برکات حضور ورزشی در محیط پیرامونی مسجد

خبرگزاری شبستان: تربیت بدنی در کنار مسجد می تواند روح پاک نوجوان و جوان را متعالی کند و این خود فرصتی است که فواید بسیاری برای نوجوان و جوان ما دارد ، زیرا که این حضور کمکی مطلوب در جهت کسب معنویات برای اوست که همواره مورد تاکید بزرگان دین اسلام بوده است

خبرگزاری شبستان:‌  انجام تربیت بدنی در کنار مسجد می تواند روح پاک نوجوان و جوان را متعالی کند و این خود فرصتی است که فواید بسیاری برای نوجوان و جوان ما دارد ، زیرا که این حضور کمکی مطلوب در جهت کسب معنویات برای اوست که همواره مورد تاکید بزرگان دین اسلام بوده است، امام خمینی ( ره) در این باره می فرمایند: «عقل سالم در بدن سالم است. ورزش همان طور که بدن را تربیت مى کند و سالم مى کند، عقل را هم سالم مى کند و اگر عقل سالم شد، تهذیب نفس هم دنبال او باید باشد. شما همان طور که ورزش مى کنید و اعصاب خودتان را قوى مى کنید و ان شاء اللّه  براى مملکت و آتیه مملکت مفید واقع خواهید شد، لازم است که همۀ ابعاد وجودى خودتان را تحت تربیت ورزشى درآورید(صحیفه امام؛ ج 7، ص)

 

تربیت و تقویت جسم مقدمه تقویت روح و اراده:

 

لازمه عبودیت ایمان است ، وچه بسا افراد قوی که فاقد ایمان بوده اند؛ اما در نگاه دینی تربیت بدنی زمانی که با ایمان عجین شودو به دنبال آن صبر بیاید شکست ناپذیر است:

خداوند متعال در قرآن كريم مى فرمايد:
ان يكن منكم عشرون صابرون يغلبوا ماتين ، و ان يكن منكم ماة يغلبوا الفا من الذين كفروا
اگر بيست نفر از شمامردان با ايمان  صبور و پايدار باشيد، بر دويست نفر از دشمنان غالب خواهيد شد، و اگر صد نفر بوده ، بر هزار نفر از كافران غلبه خواهيد كرد.( انفال 65)

 

اين آيه، موازنه‏ى قوا را در عدد نفى مى‏كند و به روحيّه، ايمان و صبر تكيه مى‏كند و براى اينكه گمان نشود پيروزى بيست نفر بر دويست نفر مبالغه است، تكرار مى‏كند كه صد نفر بر هزار نفر چيره مى‏شوند، به شرط آنكه مؤمن و صبور باشند.

در جنگ‏هاى صدر اسلام، هرگز موازنه‏ى آمارى بين مؤمنان و كفّار نبوده است. در جنگ بدر، 313 نفر در برابر هزار نفر، در احد، 700 مسلمان در مقابل 3000 كافر، در جنگ خندق، سه هزار نفر در برابر ده هزار نفر و در جنگ موته، ده هزار مسلمان در مقابل صد هزار نفر از كفّار قرار داشتند. (تفسير نور، ‏4/359)      

 

بی شک حضور یک نوجوان ورزشکار در مسجد جنبه ایمانی او را تقویت کرده و به تبع آن صبر نیز در وی متجلی می شود همان که از آن به عنوان سر عبادات یاد شده است.       

     

امام صادق عليه السلام فرمودند: در آغاز كار، يك مؤمن مأمور بود كه با ده مشرك جهاد كند و حقّ فرار و پشت كردن را نداشت.( كافى، 5/ 69)

در حديث نبوى مى خوانيم:

المؤ من القوى خير و احب من المؤ من الضعيف ؛
شخص با ايمان قوى و نيرومند، از شخص با ايمان ضعيف بهتر و دوست داشتنى تر است(پيام پيامبر64 ص  )

 

مقام معظم رهبری درديدار با انجمن‌هاى اسلامى دانش‏آموزان درتاریخ   ‏19/2/1386 در ضمن بیان فواید ورزش فرمودند: ورزش بدن راسالم ،کسالت را از از انسان دور، اراده انسان را قوی می کند،توان افراد را در انجام کارها افزایش می دهد،بعضی از اموری که در ذات انسان ها وجود دارد با ورزش محقق می شود.

