره گفت: تكريم و تجليل از علما و انديشمندان و عالم، تقدير و تكريم پيامبر بزرگ اسلام(ص) و امامان و پيشوايان معصوم است.
وي گفت: علما ورثه ائمه هستند و چون اميران رسل هستند وقتي مسئوليت خودشان را در امانت داري خوب انجام ميدهند، تكريم از آنها تكريم از شخص پيامبر(ص) است.
دبيركل مجمع جهاني اهل بيت(ع) گفت: تجليل از عالم، تجليل از مقام علم و آگاهي است، مقام علمي برترين مقامي است كه خداوند براي انسان خواسته است و علت سجده فرشتهها براي آدم را خداوند متعال علم قرار داده است.
آيتالله اختري ابراز داشت: درجات عالم را نيز خداوند بر درجات ديگر افزون قرار داده است و در روايات از پيامبر(ص) روايات متعدد در زمينه فضيلت علم بر جهاد و بر عبادت وارد شده است.
وي گفت: بسيار خوشحالم كه موفق شديم اين اجتماع باشكوه براي تجليل از مقام علم و عالم را برگزار كنيم و اين بسيار اثر بخش خواهد بود و ميتواند تاثيرگذاري داشته باشد.
دبيركل مجمع جهاني اهل بيت(ع) گفت: مسئوليت عالمان و دانشمندان ديني بسيار مهم است و ايشان از آن لحظهاي كه پا به عرصه تبليغ گذاشته هر كار تبليغي كه نياز بوده انجام داده است.
*طلاب بايد خود را با جهش تاريخي دنيا همسو كنند/مقام معظم رهبري رمز وحدت در جهان اسلام هستند
آيتالله آصفي نيز در اين مراسم گفت: بنده خودم را لايق برگزاري اين همايش نميدانم و خود را اسوه نميدانم، بلكه عبرتي براي جوانان ميدانم كه وقتي به عمر تلف شده خودم نگاه ميكنم به آنها توصيه ميكنم كاري نكنند كه چنين حسرتي بخوريد.
وي گفت: بعد از 77 سال عمر خود را در نزديكي سراشيبي قبر ميبينم و به جز كالاي اميد و كرم به خداوند هيچ چيز ديگري ندارم.
اين عالم برجسته گفت: اميدوارم كه اين كالا به درد اينجانب بخورد و دست ما را بگيرد و بسيار نيز خوشحالم كه چنين اميدي دارم.
آيتالله آصفي گفت: با چشمپوشي از مصداق بايد بگويم كه برگزاري اين همايشها بسيار موثر است و تلخيها و ناكاميها و در عين حال موفقيتهايي را ديدهاند كه براي نسل جوان موثر است.
وي گفت: جوانان بايد بدانند كه كار را از صفر شروع نكنند و همواره تلاش داشته باشند از تجربيات ديگران استفاده كرده و همواره در اين مسير گام بردارند.
آيتالله آصفي بيان داشت: طلاب جوان بايد از اين تجربهها استفاده كرده تا بتوانند به فتح قلههاي علمي بپردازند و بكوشند تا روز به روز شاهد گسترش مسائل علمي در جامعه باشيم.
در پايان اين مراسم مجموعه 31 جلدي آثار آيتالله آصفي رونمايي شد كه تدوين و تصحيح مجموعه آثار عربي، تحت عنوان موسوعه الاصفي از جمله اين آثار بود.
همچنين تدوين و تصحيح جديد ترجمه برخي آثار مهم آيت الله آصفي چون مباني نظري حكومت اسلامي و همچنين انتشار مقالات فارسي وي از ديگر آثاري بود كه رونمايي شد.
پايان پيام/
نظر شما