به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم اختتامیه دومین دوسالانه کارتون کتاب، عصر دوشنبه 26 آبان ماه با حضور «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد، «حجت الاسلام شاهمرادی» دبیر شورای فرهنگ عمومی، «سردار طلایی» عضو شورای شهر، «علیرضا مختارپور» دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی، محمد اللهیاری، سیدمسعود شجاعی طباطبایی و جمعی از داوران و هنرمندان کارتونیست در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
«سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد در این مراسم طی سخنانی گفت: در دنیایی به سر میبریم که سلطه فرهنگ تصویری را شاهدیم. امروز، فرهنگ تصویری، فرهنگ حاکم بشری است و در پرتو این تحول، فرهنگ مکتوب و شفاهی در خطر تخریب قرار دارد. این اتفاقی است که در حال شکل گیری است و طبیعی است که ضرباتی را به فرهنگ مکتوب وارد میکند.
وی خاطرنشان کرد: بشریت اگر فرهنگ مکتوب و شفاهی خود را از دست بدهد، دریچههایی از فرهنگ وجودی و تاریخچه فرهنگ خود را از دست داده است و از این رو باید فکری برای فرهنگ مکتوب و کتابت کرد.
صالحی بیان کرد: این خطر در کشورهای در حال توسعهای به مانند کشور ایران مضاعف است زیرا کشورهای توسعه یافته قرنها فرصت داشتند که فرهنگ مکتوب خود را نهادینه کنند. به همین دلیل غلبه فرهنگ تصویری و تخریب و تضعیف فرهنگ مکتوب در کشورهای رو به توسعه بیشتر است.
وی با بیان اینکه خواندن و کتاب در خطر فرهنگ تصویری قرار دارد، برگزاری دوسالانه کارتون کتاب را اقدامی حمایتی از طرف فرهنگ تصویری قلمداد کرد و گفت: برگزاری جشنوارهای به مانند دوسالانه کارتون کتاب به کمک کتاب و فرهنگ کتبی آمده است، مغتنم است و این راهی برای ماندن کتاب و فرهنگ مکتوب است.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشکر از کسانی که بحث کتاب و کارتون را پیوند دادند، درباره فرهنگ تصویری دیگر هنرها نیز توضیح داد: در حوزه فرهنگ تصویری کارتون، رسانهای به غیر از تلویزیون و فیلم است. این سخن را از این رو نمیگویم که در جشنواره کتاب کارتون حضور پیدا کردهام بلکه باید توجه داشت که هنر کارتون چند ویژگی دارد؛ اول اینکه کارتون بسیار کم هزینه است و با یک قلم میتوان به تولید کارتون پرداخت. این ویژگی کارتون همانند خوشنویسی با قلم است که خوشنویسان ایران این هنر را بسیار در سطح جهان مطرح کردند.
وی در ادامه افزود: دومین ویژگی این هنر، انفرادی بودن آن است. ویژگی سوم آن، انتقادی بودن آن است؛ جذبه نقد در کارتون وجود دارد و نقد دلربا و جانگشاست.
صالحی در پایان و در بخش دیگری از سخنانش گفت: در کشور ما در دو دهه گذشته در هنرهای تجسمی و تصویری استعدادهای خوبی ظهور کردهاند. ما در برخی از این حوزهها مزیت نسبی داریم و میتوانیم در عرصه جهانی حرفی برای گفتن داشته باشیم و حتی به رقابت با دیگران بپردازیم و در این حوزهها نظام اسلامی ایرانی قوی شده است. باید به این صدها و هزاران هنرمندی که وارد این عرصه شدهاند کمک کنیم. در حال حاضر این استعداد به کمک فرهنگ مکتوب آمده است و کارتون میتواند با تلفیق و بازآفرینی به اشاعه و حفظ فرهنگ مکتوب کمک کند.
پایان پیام/
نظر شما