خبرگزاری شبستان- ایلام: فرهنگ عاشورای حسینی در طول تاریخ بعد از روی دادن واقعه کربلا و قیام و نهضت امام حسین(ع) و یاران باوفایش همواره منشا تحولات، حرکت های انقلابی و بیداری مومنین و مسلمانان جهان به ویژه تشییع بوده است.
منظور از فرهنگ عاشورا، آداب و رسوم، سنن و آیین ها، مفاهیم و سخنان و اهداف و انگیزه ها و روحیات اخلاقی و رفتاری، ادبیات و ارزش ها و باورهایی است که از حماسه عاشورا در طول تاریخ بعد از حادثه کربلا در محرم سال 61 هجری قمری منبعث شده و تا امروز این فرهنگ تداوم یافته و به نسل امروزی رسیده است.
عاشورا گرچه در یک روز اتفاق افتاد اما تاثیر آن در روزها و سال های بعد از آن تداوم یافت و امروز به یک فرهنگ ناب تبدیل شده است، فرهنگی برگرفته از امر به معروف و نهی از منکر، استکبار ستیزی، وفای به عهد، جهاد در راه دین خدا، اخلاص و حب اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و بسیاری دیگر از ارزش های فرهنگی و دینی است که موجب پویایی و حرکت جامعه اسلامی شده است.
انقلاب اسلامی ایران نیز پرتوی از حرکت و نهضت عاشوراست، امام خمینی(ره) در این خصوص می فرمایند: « انقلاب اسلامی ایران پرتوی از عاشورا و انقلاب عظیم الهی آن است» و در واقع بنیانگذار انقلاب اسلامی پیوندی عمیق بین انقلاب اسلامی و نهضت عاشورا و قیام امام حسین(ع) بر قرار کرده است.
از سوی دیگر دشمنان انقلاب و نظام اسلامی، یکی از نقاط قوت انقلاب اسلامی را عاشورا و فرهنگ عاشورایی ارزیابی کرده اند که در این راستا نیز به انحاء و راهای مختلف درصدد ضربه زدن به این فرهنگ ناب بوده اند، دشمنان انقلاب و مردم ایران اسلامی که انقلاب اسلامی را سدی در راه رسیدن به اهداف شوم خود می دانند، هماره در صدد بودند که این فرهنگ ناب که مسیر توسعه و پیشرفت اسلامی و نشاط معنوی و پویایی حرکت اسلامی مردم بوده است را دچار آسیب های مختلف کنند.
مقام معظم رهبری نیز در این خصوص در ديدار با فرماندهان گردانهاى عاشوراى بسيج در 22 تير 1371 می فرمایند: غير از درس، عاشورا، يك صحنه عبرت است، انسان بايد به اين صحنه نگاه كند، تا عبرت بگيرد، يعنى چه، عبرت بگيرد؟ يعنى خود را با آن وضعيت مقايسه كند و بفهمد در چه حال و در چه وضعيتى است، چه چيزى او را تهديد مىكند، چه چيزى براى او لازم است؟ اين را مىگويند «عبرت».
رهبر معظم انقلاب اسلامی در این سخنان به نکات کلیدی مهمی اشاره کرده اند که عبرت و درس و مقایسه وضعیت کنونی با وضعیت زمان روی دادن حادثه عاشورا و علل و عواملی که امام حسین(ع) برای احیای دین اسلام اصیل، در مقابل استکبار زمان(یزید) ایستاد و با نثار خون خود در راه اسلام، امروز اسلام عزیز پویا و با حرکتی پرشتاب در سطح جهان در حال گسترش است، از آن جمله به شمار می رود.
حجت الاسلام حسین مرادویسی، از کارشناسان امور فرهنگی و خانواده در استان ایلام در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام، اظهار کرد: رسول خدا(ص) می فرمایند:« هر چیزی پایه و اساسی دارد و اساس اسلام دوستی من و اهل بیت(ع) من است.
وی، افزود: امروز زنده نگاه داشتن عاشورا در تمام روزهای سال یک ضرورت است، فرهنگ عاشورایی و حسینی را نباید در دهه اول محرم و یا ماه محرم و اربعین حسینی محدود کرد، بلکه این فرهنگ یکی فرهنگ ناب شیعی است که بسیاری از ارزش های والایی انسانی و اسلامی را در خود جای داده است.
این کارشناس مسائل فرهنگی، یادآور شد: این فرهنگ در طول تاریخ همواره منشا برکات و حرکت های بسیاری در طول تاریخ اسلام و ایران بوده است، برگرفته از نهضت حسینی و قیام امام حسین(ع) بوده و انقلاب اسلامی هم از برکات نهضت عاشوراست.
حجت الاسلام مرادویسی، گفت: اما در نگاه دیگری باید کارشناسان مذهبی و دینی، اصول و معیارهای این فرهنگ را شناسایی کنند و فقط محدود به امر به معروف و نهی از منکر نکنند، امر به معروف و نهی از منکر شاخصه اصلی قیام عاشورا بوده است اما در این فرهنگ که بنای آن در حادثه عاشورا با شهادت امام حسین(ع) و یاران باوفایش گذاشته شد، خرده فرهنگ هایی وجود دارد که تجلی صفات اخلاقی و رفتاری انسانی و اسلامی است.
وی، تصریح کرد: فرهنگ در یک نگاه مفهوم باورهای و اعتقادات و روش ها و ارزش هایی است که در یک جامعه وجود دارد، فرهنگ عاشورا در طول سال های سال و قرن ها شکل گرفته و این فرهنگ همواره در طول تاریخ موجب پویایی و حرکت جامعه اسلامی بوده است.
