تقویت نهادهای صنفی عرصه نشر با هدف فعال کردن حوزه خرید کتاب/حل مشکل ناشران تعلیقی

خبرگزاری شبستان: امضای تفاهم‌نامه‌های مختلف با وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و مراکزی که امکان کمک به بهبود وضعیت کتاب را دارند، با هدف فعال کردن حوزه خرید کتاب صورت می‌گیرد و در همین راستا، تقویت نهادهای صنفی عرصه نشر از برنامه‌های جدی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد خواهد بود.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم تجلیل از خادمان نشر و پیشکسوتان عرصه چاپ چهارشنبه 28 آبان ماه، با حضور «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزیر ارشاد، «حجت الاسلام حشمتی» معاون قرآن و عترت وزیر، «حسین نوش آبادی» سخنگوی وزیر ارشاد، «برزین ضرغامی» مدیرکل ارشاد استان تهران، تعدادی از مدیران و معاونان وزارت ارشاد و خادمان نشر در سالن سینمایی این وزارتخانه برگزار شد.

 

سیدعباس صالحی در این مراسم در سخنانی گفت: کتاب و کتابخوانی از مقوله‌های مورد اهتمام مقام معظم رهبری است و ایشان همیشه فرازهایی در مورد این مقوله دارند که از جمله آنها می‌توان به مواردی اشاره کرد. ایشان در اهمیت کتاب فرمودند که کتاب گنجینه بزرگترین ثروت‌های بشری است/ کتاب مادر تمدن ها و عصاره آنهاست.



هیچ چیز جای کتاب را نمی‌گیرد

وی با بیان اینکه به کارهای تصویری اعتقاد دارد، اما هیچ چیز جای کتاب را پر نمی‌کند، اظهار کرد: این خود فرصتی تاریخی برای فرهنگ مکتوب کشور است که در خدمت فرهنگ بیش از گذشته برآید. اینران مهد کتابت بوده و به نظر می‌رسد بتواند در این حوزه به شکوفایی برسد.

صالحی در ادامه توضیح داد: وزارت ارشاد به اعتبار جایگاهش در حوزه حاکمیتی نشر وظایفی دارد، اما حوزه نشر حلقه‌های متعددی دارد؛ در حوزه مسائل اقتصادی و حقوقی ناشران، ما تقریبا در ماه‌های ابتدایی فعالیت‌مان با ناشرانی که از این معاونت طلبکار بودند، تسویه حساب کردیم. البته پرداخت بدهی افتخاری ندارد، ولی همین که ما برای شرکای‌مان کاری نمی‌کنیم، به آنها بدهکار هم نباشیم، اقدام مثبتی است. در حوزه معافیت مالیاتی اهالی نشر، این موضوع در خصوص کتابفروشان به طور کامل حل شده است و در خصوص ناشران هم، ضمن اینکه آنها هم از معافیت مالیاتی برخوردارند، موارد کوچکی که باید در این خصوص انجام شود، در دست اقدام است و انشاءالله به انجام می‌رسد.



حل مشکل ناشران تعلیقی

وی به حل مشکل ناشران تعلیقی در یک سال گذشته اشاره کرد و گفت: ناشرانی بودند که به صورت سلیقه‌ای تعلیق شده بودند که این کار به نظر درست نمی‌آمد و بخش زیادی از آنها رفع تعلیق شدند. همچنین وضعیت صدور پروانه‌های نشر بهبود پیدا کرده است. علاوه بر این در بحث کمیته خرید کتاب، هم اعضا و هم مصوبات کمیته به صورت شفاف اعلام شده است و تصمیمات ما در این حوزه در معرض قضاوت ناشران است.



تقویت نهادهای صنفی عرصه نشر با هدف فعال کردن حوزه خرید کتاب
 

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از دیگر اقدامات معاونت متبوعش را امضای تفاهم‌نامه‌های مختلف با وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و مراکزی که امکان کمک به بهبود وضعیت کتاب را دارند، برشمرد و خاطرنشان کرد: بر اساس همین تفاهم‌نامه‌ها، 2 میلیارد تومان از منابع وزارت آموزش و پرورش وارد بازار نشر شد. در همین ارتباط با وزارت بهداشت تفاهم‌نامه خوبی در حوزه فرهنگ سلامت امضا شد و به زودی نیز با وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست تفاهم‌نامه‌ همکاری امضا می‌کنیم. تمام این اقدامات با هدف فعال کردن حوزه خرید کتاب صورت می‌گیرد و در همین راستا، تقویت نهادهای صنفی عرصه نشر از برنامه‌های جدی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد خواهد بود.
 

