به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، اجلاس ارتقای توانمندی های شوراهای فرهنگ عمومی کشور صبح امروز 24 آبان با حضور وزیر کشور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس شورای فرهنگ عمومی کشور، حجت الاسلام سالک رییس کمیسیون فرهنگی مجلس و مدیران شوراهای فرهنگ عمومی استان های کشور در هتل لاله تهران برگزار شد.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور نیز که در این اجلاس حضور یافته بود فرهنگ را مسئله ای حساس و تاثیرگذار و جزء مسایل سهل و ممتنع دانست و گفت: عدم برنامه ریزی در حوزه فرهنگ خسران آفرین است چرا که ملت های زیادی آمدند و رفتند و با فراز و فرودهای بسیاری دست و پنجه نرم کرده اند و اگر نظاره گر این تحولات باشیم به مهمترین عامل آن یعنی مسئله فرهنگ و شرایط فرهنگی می رسیم. تمام فعالیت های بشری در بستر فرهنگی رخ می دهد و فرهنگ است که نوع و چگونگی فعالیت ها را تعیین می کند.
وی با اشاره به مسئله اقتصاد و فرهنگ، امنیت و فرهنگ و سیاست و فرهنگ تأکید کرد: هیچ موضوعی را مستقل از فرهنگ نمی دانیم و تفاوت رفتارها در حوزه های مختلف با متغیر وابسته فرهنگ توجیه خواهد شد. این موضوع به نوع تعامل و استفاده از منابع و شرایط با توجه به فرهنگ برمی گردد.
رحمانی فضلی ادامه داد: اگر قبول کنیم مجموعه رفتارها و اقدامات در بستر فرهنگ رخ می دهد باید بدانیم تعامل و روابط در فرهنگ اتفاق می افتد و برای همین هم اولین باری که مقام معظم رهبری در مورد فرهنگ اظهارنظر کردند به بحث تهاجم فرهنگی اشاره داشتند.
وی خاطرنشان کرد: ایشان با نگاه به افق رفتاری و تعامل و افق فعالیت های کشور این مسئله را مطرح کردند هرچند این نگرانی در حوزه های دیگری تعبیر و تفسیر شد اما اشاره ایشان به این مسئله در سطح کلان بود و نگرانی ایشان به تغییرات و جهت گیری ها در عرصه فرهنگ ارتباط داشت اما مجموعه کشور نتوانستند اقداماتی مؤثر در این زمینه انجام دهند.
وزیر کشور اظهار کرد: بحث تهاجم فرهنگی در حوزه های رفتار اجتماعی در جامعه با توجه به منویات رهبری با تغییرات اجتماعی مطرح شد، ایشان مطرح کردند که ما چه بخواهیم و چه نخواهیم در حوزه تغییرات اجتماعی قرار گرفتیم و خواه ناخواه تابع شرایط خواهیم بود. به دنبال این مسئله رهبر انقلاب به بحث سبک زندگی اشاره کردند و آن را حلقه ای از یک منظومه فرهنگی معرفی کردند و ابعاد مسئله را با مصداق هایی که آورده اند روشن کردند که اقتدار و منافع ملی را دربر می گیرد.
وی در ادامه سخنانش به تکنولوژی ها و فناوری های جدید در دنیا اشاره کرد و گفت: اگر نتوانیم سبک زندگی با شرایط و فرهنگ خودمان را طراحی و اجرا کنیم تحت تأثیر فرهنگ بیگانه قرار می گیریم. آنچه که امروز در حوزه فرهنگ با آن مواجه ایم مسئله ارزش ها است و دعوای آمریکا و لیبرال جهانی به این موضوع مربوط می شود که با تمام ابزارشان سعی در سلطه بر فرهنگ دارند و تحت عنوان مسایل لیبرالی آن را پیگیری می کنند.
رحمانی فضلی با تاکید بر اینکه ارزش های لیبرالی به سرعت و در عرض 24 ساعت به جهان مخابره می شود، خاطرنشان کرد: ما چه بخواهیم و چه نخواهیم در فضا و محیطی بسر می بریم که مرتب در حال انتشار ارزش های لیبرالی از طریق تکنولوژی ها هستیم و تأثیرگذاری ها نیز با سرعت اتفاق می افتد که در حوزه های مختلف علمی، سیاسی و فرهنگی شاهد آنیم.
وی در خصوص حل این مشکلات گفت: اولین گام ما این است که از آنچه به عنوان ذخایر فرهنگی داریم، شناخت پیدا کنیم و با تکیه بر آن قدم برداریم و در این راه اگر نتوانیم به مطالبات، نیازها و خواست مردم در حوزه فرهنگی جواب دهیم یقینا مردم منتظر ما نمی مانند و فرهنگ مهاجم به سرعت جای خود را باز می کند.
وزیر کشور خاطرنشان کرد: اگر ما نتوانیم با نسل جدید که قرار است مناسبات آینده را رقم بزند ارتباط برقرار کنیم نباید انتظار داشته باشیم که آنها به ما اعتماد داشته باشند و از ما تبعیت کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش به مسئله خرده فرهنگ ها در کشور و کشیده شدن این مسئله به حوزه امنیتی کشور اشاره کرد و گفت: در ایران ما دارای خرده فرهنگ های مختلفی هستیم که اعتقاد اصلی آنها دینی و اسلامی است اما تغییرات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آنها تحت تأثیر باورهای قومی شان شکل می گیرد. در این زمینه باید فرهنگ دینی و ایرانی را از دل تکثر دینی و فرهنگی جدا کنیم تا بشود نسخه واحد فرهنگی برای همه تعیین شود.
رحمانی فضلی با بیان اینکه علت تشکیل شوراهای فرهنگ عمومی در استان ها و شهرستان های کشور به این دلیل است که این خرده فرهنگ ها را به رسمیت شناخته ایم و تئوری کثرت در وحدت را قبول کرده ایم، بنابراین وظیفه شما این است که با علم و بصیرت به خرده فرهنگ ها مبانی اصلی را پیاده کنید.
وی با ذکر مثالی در این باره توضیح داد: چند ماه قبل طرح یک مسئله در صدا و سیما و در یک سریال سبب شد که یک خرده فرهنگ در کشور تحت تأثیر قرار گیرد که همین موضوع سبب ناامنی در کشور شد، بنابراین باید با احترام این مناسبات را در کشور شکل دهیم.
وزیر کشور تأکید کرد: اگر می خواهیم امنیت ملی را با عنوان فرهنگ پیوند بزنیم باید بدانیم که این دو کجا می توانند از یکدیگر استفاده کنند و ظرفیت های آنها را نیز در نظر بگیریم، ما باید با این باور که همه فعالیت ها در بستر فرهنگ اتفاق می افتد به این باور برسیم که موفقیت و سقوط مان از جناح فرهنگی صورت می گیرد.
پایان پیام/
نظر شما