این کارشناس مسائل فرهنگی، با تاکید به اینکه باید امروز فرهنگ عاشورایی را به درستی به نسل جوان منتقل کرد، ابراز کرد: یکی از پیام های عاشورا، صبر و امید و مقاومت است، انسان ها در طول حیات خود همواره با فراز و فرود هایی روبرو هستند، یکی از پیام های عاشورا این است که در مقابل این فراز و فرودها با صبر و مقاومت و بهره گیری از ارزش های اسلامی خود را مقاوم کنیم.
وی، گفت: یکی دیگر از پیام های فرهنگی عاشورا شناخت و بصیرت است، جایگاه امامت و ولایت را باید شناخت تا در سایه امامت و ولایت جامعه اسلامی بتواند حرکت رو به توسعه خود را ادامه دهد.
حجت الاسلام مرادویسی، تصریح کرد: یکی از نمودهای فرهنگ عاشورایی که پویای این فرهنگ را به دنبال دارد، فرهنگ نذر است، اگر فلسه نذر یکی که نمادهای محرم، برای فرزندانمان به خوبی جا بیاندازیم و در این مراسم جنبه عقلانی قضیه تقویت شود، موجب وحدت و یکرنگی جامعه اسلامی می شود.
این کارشناس فرهنگی، افزود: در این فرهنگ، غنی و فقیر به هم نزدیک می شوند و اتحاد ملی را ایجاد می کند، باید فلسفه این فرهنگ را که از برکات عزاداری امام حسین(ع) است، به درستی به فرزندانمان منتقل کنیم البته در این حوزه باید خودمان را سلاح معرفت و علم مجهز کنیم.
وی، خاطرنشان کرد: فرهنگ امام حسین(ع) در خویشتن داری از گناه است، انسان عاشورایی به مجالس لهو و لعب نمی رود، انسان عاشورایی در حفظ حجاب و عفاف خود می کوشد و نماز اول وقت را اقامه می کند، فرد عاشورایی در حفظ حجاب و عفاف خود در جامعه تلاش می کند و در راستای سلامت جامعه خود می کوشد.
حجت الاسلام مرادویسی، ابراز کرد: باید به فرزندانمان در مراسمات عزاداری نشان دهیم که عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) فقط سیاه پوشیدن و بر سینه زدن نیست، سخنان و سیره رفتاری آن حضرت و یارانش و حضرت زینب(س) را برای جوانان و نوجوانان بازگو کنیم.
وی، در پایان خاطرنشان کرد: فرهنگ عاشورایی در واقع فرهنگ زندگی است، فرهنگی متعالی است که موجب پویایی و حرکت جامعه اسلامی و انطباق آن با جامعه اسلامی مد نظر پیامبر اکرم(ص) می شود و امروز با این همه هجمه های فرهنگی دشمنان نظام و انقلاب اسلامی، فرهنگ عاشورایی سدی محکم در برابر این هجمه های فرهنگی است.
یک شهروند ایلامی در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام، گفت:در ایام محرم اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان و نوجوانان در قالب هیئت های عزداری حضور دارند که این فرصت مناسبی است که فرهنگ عاشورایی را با پیام ها و صفات آن را در بین جوانان و نوجوانان نهادینه کرد.
علی همتی، افزود: باید بدانیم که امام حسین(ع) به چه معیارهای به مقابله با یزید رفت، فلسفه واقعی قیام عاشورا را برای نشل جوان بازگو شود، به خانواده ها آگاهی و بصیرت بدهیم که حضور در این مجالس به طور حتم تاثیر عمیق روحی و اخلاقی ایجاد خواهد کرد.
یک شهروند دیگر ایلامی نیز گفت: بنا بر فرموده امام راحل، این محرم و صفر است که باعث زنده نگاه داشتن اسلام شده است، پس باید این محرم و صفر را در تمام طول سال زنده نگاه داشت و این فرهنگ پوینده را به جوانان و نوجوانان منتقل کرد.
احمد سلطانی، خاطرنشان کرد: فرهنگ عاشورا، فرهنگی غنی است که باید در جامعه ترویج و گسترش یابد و به نظر من امروز ضرورت بسیاری دارد و با توجه به تهاجمات فرهنگ غرب، می تواند زمینه های مناسبی را برای مقابله با این فرهنگ منحط غربی ایجاد کند.
امروز دشمنان اسلام و انقلاب که از توسعه و پیشرفت کشور اسلامی در عرصه های مختلف، ناراحت و عصبانی اند و به هر نحو ممکن می خواهند راه را بر این توسعه ببندند و از طرفی از گسترش روز افزون و صدور انقلاب اسلامی نگرانند، دست به توطئه های مختلفی در حوزه های و عرصه های فرهنگی، عقیدتی، جنگ نرم، روانی و ... زده اند که از همه طرف و تمام قدرت و ابزارهای مختلف خود را به صف کرده اند تا جلوی این روند را بگیرند، چون منافع آنان به خطر افتاده و بیم آن دارند که بصیرت حسینی در تمام جهان که همان ظلم ستیزی و مبارزه با استکبار است در جهان راه را بر اهداف آنان ببندد.
در این موقعیت، این فرهنگ عاشورایی است که با غنایی که دارد و حب اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و ارزش های بی شماری چون صلابت، اقتدار، صبر و امید، امر به معروف و نهی از منکر، شجاعت، در صحنه بودن، مبارزه با ظلم و استکبار، نماز و ... را که در خود دارد، می تواند سدی محکم در برابر دشمنان و توطئه های آنان باشد و از طرفی نیز پویایی و حرکت جامعه را به سمت اسلامی شدن و اسلامی ماندن در پرتو احکام الهی، حب پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) و طریق اسلام اصیل شود.
باشد که عاشورایی باشیم و عاشورایی بمانیم...
پایان پیام/
نظر شما