وی افزود: اعتقاد ما در دوره جدید بر این است که نهادهای مدنی می‌توانند کارهای زیادی انجام دهند که نهادهای دولتی از انجام آن عاجزند و به همین دلیل بحث تقویت نهادهای صنفی و مقتدر، همواره مدنظر ما بوده است که با همین نگاه بحث واسپاری‌ها مطرح شد و نگاه اصلی هم همین است که ما به طرف واسپاری های حداکثری و تصدی‌گری‌های حداقلی پیش برویم.
 

صالحی با اشاره به کمک کارشناسی ناشران در بازنگری‌های عرصه نشر، گفت: استفاده از کمک کارشناسی ناشران در بازنگری آیین‌نامه‌های متعددی که در معاونت فرهنگی در حال بازنگری و بعضا ایجاد است، یکی دیگر از سرفصل‌های عملکرد یک سال گذشته معاونت فرهنگی است و در همان ابتدای راه هیات نظارت بر ضوابط نشر کتاب از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد و این امکان را پدید آورد که بحث نظارت بر کتاب، ساختار خودش را پیدا کند. تشکیل کمیته‌های تخصصی برای استخراج ابهامات قانون ضوابط نشر و یافتن راهکارهایی با هدف برطرف کردن آنها از دیگر اقدامات ماست. حضور اعضای منتخب شورای عالی انقلاب فرهنگی در این کمیته‌ها، این فرصت را پدید می‌آورد که در بحث نظارت کتاب، اعمال سلیقه کمتر شود.


وی از کاهش جدی میانگین زمان بررسی کتاب در اداره کتاب این معاونت خبر داد و افزود: روندهای بررسی اصلاحات قانونی در ضوابط نشر شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال انجام و درواقع در شرف اتمام است و به زودی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه می‌شود.

صالحی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: نگاه حاکم در معاونت فرهنگی به سوی تقویت بنیه اقتصادی صنعت نشر، مرجعیت پیدا کردن اهالی نشر در تصمیم‌گیری‌ها و اجرای قانون در امر بررسی کتاب و پرهیز از سلیقه‌گرایی در این زمینه است.



تشبیه عملکرد اداره کل چاپ و نشر به حل نشدن آلودگی هوای تهران

وی در ادامه با بیان اینکه اداره کل چاپ در کارگروه اقتصادی کشور حضو جدی‌تری پیدا کرده است، گفت: این اقدام با این نگاه صورت گرفته است که چاپ با اقتصاد و صنعت پیوند بیشتری برقرار کند. بی‌تردید این حرکت مثل هر حرکت دیگری نیازمند هم‌افزایی ملی هم در حوزه اجتماعی و هم در حوزه فرهنگی است. وضعیت چاپ و نشر کشور شبیه به وضعیت هوای آلوده تهران است، یعنی همان گونه که تنها یک دستگاه نمی‌تواند از عهده مشکل حل آلودگی هوای تهران برآید، یک معاونت وزارتخانه نمی‌تواند آن را پاک کند. همه باید به کمک هم بیاییم و همچنین موسسات و نهادهای دیگر را درگیر این قضیه کنیم و این شرایط خاص را نشان‌شان دهیم تا متوجه شوند که حوزه چاپ، حوزه سختی است.

معاون فرهنگی ارشاد در پایان سخنانش تاکید کرد: حل مشکلات عرصه فرهنگ مکتوب نیازمند عزم و مدیریت ملی است. با استعداد تاریخی و اجتماعی که در ایران وجود دارد و با رهبری‌های مدبرانه رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ مکتوب، شرایط چاپ و نشر کشور روزهای خوش‌تری را پیش رو داشته باشد.


به گزارش شبستان، «نادر قدیانی» رئیس پیشین اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در این مراسم نیز به دو موضوع بودجه‌های فرهنگی و تاسیس فروشگاه‌های زنجیره‌ای و هایپراستارهای کتاب اشاره کرد که در طول چهار سال مسئولیتش در این اتحادیه نتوانسته به آنها جامه عمل بپوشاند، اشاره کرد.



پایان پیام/

کد خبر 418474

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha