به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ استاد حسن رحیمپور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تاثیر عزاداری در مکتب اهل بیت (ع) گفت: اهمیت و کارکرد تاریخی نهاد هیئت بر همه روشن است و در هیچ دین و مذهبی و حتی در هیچ مسلک غیر دینی، نهادی به تأثیرگذاری هیئت و عمل مداحان و مرثیه خوان ها که در شیعه وجود دارد، نیست.
وی افزود: همه ادیان و مسلک ها دوست دارند ارزش ها و شعارهایشان زنده بماند و بتوانند عقایدشان فرهنگ سازی و جریان سازی اجتماعی شود ولی هیچ کدام مثل شیعه موفق نبوده اند.
دکتر رحیمپور ازغدی اشاره کرد: نهاد هیئت آن قدر قوی عمل کرده است که توانسته فاصله تاریخی 1400 ساله بین صدر اسلام و واقعه عاشورا را بسیار کم کند به طوری که هرچه فاصله زمانی بیشتر می شود گویا به اصل عاشورا نزدیک تر می شویم.
وی با بیان خاطره ای افزود: از یک غیر مسلمان که به ایران آمده بود و شاهد عزاداری بود شنیدم که با تعجب می پرسید این واقعه چه زمانی رخ داده است و از اینکه می شنید عاشورا 1400 سال قبل رخ داده گیج می شد و می گفت مردم به گونه ای در هیئت ها عمل می کنند و سخن می گویند که گویا امام حسین (ع) صبح روز گذشته شهید شده است.
دکتر رحیم پور ازغدی با بیان این مطالب تصریح کرد: همه دنیا تعجب می کنند که شیعه چگونه توانسته پس از 1400 سال اینقدر هویت های خود را زنده نگه دارد.
وی در ادامه گفت: اگر شعور دینی با شور دینی همراه نباشد مثل خیلی از کتاب هایی که گوشه کتابخانه ها خاک می خورند، خواهند شد و تاریخ عاشورا بدون شورانگیزی بی حرکت خواهد ماند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: در مان سیدالشهدا خیلی از مردم از لحاظ نظری می دانستند که چه اتفاقی می افتد ولی اراده و انگیزه ای که آنها را وادار به حرکت بکنند نداشتند و یک کاری که هیئت ها در طول تاریخ انجام داده اند آن است که به مردم بفهمانند دانستن کافی نیست بلکه باید خواست و حرکت کرد و شور و عشقی اراده ساز ایجاد نمود چراکه دشمن از سیاهه نویسی های تاریخ نمی ترسد بلکه از این شور و عشق حرکت ساز در هراس است.
وی در ادامه گفت: از سوی دیگر اگر شور و عشق و علاقه وجود داشته باشد اما فلسفه این حادثه تاریخی برای مخاطب، مجهول و ناشناخته باشد، تأثیرگذار نخواهد بود و فایده ندارد و فراموش نکنیم که اولین روضه ظاهری و رسمی برای سیدالشهدا را یزید برپا کرد.
وی اضافه کرد: زنده نگهداشتن حرکتی که دشمنان اسلام بارها در طول تاریخ هزار و چند صد سال خواهان فراموشی و محو نام امام حسین (ع) بودند و بارها حرم مطهرش را تخریب کردند و زائران حرمش را کشتند، با همین جلسات مصیبت خوانی و شور انگیزی ها و اشک ها حاصل شده است وگرنه تا به حال عاشورا از بین رفته بود در حالی که امروز شاهد آنیم در تجمع اربعین زوار حرم امام حسین (ع) به صورت میلیونی حاضر می شوند که در هیچ جای کره زمین چنین تجمعی را سراغ نداریم که سراسر عشق و معرفت باشد.
دکتر رحیم پور ازغدی با جمع بندی سخنان خود گفت: هر دو بعد عزاداری عی امام حسین مهم است و برگزاری عزاداری که فقط به مباحث نری و علمی بپردازد یک عاشورای سرد و خاموش را نشان می دهد و چنانچه افراد بسیاری هستند که اطلاعات بسیاری راجع عاشورا دارند ولی عاشورایی نیستند و از سوی دیگر شور و شوق بی معرفت نیز پوچ است.
وی با بیان اینکه اولین راهپیمایی که کمر حکومت شاه را قبل از انقلاب شکست در عاشورا محقق شد گفت: اگر این شور حسینی نبود انقلاب ما هم پیروز نمی شد چراکه همین نوحه ها و روضه هایی که سکولاریستی نبود موتور متحرک انقلاب شد.
