به گزارش خبرنگار شبستان، نشست تخصصی کاربرد فناوری اطلاعات در حوزه مطبوعات با حضور جمال شهرابی استاد دانشگاه امیرکبیر، جهانگیر آقازاده کارشناس ارشد فناوری اطلاعات، بهروز محجوب مدیرعامل شرکت دانش بنیان سیما و محمدحسن حافظی پور به همت مرکز توسعه فناوری و اطلاعات و رسانه های دیجیتال در سالن شماره 2 واقع در طبقه دوم شبستان در بیستمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها برگزار شد.
دکتر جمال شهرابی، استاد دانشگاه امیرکبیر در این نشست با بیان اینکه بحث IT ضرورت و کاربردش بر همگان آشکار است، گفت: بعد از عصر آهن، عصر اتم و کامپیوتر مطرح شد و عصر چهارم که عصر فعلی است عصر تحلیل است.
شهرابی ادامه داد: زمانی انرژی مصرف می کردیم که دفترهای IT را فراهم کنیم تا کارهای دستی به صورت اتوماتیک صورت گیرد، 80 درصد زمان و انرژی گذاشتیم و به اندازه 20 درصد استفاده کردیم، نیازمند این هستیم که 20 درصد هزینه کنیم و 80 درصد برداشت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: کشورهایی هستند که هزینه ای برای IT نکرده اند و همه کارها به صورت دستی در آن کشورها انجام می شود. در کشورهای پیشرفته برای IT هزینه کردند و برداشت درست و حسابی می کنند اما ما وسط هستیم، برای IT هزینه حداکثری کردیم اما استفاده حداقلی داریم.
این استاد دانشگاه توجه به عرصه تحلیل را عامل موفقیت دانست و افزود: وقتی از اوباما بعد از انتخابات ریاست جمهوری عامل موفقیتش را پرسیدند گفت من با تحلیل داده رییس جمهور شدم، افراد خاکستری را شناسایی کردم و از طریق افراد مطرح جامعه که نظر مثبتی به من داشتند از طریق ایمیل آنها را دعوت کردم که به من رأی بدهند، من نسبت به رقیبم داده های بیشتری و متخصصان بهتری داشتم.
وی با اشاره به مثال دیگری در استفاده از تحلیل داده ها یادآور شد: وقتی از مربی تیم آلمان پرسیدند چطور در جام جهانی اول شدی پاسخ داد از طریق تحلیل، از 4 سال پیش تمام تیم ها را قبل از اینکه معلوم شود وارد جام جهانی می شوند یا نه بررسی کردیم بر روی تک تک اعضای آنها و چگونگی بازی آنها تحلیل کردیم و به ازای هر تیم پیش بینی داشتیم که چطور در مقابل هر تیم عمل کنیم تا بازی را ببریم.
به گفته این استاد دانشگاه امیرکبیر تمام استفاده های IT در کشور ما عملیاتی است و هنوز وارد عرصه تحلیل نشدیم.
شهرابی با اشاره به اینکه کاربرد دانش داده کاوی در رسانه زیاد و موثر است، اظهار داشت: رمز موفقیت بسیاری از رسانه ها و شبکه های مطرح جهان در تحلیل داده هاست. آنها با تحلیل داده ها و شناسایی مخاطبان برنامه های خود را تنظیم می کنند.
وی با ذکر مثال دیگری در مورد اهمیت تحلیل داده ها اظهار داشت: این سوال را از بسیاری از مسئولان رسیدند که چرا با وجود دوری مسیر خانه آنها تا هایپراستار باز هم از هایپراستار خرید می کنند؛ جواب این است که هایپراستار مدیریت علمی دارد که برخواسته از داده های جمع آوری شده است، وقتی به آنجا می روید انگار آنها می دانستند شما چه می خواهید زیرا داده های شما را از قبل دارند، آنها بررسی می کنند که چه جنسی، چه زمانی به فروشگاه بیاید در کدام قفسه و حتی کدام طبقه قفسه قرار بگیرد، کی تخفیف داده شود و چه زمانی جمع آوری شود، هایپراستار برای تمام توضیحات برنامه دارد و حتی خریدهای شما را بررسی می کند و با یک درصد خطایی می داند که شما دفعه بعد کی به آنجا می روید و چه چیزی می خرید.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه یا باید تصادفی کار کنیم و یا بر اساس برنامه، عنوان کرد: یا باید تصادفی کار کنیم و یا بر اساس آنچه که در دنیا انجام می گیرد یعنی بر اساس مدل و تحلیل داده ها، در این صورت در نظر می گیریم حرکت اتوبوس ها و متروی ما چگونه باشد، در نظر می گیریم که در تابستان دانشگاه های شریف و امیرکبیر تعطیل است، اتوبوس های BRT را به فاصله بیشتر راهی کنیم اما در زمستان فرستادن اتوبوس ها سریع تر باشد یعنی ما در روش دوم بر اساس روش داده ها جزییات را بررسی و عمل می کنیم متاسفانه در کشور راه سومی انجام می دهیم چون بلد نیستیم مدل تولید کنیم، داده ها را داریم اما مدلی نداریم.
شهرابی با اشاره به خسارت های زیادی که نداشتن مدل به جامعه می زند، بیان کرد: به خاطر پنج درصد کلاهبردار 95 درصد مردم را رنج می دهیم دولت ما هنوز معطل مانده است که یارانه را به چه کسانی بدهد و ندهد مشخص است کسی که 4 باغ، 2 خانه و چند ماشین دارد یارانه لازم ندارد اما کسی که سالی یک بار هم گوشت نمی خورد نیازمند یارانه است، همه اینها به خاطر این است که ما داده ها را داریم اما استفاده تحلیلی از آنها نداریم به خاطر همین است که در سال 25 هزار نفر در جاده ها می میرند، ما داده داریم اما هوش نداریم دوره سخت افزاری و نرم افزاری به تکامل رسیده و دوره هوش و مغزافزاری رسیده است.
این استاد با بیان اینکه در کشورمان استفاده عملیاتی از داده ها داریم اما استفاده تحلیلی نداریم، اظهار داشت: صدا و سیما بودجه زیادی صرف رصد نظرات مخاطبان می کند داده ها را جمع آوری می کند اما فقط استفاده عملیاتی و آمار توصیفی دارد.
وی با اشاره مجدد به اینکه دوره هوش و مغزافزاری رسیده است، یادآور شد: هشت سال برنامه کنترل جمعیت داشتیم و بدون هیچ فاصله ای بعد از آن برنامه افزایش جمعیت داریم، نسل های آینده به ما می خندند، حکایت ما حکایت آن روستایی است که مولانا و سعدی به آن اشاره کرده اند، یک روستایی قاطر و سگی داشت از صبح به دنبال علف و استخوان بود شب خسته برمی گشت علف را جلوی سگ و استخوان را جلوی قاطر می گذاشت علف و استخوان از بین رفت روستایی فرتوت و خسته و تمام اینها به دلیل نداشتن هوش استفاده از آنچه داریم، است.
شهرابی با اشاره به وضعیت کشور ما با کانادا خاطرنشان کرد: آیا نیروهای انسانی کانادا فربه تر از ما هستند منابع کانادا بیشتر از ماست تفاوت شرایط ما و آنها در استفاده از هوش است در کانادا فقیری وجود دارد چون پولشان را دور نمی ریزند چند ماه قبل از زایمان برای مادر در مورد نگهداری از نوزاد همچون شیر دادن، عوض کردن لباس هایش و غیره کلاس می گذارند ما در بیمارستانی به طور رایگان زایمان می کند و شش ماه مرخصی به پدر داده می شود مهد و مدرسه بچه نیز رایگان است آنها چطور این خدمات رایگان را ارایه می دهند فقط به خاطر استفاده از هوش.
به گفته شهرابی، شبکه های ترکیه پارسال 100 میلیون دلار فیلم و سریال فروختند و 100 کشور سریال ترکیه ای را نمایش می دهد.
وی با بیان اینکه در رسانه بیشترین داده ها را تولید می کنیم، عنوان کرد: ما حجم عظیم داده در فیسبوک و توئیتر داریم فیسبوک را فیلتر می کنیم داده های خود را در اختیار دیگران می گذاریم همچون کسی که نهالی می کارد به آن رسیدگی می کند و پس از بارورشدن درخت میوه ها را به کس دیگری می دهد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه در رسانه باید مخاطب را رصد کنیم، اظهار داشت: منظورم رسانه هایی است که هدف شان جذب مخاطب است نه رسانه هایی که مأموریت های خاص سیاسی و غیره دارند، شناخت مخاطب اصلی ترین کار رسانه است، رسانه باید مشخص کند که مخاطب چه می خواهد بر اساس آن محتوا تولید کند، باید بررسی کند چه محتوایی را چه زمانی تولید کند، کی بیشترین مخاطب را خواهد داشت و چه زمانی مخاطبان خود را از دست خواهد داد.
پایان پیام/
نظر شما