به گزارش خبرگزاری شبستان اواخر ماه نوامبر سال گذشته ایران و گروه 5+1 در ژنو مذاکرات بحث بر انگیز خود بر سر برنامه هسته ای ایران را ادامه دادند و به توافقی تحت عنوان " طرح اقدام مشترک " دست یافتند. در بخشی از این توافق نامه عنوان شده: " دستیابی به توافق نهایی منوط به توافق در مورد تمامی تمهیدات است". با نزدیک شدن به 24 نوامبر و پایان مهلت توافق نهایی تنها یک هفته به امضای یک قرارداد هسته ای تاریخی بین ایران و هفت تیم مذاکره کننده باقی مانده است.
چندی پیش نیز هیات های نمایندگی ایالات متحده ، سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ،آلمان، فرانسه، بریتانیا ، روسیه و چین برای بحث بر سر جزییات بیشتری از طرح مشترک جامع در عمان گردهم آمدند. این هفته دور پایانی این مذاکرات پیش ازمهلت مقرر 24 نوامبر در وین برگزار می شود.
نیویورک تایمز دوهفته قبل گزارش داد، انتقال بخشی از ذخایر هسته ای ایران جهت تبدیل به سوخت برای نیروگاه های هسته ای ایران می تواند قسمتی از این توافق نهایی باشد . نویسنده مقاله در ادامه عنوان کرد این پیشنهاد در اواخر سال2009از سوی مذاکره کنندگان مطرح شده بود. با توجه به حساسیت های ایران درمورد نقض حقوق خود برای غنی سازی، باید دید آیا ایده چرخه کامل سوخت هسته ای ایران هنوز هم واقع بینانه محسوب می شود یا خیر. همچنین باید چگونگی و محل غنی سازی نیز مکتوب شود.
اما در حالی که با نزدیک شدن به مهلت مقرر، اکثر کارشناسان نسبت به دستیابی به توافق خوش بینند، ایران اعلام کرد که تعلیق تحریم ها کافی نبوده و تقاضای رفع کامل آن ها را دارد. جان کری وزیر امور خارجه امریکا تاکید کرد باراک اوباما می تواند این تحریم ها را به حال تعلیق در آورد هرچند به نظر می رسد کنگره آمریکا نسبت به توافق با ایران چندان خوش بین نیست. دولت ایالات متحده می داند با توجه اختلافات نهاد های داخلی این کشور طرح مشترک جامع با ایران موضوعی است که چندان از آن استقبال نمی شود.
به گزارش رسانه های آمریکایی باراک اوباما در تاریخ 7نوامبر نامه ای به آیت اله خامنه ای رهبر ایران فرستاد که نشان می دهد اوباما به دلایل مهم ژئوپولتیکی به توافق با ایران نیاز دارد. همکاری ضمنی با ایران در مسائل مربوط به نگرانی های منطقه ای مانند مبارزه با داعش منوط به امضای موافقتنامه با این کشور بر سر برنامه هسته ای است. مقامات ایران دریافت این نامه را تایید کردند.
اهداف سیاسی کوتاه مدت میتواند چالش های ساختاری و دشمنی ایدئولوژیک طولانی میان آمریکا و ایران را عمیق تر کند. رییس جمهور آمریکا خود دستور وضع 40 درصد تحریم های این کشور علیه ایران را صادر کرده و 60 درصد دیگر در کنگره این کشور تدوین شده و لغو آنها نیازمند وضع قوانین جدید از سوی همین نهاد است. اظهارات وزارت خارجه نشانگر آن است که توافق با ایران آنقدر برای دولت ایالات متحده مهم است که حاضرشود سیاسی در برابر دیگر نهاد های این کشور دست به عقب نیشینی بزند.
در همین حال اوباما اعلام کرد دولت وی برای رفع نیاز های هسته ای ایران طرحی ارائه کرده که اطمینان می دهد برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است. در واقع اوباما با زبان دیپلماتیکی که سه سال پیش سرگئی لاورف وزیر امور خارجه روسیه به کار برده بود صحبت می کند.
به نظر می رسد اوباما حملات خود علیه ایران را متوقف کرده ، در حالی که دولت آمریکا در هر فرصتی از ارتباط ایران با خشونت های منطقه ای در عراق و سوریه و عدم پیشرفت مذاکرات هسته ای سخن می گوید. اوباما نیز مانند همتای ایرانی خود رییس جمهور حسن روحانی به این توافق نیاز دارد.
نظر شما