 

  امام خمینی(ره) ورزش را به تنهایی برای انسان کافی نمی دانند و تقویت قوه جسمانی را در کنار تقویت روحانی دارای ارزش می داند،یعنی همان ورزشی که دارای هدف باشد نه ورزشی که بیهوده وپوچ باشد.
“من وقتی شما جوان ها را می بینم،ماشاءالله جوان های برومند وپهلوان خیلی خوشم می آید وافتخار می کنم به اینکه جوان ها علاوه بر برومندی بدنی توجه به دیانت واسلام دارند وهمانطوری که ورزش کردند برای تقویت بدن انشاءالله ورزش برای تقویت روح هم کرده اند ومی کنند.وقتی این دوتا قوه با هم شد،قوه جسمانی وقوه روحانی،این ارزش پیدا میکند،….،این دو قوه وقتی مجتمع شد،یک انسان به تمام معنا انسان می شود.”( روزنامه کیهان9/3/1358)

 

و این از برکات ورزش در کنار مسجد است که می تواند این دو بعد انسانی را توامان با هم تقویت کند.

مقام معظم رهبری در این باره می فرمایند:

یکی از مهمترین کارهای ورزش این است که دایم میدان‌های تازه و افق‌های تازه‌یی را باز می‌کند و قابلیت‌های جسم انسان و قدرت پروردگار را در به وجود آوردن این جسم، در خلق این شیی‌ء بدیع که نامش انسان است، نشان می‌دهد. این جسمِ با این همه دارای تحرک، با یک عامل معنوی همراه است و آن عامل، خرد و اراده‌ی انسان است، که انسان می‌تواند این دو را به کار بگیرد و جسم را هدایت کند و در جهت‌های گوناگون آن را حرکت بدهد. آن اراده هم خودش یک چیز فوق‌العاده‌یی است.( بیانات رهبر انقلاب در دیدار فاتحان قله اورست

30/08/84)

تربیت  جسم مقدمه عبودیت الهی :

 

قرآن کریم در آیات متعدد، خداوند را "قوی  نامیده  و همه قوا را از آن  او می داند.

در معنای کلمه قوّۀ اینطور آمده است: نيرومندى. نيرو «قوى يقوى قوّة: ضدّ ضعف»( قاموس قرآن، ‏6 /68)

همانند آیات ذیل:

 "اَنَّ القُوَّةَ لِلّهِ جَمیعاً؛

تمامی نیروها از آن خداوند است." (البقره 165.)

"اَوَلَم یَرَوا اَنَّ اللهَ الَّذی خَلَقَهُم هُوَ اَشَدُّ مِنهُم قُوَّة؛

آیا آنها ندانستند، خدا که آنها را خلق فرموده بسیار از آنان نیرومند تر است؟!"

"لاقُوَّةَ اِلا بِاللهِ؛ (کهف/39)جز قدرت خدا قوّه ای نیست."      

 

"اِنَّ اللهَ هُوَ الرَّزّاقُ ذُوالقُوُّةِ المَتین؛ همانا روزی بخشنده [خلق] تنها خداست که صاحب نیرومندی و  سخت استوار است." (الذاریات 58.)

 

و جمع قوه  در قرآن قوی( قوا ) آمده است به معنای نیروها(همان)."عَلَّمَهُ شَدیدُ القُوی ذُومِرة فَاستَوی؛

(خدا) آن کسی که قدرت عظیمی دارد، او [پیامبر] را تعلیم داده است همان کس که توانایی فوق العاده و سلطه بر همه چیز دارد." (النجم 5.)

 

اما معنای  قویّ این چنین آمده است: قوىّ: نيرومند و آن از اسماء حسنى است .همانند آیات ذیل:

"اِنَّ اللهَ قَوِی ُّ شَدیدُ العِقابِ؛ همانا خداوند توانا و سخت کیفر است." (الانفال/52)

"اِنَّ رَبَّکَ هُوَ القَوِیُّ العزیزُ؛ همانا پروردگارت نیرومند و گرامی است(هود 66.)

اگر قوی بودن، صفت خوبی نمی بود، هرگز خداوند، خود را به آن متّصف نمی فرمود.