وی در ادامه گفت: البته در زمان قبل از انقلاب، حکومت به دستور شاه به جهت عوام فریبی به هیئت ها کمک می کرد و پرچم و قمه توزیع می کردند، یک سمت پرچم ها عبارت یا حسین (ع) و سمت دیگرشان جاوید شاه هک شده بود و چنانچه هیئتی در پی معرفی کردن حسین زنده برمی آمد به شدت سرکوب می شد چنانچه آن زمان یک دسته عزاداری که شعائر عاشورای واقعی را فریاد می زد نتوانست بیس از 100 متر در روز عاشورا ادامه مسیر بدهد و توسط ماموران به شدت سرکوب شد در حالی که سایر هیات ها که در مسیر عزاداری باب میل شاه حرکت می کردند مورد حمایت حکومت طاغوت بودند.
دکتر رحیم پور ازغدی تصریح کرد: همواره در طول تاریخ 2 تیپ هیئت و مداح و آخوند و عاشورا و عزاداری داشته ایم. یکی عزاداری که بنیانگذار آن یزید است، چنانچه اولین عزاداری باشکوه برای سیدالشهدا را خود یزید انجام داد و حتی کاروان اهل بیت از شام به مدینه به عنوان اسیر نرفت بلکه با احترام و حمایت مأموران یزید اهل بیت امام حسین (ع) به مدینه رفتند.
نوع دیگر عزاداری، عزاداری زینبی است. چنانچه حضرت زینب (س) از ظهر عاشورا تا وقتی که کاروان به شام رسید فقط مرثیه خوانی کرد و همین مرثیه ها و روضه ها و اشک ها بود که حکومت یزید را شکست و حاکمیت را مجبور ساخت اتهاماتی که به اهل بیت زده بودند را پس بگیرد چنانچه یزید از کرده خود پشیمان شد و این قدرت نوع عزاداری را می رساند.
وی اضافه کرد: فراموش نکنیم که در طول تاریخ یک روضه خوانی زینبی داریم و یک روضه خوانی یزیدی داریم. ما یک محرم زینبی داریم یک محرم یزیدی و آن اسلام آمریکایی و تشیع انگلیسی که امام و رهبری می گویند اشاره به همین وقایعی است که از بعد از عاشورا آغاز شد و انقلاب و 8 سال جنگ با روضه خوانی مکتبی و زینبی پیروزی حاصل شد و حزب الله لبنان و مردم غزه نیز با پیشانی بندهای یا حسین (ع) و تأسی بر محرم زینبی به پیروزی رسیدند.
دکتر رحیم پور ازغدی تاکید کرد: امروز امام حسین (ع) در حال بهم ریختن دنیا است چنانچه تحولات عراق و یمن و ... همگی ادامه دهنده حرکت عاشورا به این جایگاه رسیده اند. امام حسین کاخ شکن است و طاغوت شکن همه دوران هاست. امام حسین (ع) موتور تاریخ است و در حال تغییر دادن تاریخ است.
وی اضافه کرد: یکی از طرح های ریفرم و اصلاحات شاه به حمایت آمریکا قبل از انقلاب کمک به هیئت ها بود تا محتوا را خالی کنند و عزاداری یزیدی را رواج دهند.
وی با بیان داستانی از تاریخ مشروطه اظهار کرد: در تبریز و در زمان مشروطه، ثقه الاسلام عارف مجاهد تبریز جهاد کرد که روس ها او را گرفتند و ظهر عاشورا اعدامش کردند و این اتفاق در حالی رخ داد که همان روز چندین هزار عزادار حسینی و قمه زن در هیئت تبریز بر سر خود می کوبیدند. همان روز یک مجاهد تبریزی از هیئت ها خواست حداقل عزاداری های خود را به سمت میدان اعدام منتقل کنند تا روس ها ببینند و بترسند و اعدام نکنند که از هیئتی ها جواب شنید امام حسین (ع) را سیاسی نکنید و بگذارید با عاشورا و ابا عبدالله حال کنیم و چند هزار نفر با قمه بر سر خود کوبیدند و آن عالم و مجاهد به دار اعدام آویخته شد، پس 2 مدل عزاداری داریم، یک عزاداری که یزیدیان زمان از آن می ترسند و یکی عزاداری که یزیدیان از آن حمایت می کنند.
پایان پیام/
نظر شما