به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، دهمین نمایشگاه کتاب استان گیلان در حالی کار خودش را در روز شنبه 17 آبان آغاز کرد که با توجه به اینکه 850 ناشر اعلام آمادگی برای حضور در این نمایشگاه را داشتند اما به دلیل کمبود مکان فقط از 350 ناشر دعوت به حضور آمد که در 197 غرفه با 45 هزار عنوان کتاب، فعالیت خود را آغاز کردند.
من هم برای خرید چند کتاب به دهمین نمایشگاه کتاب گیلان و دویست و هفتادمین نمایشگاه کتاب استانی رفتم. هم همه دانش آموزان و هیجان تجربه کتاب و مطالعه آنهم خارج از محیط مدرسه برایشان بسیار نشاط آور بود. خواستم از احوالشان باخبر شوم که به سراغ تعدای دانش آموز و مسئولان مدرسه شان رفتم و رشته صحبت را با آنان باز کردم؛
رومینا چراجی و سما رائقی، دانش آموزان دوره متوسطه که دومین سالی است که در نمایشگاه کتاب شرکت کردهاند، نظرشان این بود که نمایشگاهها معمولا خیلی خوب هستند ولی باید کتابهای کمک درسی بیشتری عرضه شود.
مهدیس نقیب، بیشتر به دنبال لوازم التحریر در کنار این نمایشگاه بود، و فاطمه قاسمی که اولین تجربه حضور در یک نمایشگاه بزرگ را پشت سر می گذاشت، گفت: برای پیدا کردن کتابهای آموزشی مذهبی به اینجا آمدم.
پرنیا سعادت و فاطمه تقیزاده هم که دنبال خرید کتابهای رمان و داستان بودند، گفتند: رمانهای ترسناک را بیشتر دوست دارند.
امیررضا مهدوی که کلاس هفتم است و از مدرسه تیزهوشان به این نمایشگاه آمده بود، از گرانی قیمتها گله کرد و گفت: کتابهای سه بعدی متنوعی در مورد اندامهای انسان، کهکشان و حیوانات و... در این نمایشگاه دیدم که برایم بسیار جذاب بود.
آرین صیادی و علی عسکریزاده هم از تجربه اولشان گفتند: نمایشگاه کتاب خیلی بزرگ است و حتما باید وقت بیشتری برای دیدن غرفهها گذاشت.
آراد احمدی هم نظرش این بود که دانش آموزان علاوه بر مدرسه می توانند یکبار دیگر با خانوادههایشان به این نمایشگاه بیایند و بیشتر با کتابها آشنا شوند.
پراکندگی و گوناگونی کتابها عالی است
کبری کنعانی، مدیر موسس مدرسه غیر انتفاعی علوم کنعان(دبیرستان و هنرستان) که 52 دانش آموز را با خود به این نمایشگاه آورده است، کیفیت نمایشگاه را بسیار خوب توصیف کرد و گفت: تخفیف نمایشگاه با توجه به علاقه دانش آموزان برای خرید بسیار کم است.
وی همچنین پراکندگی و گوناگونی کتابها را عالی دانست و افزود: غرفهها باید به بعد تبلیغاتی خودشان توجه داشته باشند تا دانش آموزان به سمت کتاب، سوق داده شوند.
کنعانی با اشاره به اینکه کتابهای دینی و مذهبی و به خصوص قرآن باید با همه غرفهها مچ میشد تا دانش آموزان را جذب کند، تصریح کرد: دیده میشود که متاسفانه بیشتر دانش آموزان به سرعت از کنار اینگونه غرفهها عبور میکنند و به سمت غرفههایی میروند که رنگ و جذابیت تزئینی دارند.
وی اضافه کرد: این کم کاری ما مسئولان را نشان میدهد که کمتر دنبال افزایش علاقه مذهبی مخاطب کودک و نوجوان، هستیم.
کنعانی با اشاره به اینکه در یکی از غرفهها که کتاب حافظ و فردوسی را در کنار قرآن در این نمایشگاه مچ کرده بود، تصریح کرد: خیلی از دانش آموزان به این غرفه علاقه نشان دادند و این همان راه درست جذب مخاطب است.
ساعت مطالعه بسیار پایین است
فرزاد پوراحمد، معاون پرورشی دبیرستان دوره اول استعدادهای درخشان میرزا کوچک خان رشت نیز که در این نمایشگاه با 60 نفر از دانش آموزانش آمده بود، اظهار کرد: یکی از نکات بسیار مد نظر این است که اگر در اینگونه نمایشگاهها دانش آموزان هم استقبال نکنند، بزرگسالان کمتر استقبال میکنند.
وی با ابراز ناراحتی از اینکه این نشان میدهد که اینگونه نمایشگاهها بازدید کننده خوبی ندارند، افزود: متاسفانه این حاکی از این است که ساعت مطالعه ما بسیار پایین است.
پوراحمد با بیان اینکه غرفههایی شلوغتر هستند که کتابهای آموزشی و کمک درسی دارند، گفت: توجه بیش از حد دانش آموزان، تکیه و تذکر مربیان و تجمل گرایی کتاب در بین خانوادهها، اشتباه بزرگی است که دانش آموزان را به سمت این غرفهها میکشد.
وی با اشاره به اینکه مشکل گرانی کتاب دلیل محکمی برای رکود بازار کتاب و پایین آمدن سرانه مطالعه نمیتواند باشد، ادامه داد: اگر واقع بینانه نگاه کنیم میبینیم که حتی کتابخانههای ما هم خالی هستند، پس دلیل گرانی کتاب نیست.
پوراحمد یکی از علتهای کم شدن مطالعه را دسترسی آسان به ابزارهای دیگر رسانهای همچون موبایل، اینترنت و... عنوان کرد و افزود: امروزه حتی بسیاری از کتابها همچون حافظ، مثنوی، سعدی و... به صورت صوتی در بازار موجود هستند و از این رو مردم حوصله خواندن را ندارند.
وی با تاکید بر اینکه مطالعه بصری به مطالعه سمعی تبدیل شده است، گفت: برای رسیدن به یک جامعه موفق باید فرهنگ مطالعه را در بین اقشار مختلف تقویت کنیم و این حرکت یک عزم جدی را میطلبد.
نمایشگاه کتابی هم ویژه سنین مختلف دایر شود
کبری فرنادی، مدیر مدرسه ابتدای دختران شهدای سلیمانداراب هم که 70 دانش آموز را با خود به این نمایشگاه بزرگ آورده بود، با بیان اینکه غرفهداران به دانش آموزان کمک میکردند که کتابهای مورد علاقه خود را چطور جستجو کنند، گفت: اینگونه نمایشگاهها باید به صورت متمرکز و پراکنده در طول سال هم دایر باشد تا این فرهنگ زیبا، جای خود را در بین دانش آموز باز کند.
وی افزود: نمایشگاههای کتاب حتی میتوانند برای سنین مختلف دایر شود تا مخاطب قشر خود را در طول سال داشته باشد.
فرنادی با بیان اینکه دانش آموزان یک نوع تبلیغات خاص در خانوادهها ایجاد می کنند تا آنان نیز برای دیدن نمایشگاه ترغیب شوند، تصریح کرد: متاسفانه تبلیغات محیطی برای چنین نمایشگاه بزرگی بسیارکم است.
پایان پیام/
نظر شما