 وصفت قوی در قرآن  درباره انسان نيز بكار رفته است همانند إِنَّ خَيْرَ مَنِ اسْتَأْجَرْتَ الْقَوِيُّ الْأَمِينُ  بهترين كسى كه مى توانى استخدام كنى ، كسى است كه قوى و امين باشد  . (قصص 26.)         

امیرالمومنین (ع) می فرماید:

ان الله ... يُحِبُّ أَنْ يَرَى أَثَرَ نِعْمَتِهِ عَلَى عَبْدِهِ.

خداوند دوست دارد اثر تعمتش را بر بنده اش بیند. (وسائل‏الشيعة     5 / 35)

و قطعا سلامتی و قدرتی مانوس با فضای مسجد باشد  یکی از بزرگترین نعم الهی است که  از آن در جهت عبودیت الهی استفاده می شود.

در دعاى روزهاى اول ماه رمضان نیز مى خوانيم ؛

 اللهم قونى فيه على اقامه امرك ؛پروردگارا! مرا در اين روز براى انجام فرمانت قوت بخش.( مفاتیح الجنان ، دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان)

امیرالمومنین(ع) نیز در این باره می فرماید:

الهى قو على خدمتك جوارحى ؛

پروردگارا! اعضا و جوارح مرا در راه خدمت به خودت ، قوى و نيرومند گردان .( مفاتیح الجنان؛ فرازی از دعای کمیل.)

 و رابطه قوت با طاعت الله را این چنین بیان می نمایند:

و اذا قويت فاقو على طاعة الله ، و اذا ضعفت فاضعف عن معصية الله ؛
هر گاه توانا باشى ، بر طاعت خدا توانا باش ، و اگر ناتوان بودى ، از معصيت خدا ناتوان باش .( وسائل‏الشيعة (باب وجوب الصبر على طاعة الله) 15/ 239  )

و چه جایگاهی بهتر و مطلوب تر برای توانا کردن نوجوان و جوان ورزشکار بر طاعت الهی می توان یافت

حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه می فرمایند:

مهمترین اثر وفایده ورزش که شاید به آن کمتر پرداخته شده است این نکته می باشد که ورزشکاران زودتر از غیر ورزشکاران آمادگی پذیرش معنویات وایمان را دارند.حتی اگر ورزش فقط همین یک فایده را داشته باشد برای گسترش آن هر اندازه سرمایه گذاری شود ناچیز است.
“آنها که جنبه ورزشکاری ومادی را دارند،آنها جوان هایی هستند که قوای جسمی شان به خاطر همین ورزش نشاط وآمادگی پیدا می کند، آنوقت روح آنها معنویات وایمان را زودتر قبول می کند.یک وقت است که ورزشکاری تعلیم وتربیت در خدمت طاغوت است که این جز خسران برای یک کشوری به بار نمی آورد،ولی وقتی این دوقوه ونیروی بزرگ در خدمت خداست،آنوقت ایمان در آنها تقویت شده وبرای پیشبرد مقاصد اسلام نیروی عظیمی پیدا می شود که هیچ نیرویی نمی تواند جلویش را بگیرد.چنانچه به عیان دیدید که اجتماعات با قوای مادی ومعنوی ونیروی ایمان پیش رفتندتا آینجا واین نهضت عظیم را بپا کردند وآن قدرت های شیطانی را شکستند .
   “عقل سالم در بدن سالم است.ورزش همانطور که بدن را تربیت می کند وسالم می کند،عقل را هم سالم می کند واگر عقل سالم باشدتهذیب نفس هم بدنبال او باید باشد.شما همانطور که ورزش می کنید واعصاب خودتان را قوی می کنید وانشاءالله برای آتیه مملکت مفید خواهید شد،لازم است که همه ابعاد روحی خودتان را تحت تربیت ورزشی قرار بدهید”( روزنامه کیهان، بیانات امام خمینی(ره)در جمع گروهی از اعضای تیم ملی وهیات وزنه برداری تهران23/2/1358)

همانطور که در کلام امام راحل منعکس است ورزشکار آمادگی ذاتی بیشتری برای درک فضایل معنوی دارد که اگر از آن به هنگام استفاده شود می تواند تاثیر زیبایی بر صفحه دل نوجوان و جوان بگذارد ، این شرایط در فضای پیرامونی  مسجد مساعد است و قابل مقایسه با سایر مکان های ورزشی مثل باشگاه نیست.

ادامه دارد ...

کد خبر 416965

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha