به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، محمد جعفر حبیب زاده شب گذشته (27 آبان) در آیین نکوداشت استاد امیرناصر کاتوزیان پدر فقید و برجسته علم حقوق ایران که در سالن اجتماعات دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برگزار شد، بیان کرد: توأم کردن علم حقوق با علم اخلاق، تأکید بر اجرای اصل قانون در اجرای عدالت و توأم کردن مفاهیم حقوقی با عدالت و اجرای آن، خصوصیت هایی است که استاد کاتوزیان در علم حقوق برجسته کرد.
وی ادامه داد: ایشان برای تحقق اصل حاکمیت قانون در حوزه حقوق نیز از سه شاخصه دموکراسی (اعمال نظر دیدگاه های اکثریت با حفظ حقوق اقلیت)، مشروعیت و مقبولیت استفاده می کرد و مقبولیت نیز از جمله شاخصه های مهم دستیابی به اصل حاکمیت قانون در جامعه است و باید قواعد حقوقی با نظام ارزشی جامعه منطبق باشد.
عضو هیئت علمی حقوق دانشگاه تربیت مدرس عنوان کرد: این موارد برگزیده ای از نظرات دکتر کاتوزیان بود و گرامیداشت انسان های بزرگ به این است که آرمان شان حفظ و ترویج شود.
در ادامه عضو شورای عالی کمیسیون حقوق بشر اسلامی اظهار کرد: عدالت کمال مطلوبی است که انسان اجتماعی برای رسیدن به آن فراغت نمی یابد و در جستجوی آن به سرای باقی می شتابد و دکتر کاتوزیان پدر علم حقوق نیز از جمله این افراد بود که در راه عدالت خواهی گام برداشت و در نهایت به سرای باقی شتافت.
محمد هاشمی خاطر نشان کرد: کاتوزیان شخصیتی سیاست گریز و عدالت گزین بود و این عدالت خواهی درگفتار و رفتار وی مشهود بود.
وی اعلام کرد: استاد کاتوزیان به مدت 11 سال از دانشگاه فاصله گرفت که علت این موضوع، بی مهری برخی افراد از دانشگاه بود، ولی پدر علم حقوق با وجود خانه نشینی کماکان به شکوفایی علم حقوق کمک می کرد و دانش و پژوهش های خود را در قالب چندین کتاب منتشر کرد.
رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین نیز در این همایش اظهار کرد: اولین و شاخص ترین ویژگی استاد کاتوزیان مرجعیت علمی ایشان است و آثار به جا مانده از این استاد برجسته دارای ارتباط کلاسیک و ارتباط نوین است و از این رو مورد توجه قضات، وکلا، اساتید و علاقمندان به رشته حقوق قرار گرفته است.
محسن عینی توضیح داد: نقش مرجعیت علمی این استاد محدود به دوره اشتغال وی نبود و در دوره عزلت نیز فعالیت های ارزشمندی از خود به جای گذاشت که کتاب مبانی حقوق عمومی نوشته دکتر کاتوزیان، کتابی بسیار ارزشمند است زیرا با رویکردی متفاوت به حقوق عمومی می پردازد و با وجود تخصص ایشان در حقوق خصوصی این کتاب استحقاق دریافت جایزه را نیز داشت.
وی تصریح کرد: صفات اخلاقی استاد کاتوزیان همچون صداقت، عدالت خواهی، صبر، آزادگی و حقگویی بسیار بارز بود که به همین دلیل گروه های سیاسی مختلف در کشور مجذوب این صفات اخلاقی می شدند.
گفتنی است امیرناصر کاتوزیان حقوقدان برجسته و یکی از نویسندگان اصلی پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی است که وی را پدر علم حقوق ایران نیز می خوانند، کاتوزیان اولین دانشجوى ایرانى است که موفق به اخذ مدرک دکتراى حقوق در ایران و دانشگاه تهران شده و از وی تاکنون ۴۵ جلد تالیف و تحقیق منتشر شده است که حجم برخی ازآنها به ۹۰۰ صفحه مى رسد.
قانون مدنی در نظم حقوق کنونی، توجیه و نقد رویه قضایی، گامی بسوی عدالت، مقدمه علم حقوق، فلسفه حقوق، درسهایی از عقود معین، نظریه عمومی تعهدات، کلیات حقوق، قواعد عمومی قراردادها از جمله آثارتالیفی و کتابهای استاد کاتوزیان است.
پایان پیام/
نظر شما