به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست در هفته کتاب و کتابخوانی با حضور دکتر معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست ، دکتر سید عباس صالحی معاون وزیر ارشاد، دکتر سید مصطفی محقق داماد استاد دانشگاه و جمعی از مدیران و معاونین سازمان حفاظت محیط زیست، نویسندگان، ناشران و محققان حوزه محیط زیست پیش از ظهر امروز یکشنبه 25 آبان ماه در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
محمد درویش، مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست در این مراسم با بیان اینکه طبیعت ایران حال خوبی ندارد نه حال سمندرهای خالدار امپراطور در دره شهبازان خوب است، نه حال میش مرغ ها در دشت سونا و بوکان در سرزمین ما، گوزن های زرد قربانی سیمره می شوند و دارکوب های سر سرخ ، از گلازنی نفس بریده! گفت: همانطور که هوبره ها فدای اشتیاق شان به خرامیدن در شاسکوه می گردند، کبک های تنگ زندان هم در سبز کوه سرخ می شوند تا حکایت مرگ شان ثبت میراث معنوی گردد!
وی ادامه داد: با این وجود، همچنان تک درنای سپید و عاشق هر ساله هزاران کیلومتر می پیماید تا عشق بی مانندش را به سرزمینی که خاطره هم پروازی با معشوقش را در سینه دارد، نشان دهد.
دبیر نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست با تاکید بر اینکه سرزمین ایران، سرزمین وحشی بافقی که بیش از 500 سال پیش دریافته بود که ما درخت افکن نه ایم، آنها گروه دگرند، با وجود سد تبر، یک شاخ بی بر نشکنیم افزود: همان شاخ بی بری که 2500 سال پیش در منشور پارسوماش ، افکندنش برابر با پایان نسل قلمداد شده بود.
درویش تصریح کرد: با این وجود، امروز بی مهابای فرداها، نسل درختان از جنگل های چوبر در تالش تا کهور های محمد آباد ریگان ریشه کن می شود و سازمان متولی محیط زیست ایران بر این باور است که با منطق سرنیزه و چکمه هرگز نمی توان توان تاب آوری طبیعت وطنی که دوستش داریم به او بازگرداند و سزاوارانه پاس داشت.
وی با تاکید بر اینکه توان افزایی، ارتقای سواد محیط زیستی و اعتلای فرهنگی ساکنان فلات ایران در صدر اولویت های راهبردی سازمان حفاظت محیط زیست است، اظهار داشت: تلاشی که در بیست و پنجمین روز از آبان 1393 ؛ در روزی که به نام کتاب، آگاهی و سبک زندگی با تاکید بر سلامت و محیط زیست و خانواده نامگذاری شده است، شناسه گویایش را در همین اجتماع پرشور و فرزانه در تالار زیبای شهدای محیط زیست پردیسان می توان رهگیری کرد.
وی خاطر نشان کرد: این جشنواره همزمان با آیین های بیست و دومین سال برگزاری هفته کتاب و کتابخوانی 24 الی 30 آبان برگزار شد و از بین 300 اثری که در حوزه های گوناگون تخصصی ، حقوقی، دینی، کودک و نوجوان و نشریات به دبیرخانه این جشنواره ارسال شد به انتخاب هیات داوری 64 نفره به صاحبان 25 اثر جوایزی به رسم احترام اهدا کنیم .
به گفته درویش، برگزاری جشن ملی انتخاب برترین کتاب محیط زیست سبب می شود تا هم نویسندگان طبیعت دوست بیشتری ترغیب به نوشتن در این حوزه شوند، هم ناشران پرشمار تری با لرزش کمتر دل و دست پای در سرمایه گذاری این مقوله فرهنگی نهند و هم سردبیران سهم بیشتری از فضای نشریه های خود را به محیط زیست اختصاص دهند.
مهناز مظاهری معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست در این مراسم با اشاره به سازمان حفاظت محیط زیست بر اساس رسالت خود که حفظ و حراست از منابع طبیعی ، عناصر حیاتی، ثروت و سرمایه های ملی است، گفت: با استناد بر اصل پنجاهم قانونی اساسی کشور که حفاظت از محیط زیست را وظیفه همگانی می داند، می کوشد از تمام فرصت ها و ظرفیت های ایجاد شده ، در جهت تحقق اهداف خود بهره بگیرد.
وی ادامه داد: اجرای تصمیم های نابخردانه توسط انسان و طمع ورزی های نامحدود او، تعادل و توازن طبیعت را برهم زده و موجب وارد آوردن خسارت های جبران ناپذیر به محیط زیست شده است.
مظاهری تصریح کرد: آموزش و دانش افزایی برای تغییر رفتار اقشار مختلف جامعه به ویژه مدیران ارشد و تصمیم ساز کشور برای حفظ و نگهداری از مواهب خداوندی به شدت احساس می شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه پیش زمینه حفاظت از محیط زیست توسط مردم و مسئولان ، افزایش دانش و آگاهی در همه سطوح و در همه مقاطع سنی، دریاره نقش محیط زیست در ادامه ی حیات بشر است، افزود: لازم است در فرهنگ مردم ایران ، کتاب و کتابخوانی ، سفارش ، تشویق و ترغیب شده و زیر ساخت های آن نیز فراهم شود.
