حاصل سرانگشت قالیبافان خراسان جنوبی تقدیم آستان امام علی(ع)/ تار و پودی که با عشق گره می خورند

خبرگزاری شبستان: این روزها صدای خواندن نقشه های قالی از کوچه پس کوچه های خراسان جنوبی به گوش می رسد. هنری که کم کم در آستانه فراموشی قرار گرفته بود، این روزها به عشق ساخت صحن بی بی فاطمه زهرا(سلام الله علیها) در بارگاه منور و مطهر امام علی(علیه السلام) دوباره رونق گرفته است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: فرش خراسان جنوبی از مشهورترین فرشهای ایران در گذشته بوده که تاریخچه آن به دوران حکومت شاهرخ میرزا در هرات بر می گردد و حدود 600 سال پیش در این منطقه بافته می شد.

 

از این میان 250 رشته شناسایی شده و کددار صنایع دستی و هنرهای سنتی در کشور بیش از 40 رشته در استان خراسان جنوبی زمینه فعالیت دارند که قالی و قالیچه بافی از مهمترین آنهاست.

 

این روزها در کوچه پس کوچه های روستا و شهرهای خراسان جنوبی، صدای دار قالی و آوای نقشه خوانی دوباره "زنده" شده و به گوش می رسد. دو تا لاکی، یکی تا به رو و دو تا ابریشم به زیر و ... این کلمات لالایی گوش نوازی است که دختران کویر از مادر به یادگار دارند و هر روز تکرار می کنند تا اوج هنر و هویت را برای همیشه تاریخ زنده نگه دارند.

 

اما حکایت زنده شدن این هنر فاخر در این روزها، حکایت عشق و دلدادگی به ائمه اطهار(علیهم السلام) است که از کودکی در گوشت و خون مردم کویر همراه با شیر مادر به آنها ترزیق شده است.

 

ایده و پیشنهاد آن از مردم دیار "حسین بن موسی الکاظم(علیه السلام)" بود که دارهای قالی خود را خودجوش بپا کردند و نقشه های ریزماهی و خشتی را دوباره زنده کردند تا این برگ سبز خود را تقدیم حرم و بارگاه ملکوتی حضرت علی (علیه السلام) در نجف اشرف کنند.

 

 

حالا دیگر بانوان مومنه، دوستدار و محب اهل بیت(علیهم السلام) سراسر استان خراسان جنوبی به صورت خودجوش از صبح تا غروب بر پشت دار قالی می نشینند و با عشق بی بی فاطمه زهرا(سلام الله علیها) "دفتین" را بر روی گرههای بافته شده هر رج فرود می آورند.

 

عشق خود ائمه (علیهم السلام) را با بر تار و پود قالی حک می کنیم

فاطمه هاشمی، مسئول کارگاه قالیبافی شماره 5 بیرجند در گفتگو با خبرگار شبستان گفت: از ابتدای اسفندماه 92 این کارگاه دایر شد و در حال حاضر دو دار قالی ریزماهی و خشتی (9 متری) در این کارگاه در حال بافت است و یک قالی نیز کار بافت آن به پایان رسیده است.

 

وی با اشاره به اینکه 200 نفر از بانوان برای حضور و بافت قالی در این کارگاه ثبت نام کرده اند، افزود: بسیاری از افراد هستند که از مناطق شمال شهر به این کارگاه قالی بافی که در جنوب شهر قرار دارد، می آیند تا در ابراز عشق و ارادت خود به اهل بیت(علیهم السلام) سهیم باشند.

 

وی با تاکید بر اینکه بانوانی که در این کارگاه شرکت می کنند، با وضو و ذکر صلوات در پشت دارهای قالی حاضر می شوند، افزود: یک نفر در پشت هر دار قالی به عنوان تلعیم دهنده حاضر می شود و نقشه را برای سایر بانوان می خواند.

 

هاشمی خاطرنشان کرد: تلاش کرده ایم در کنار بافت قالی، مراسم ختم انعام، قرائت زیارت عاشورا و دعای توسل را نیز هر در دستور کار قرار دهیم تا بر معنویت محیط و کار بیفزایم.

 

 

قالی بافی را به عشق امام حسین(علیه السلام) آموختم

یکی از بانوانی که مشغول بافتن قالی در این کارگاه قالیبافی است، نیز به خبرنگار شبستان گفت: بافت قالی را یاد نداشتم و با حضور در این کارگاه قالیبافی و به لطف مام حسین(علیه السلام) این هنر را یاد گرفته ام.

 

وی یادآور شد: تا هر زمان که لطف امام علی(علیه السلام) شامل حالم شود، در این کارگاه و بافت قالی شرکت خواهم کرد.

 

فعالیت 160 کارگاه قالیبافی در خراسان جنوبی

موسی جوینده، جانشین ستاد بازسازی عتبات عالیات خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: 160 کارگاه قالیبافی در سطح استان وجود دارد که مردم با عشق و علاقه و به صورت داوطلبانه برای بافت فرش ویژه صحن حضرت بی بی فاطمه زهرا(سلام الله علیها) در حرم امام علی (علیه السلام) در این کارگاهها حضور می یابند.

 

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود 200 تخته فرش در این کارگاهها در حال بافت است، افزود: از ابتدای امسال حدود 900 مترمربع فرش بافته شده است.

 

جوینده با بیان اینکه 25 کارگاه قالیبافی ستاد عتیات عالیات در بیرجند وجود دارد، ادامه داد: این طرح از شهرستان طبس برای اولین بار شروع شد و در دیگر شهرستان ها به سرعت توسعه یافت.

 

وی سهم استان خراسان جنوبی برای تکمیل صحن حضرت بی بی فاطمه زهرا(سلام الله علیها) در نجف اشرف را 25 میلیارد تومان ذکر کرد و اظهار داشت: این صحن حدود یک سال است که عملیات ساخت آن شروع شده است و در مدت سه سال باید تکمیل شود.

 

 

فعالیت داوطلبانه 9 هزار نفر در کارگاههای قالیبافی عتبات عالیات خراسان جنوبی

علی محمدی، رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات خراسان جنوبی نیز به خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: در حال حاضر 9 هزار نفر در کارگاههای قالیبافی خراسان جنوبی به صورت داوطلبانه مشغول به فعالیت هستند.

 

وی با بیان اینکه از ابتدای امسال تاکنون 900 مترمربع فرش توسط این افراد در کارگاههای قالیبافی سطح استان بافته شده است، ارزش ریالی این فرشها را حدود 5 میلیارد ریال ذکر کرد.

 

محمدی به تمام افرادی که تاکنون موفق نشده اند در این کارگاهها حضور یابند، توصیه کرد: با توجه به اینکه این سفره برای مدتی محدود، پهن است و هرکسی توفیق حضور در این کارگاهها را داشته باشد و گره ای بر قالی های اهدایی مردم استان به صحن و سرای ملکوتی امام علی(علیه السلام) بزند، در واقع ذخیره ای برای آخرت خود، اندوخته است، به کارگاههای سطح شهر مراجعه و از این خوان پربرکت، بهره مند شود.

 

وی یادآور شد: در حال حاضر شهرستان طبس با 40 کارگاه قالیبافی رتبه اول استان از نظر تعداد کارگاهها را به خود اختصاص داده است.

 

پایان پیام/

 

گزارش: زینب رمضانی

 

کد خبر 415486

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha