حجت الاسلام «سید سجاد ایزدهی»، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با بیان اینکه ذکر مصیبت امام حسین(ع) تقریبا در تمامی مناسبت های اسلامی و مذهبی وجود دارد، اظهار کرد: اعم از اینکه مراسمی برای ولادت یکی از ائمه برگزار شود یا برای وفات یکی از آن بزرگواران باشد در هر حال اشاره ای به واقعه کربلا می شود چراکه قیام حضرت عصاره دین بود.
وی ادامه داد: در طول تاریخ همواره با یک منطق مواجهیم که دو جبهه حق و با طل در دو سوی میدان با یکدیگر مبارزه می کنند، یک طرف نظام سلطه و سوی دیگر دیگر نظام مشروع و الهی، این سیر در طول تاریخ وجود داشته و دارد، قیام امام حسین(ع) در واقع قیام علیه ظلم حاکم بود و حضرت در نهایت مظلومیت در برابر شقاوت سپاه یزید پیام حق و عدالت را به جهانیان رساندند.
این محقق تصریح کرد: از این جهت است که بعد از واقعه کربلا ائمه(علیهم السلام) در مقاطع مختلف در سطح جلساتی که در مساجد برگزار می شد یا در سطح جلسات خانگی و حتی در میانه جلسات درس از امام حسین(ع) یاد می کردند، در واقع هر گاه فرصتی دست می داد از سیدالشهدا(ع) و علل قیام حضرت می گفتند.
وی با بیان اینکه ائمه اطهار(ع) از چند جهت برای قیام امام حسین(ع) نقش محوری قایل بودند، افزود: در واقع قیام امام حسین(ع) نماد مبارزه با طاغوت بود و بعد از آن واقعه با جلسات افشاگری که برگزار شد علت این جریان برای گروه های مختلف مردم بیان و سینه به سینه به نسل های بعد منتقل شد به طوری که محور مباحث مساجد قیام عاشورا بود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: مردم کوفه آن سال از حضرت حمایت نکردند و فریب خوردند تا آن فاجعه تاریخی اتفاق افتاد اما جنگ میان حق و باطل هنوز پایان نیافته است و اهل بیت(علیهم السام) برای اینکه این منطق را به یاد نسل های آینده بیاورند همواره اهتمام داشتند که یاد این قیام را زنده نگاه دارند و در سطح مساجد نسبت به علل این واقعه سخنرانی می کردند.
وی با اشاره به وظیفه امروز اهل مسجد در نهادینه سازی فرهنگ حسینی در جامعه اظهار کرد: امروز یک بحث یادآوری فلسفه کربلا و بحث دیگر بیان منطق حسینی در سطح مساجد است، این اهمیت دارد که مو به مو رویکرد حضرت در دشت کربلا برای مردم بیان شود و از اهمیتی که حضرت برای اقامه نماز اول وقت قایل بودند صحبت شود.
حجت الاسلام ایزدهی گفت: اگر این سیر در جامعه و در سطح منبر مساجد اجرا نشود در واقع نظام کفر به هدف خود رسیده است چراکه خواست نظام کفر آن است که ظلم ستیزی از میان رود در حالی که اساس قیام عاشورا مبارزه با ظلم بود و بعد از این واقعه بود که بسیاری از حرکت های تاریخی علیه حکومت های فاسد و ظالم آغاز شد لذا امروز وظیفه اهل مسجد زنده نگاه داشتن هرچه بیشتر فرهنگ حسینی است.
وی با اشاره به نقش مسجد در گسترش فرهنگ حسینی، تصریح کرد: برپایی جلسات سخنرانی محتوامحور همچنین برپایی مجالس عزاداری و به ویژه مقتل خوانی از جمله اقداماتی است که طیف متعددی از مردم را فرهنگ حسینی مواجه می کند چراکه مسجد محل حضور عموم مردم است.
حجت الاسلام ایزدهی ادامه داد: البته مساله ای که در سیر برگزاری مجالس عزاداری در مسجد باید مورد توجه قرار دهیم اقتضائاتی است که مسجد دارد چراکه مسجد عمدتا مکان عبادت و تفکر است و مکانی است که ورود به آن شرایط خاصی را می طلبد بنابراین در سیر عزاداری ها باید نسبت به این مساله توجه شود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: من همواره تاکید دارم که این طور نباشد که پوسته ای از عزاداری را مد نظر داشته باشیم و مغز آن را از یاد ببریم، در سال 61 هجری این فاجعه اتفاق افتاد و قرن هاست که بر مرتکبین آن فاجعه لعن می فرستیم، امروز باید از واقعه کربلا درس بگیریم و ولی زمان را تنها نگذاریم .
پایان پیام/
نظر شما