تدوین کتاب پیرامون چالش های محیط زیستی کارآمد ترین روش حفاظت از محیط زیست
وی تاکید کرد: حفاظت از محیط زیست همراه با بهره برداری خردمندانه و پایدار میسر نخواهد بود مگر از طریق همفکری، همکاری و هم افزایی متولیان و مسئولان حوزه های گوناگون علمی ، آموزشی، مذهبی، فرهنگی و هنری ، فعالان محیط زیست، تشکل های مردم نهاد و علاقمندان و دانشگاهیان
به گفته مظاهری ، تهیه، تالیف و تدوین کتاب پیرامون مباحث و چالش های محیط زیستی ، یکی از موثرترین و کارآمد ترین روش های تحقق این آرمان بزرگ در سازمان حفاظت محیط زیست است.
سید محمد مجابی معاون توسعه مدیریت ، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در این مراسم با بیان اینکه بحران های جدی محیط زیست کم نیست و می بایست برای آن اهتمام جدی صورت گیرد، گفت: در سیاست های کلی نظام چالش های زیست محیطی از جمله آب، فرسایش خاک، آلودگی آب، خاک و هوا لحاظ می شود.
وی با تاکید بر اینکه میزان آسیب ها به محیط زیست از مرحله بازگشت ممکن است، عبور کند، گفت: انسان در قرن بیستم دستاورد بزرگی داشت که در مسیر رشد و تکنولوژی قدرت انسان را افزایش داد و برای بهره برداری بیشتر از منابع منجر به مشکلات زیادی که جهان و کشور با آن مواجه است.
مجابی تصریح کرد: اگر دو دیدگاه دینی و غیر دینی نسبت به مسائل جامعه ببینیم ، یک طرف نگاه غیر دینی انسان را موجودی بهره بردار از محیط می شناسند و در نگاه دینی بعضی ها با این تفکر پیش می روند چون انسان را اشرف مخلوقات است و هرگونه عمل را انجام می دهند.
وی ادامه داد : در کنار این تفکر، تفکری دیگری وجود دارد که گفته می شود باید فقط طبیعت را حفظ کرد، طبیعت گرانه،آیا رفاه، توسعه ، حق جامعه و بشریت هست یا نیست؟ اگر هست بشر چه جوری باید با آن برخورد کند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به نظریه محقق داماد اشاره کرد و گفت:انسان باید اخلاق زیست محیطی داشته باشد و انسان و طبیعت در این اخلاق باید حفظ شوند.
وی ادامه داد : جایگاه محیط زیست در فرهنگ و کهن دینی ایران ویژه است و می بایست نگاه ویژه به اخلاق زیست محیطی داشته باشیم .
مجابی در این مراسم خواستار ترویج فرهنگ کتابخوانی در حوزه محیط زیست شد و افزود: مترجمان، مولفین کار های خود را در حوزه های مختلف محیط زیست ارائه دهند و نقد کتاب های محیط زیستی داشته باشیم.
گفتنی است در پایان این مراسم در بخش معاونت محیط زیست انسانی رتبه اول تالیف کتاب ارزیابی کیفیت آب تالیف دکتر سید هادی خاتمی، رتبه دوم کتاب تصفیه و دفن لجن فاضلاب ترجمه مهندس یوسف کر، رتبه سوم کتاب نانو فناوری و محیط زیست ترجمه علی نقی زاده را به خود اختصاص دادند.
همچنین در حوزه معاونت محیط زیست طبیعی ، کتاب مبانی زیست شناسی حفاظت تالیف دکتر منصوره ملکیان ، کتاب بوم شناسی گیاهی تالیف دکتر منصور مصداقی و کتاب پروانه های ایران تالیف علیرضا نادری بعنوان آثار برگزیده در این بخش معرفی شدند.
در بخش معاونت محیط زیست دریایی ، کتاب راهنمای انتخاب و تهیه طرح های مدیریت مناطق حفاظت شده ساحلی – دریایی تالیف هنریک مجنونیان، کتاب اثرات محیط زیستی تاسیسات آب شیرین کن ها تالیف غلامعباس رضایی و کتاب فک خزری تالیف الناز نینواز حائز رتبه های برتر در این حوزه شدند.
در بخش حوزه عمومی (حقوقی –آموزشی) کتاب حقوق محیط زیست و توسعه پایدار رتبه دوم،همچنین در بخش کتاب های ترجمه شده رتبه اول کودک و طبیعت ترجمه عبدالحسین وهاب زاده و کتاب نجات محیط زیست ترجمه دکتر حمید طراوتی جایزه این بخش را دریافت کردند.
در بخش ناشران جشنواره انتشارات فنی ایران، انتشارات جهاد دانشگاهی، انتشارات خرسندی بعنوان ناشران برگزیده معرفی شدند.
در حوزه کودک و نوجوان کتاب فریاد یوزپلنگ تالیف علی گلشن،کتاب رنگ تالیف سرور پوریا، کتاب مسافر تالاب تالیف اعظم ایزدی بعنوان برگزیده معرفی شدند و در بخش ترجمه کتاب آینده کره زمین ترجمه محمد رضا داهی جایزه دریافت کرد.
در حوزه نوجوان کتاب نجات زمین در دست ماست ترجمه بهرام معلمی ، کتاب آب چال ترجمه فواد نظیری بعنوان آثار برگزیده در این بخش معرفی شدند.
در بخش نشریات ماهنامه سرزمین من، فصلنامه دانشنامه، فصلنامه توسعه پایدار و ماهنامه گیتا نما تقدیر شد.
جایزه ویژه نخستین جشنواره کتاب سال محیط زیست به پاس خدمات فرهنگی قابل توجه استاد آیت الله دکتر سید مصطفی محقق داماد در تالیف کتاب هایی که بین موازین محیط زیستی و آموز های دینی پیوند برقرار می کنند، به ایشان اهدا شد.
پایان پیام/
نظر شما