رعایت ادب و کرامت انسانی از مهمترین جلوه های اخلاقی محرم در کربلا

خبرگزاری شبستان: پژوهشگر مباحث مهدویت گفت: رعایت اخلاق، ادب و کرامت انسانی یکی از ابعاد بسیار مهم در زندگی انسان است که پذیرش عذر دیگران،رعایت ادب به ساحت بزرگان ونیکی به دیگران از مهمترین جلوه های اخلاقی ماه محرم و کربلا است.

حجت الاسلام مهدی یوسفیان پژوهشگر مباحث مهدویت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به  ابعاد مختلف ماه محرم  و تاثیر آن در زندگی امروز  گفت: یکی از ابعاد بسیار مهم در زندگی انسان که نقش بسیار مهمی در سرنوشت خود و دیگران دارد رعایت اخلاق، ادب و کرامت انسانی است،این حقیقت آنقدر مهم است که پیامبر گرامی اسلامی بعثت خود را برای اتمام آن بیان کرد و فرمود: إنما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق (تفسیر نورالثقلین، ج5، ص392)

وی افزود: در روایات اسلامی به بحث اخلاق و حُسن خُلق بسیار سفارش شده است و در بسیاری از احادیث توجه به اخلاق پسندیده و الهی از نشانه های مؤمن شمرده شده استکه  در کتاب شریف اصول کافی (جلد دوم، کتاب ایمان و کفر) به روایات فراوانی پیرامون اخلاق اشاره شده است.

پژوهشگر مباحث مهدویت ادامه داد: درحادثه کربلا جلوه های مختلف و متنوع از اخلاق زیبای اسلامی مشاهده می شود که بسیار آموزنده بوده و باید سرمشق زندگی ما باشد.

حجت الاسلام یوسفیان تصریح کرد: از جمله این موارد  نیکی به دیگران حتی اگر دشمن است که  در مقاتل آمده است لشگریان حرّ وقتی به کاروان امام حسین علیه السلام رسیدند تا در برابر ایشان بایستند، به علت عبور از بیابان گرم و نداشتن آب کافی، به شدت دجار عطش شده بودند به گونه ای هنگام رسیدن به کاروان امام دیگر هیچ تاب و توانی نداشتند، امام حسین علیه السلام دستور دادند به لشگریان حرّ و به اسب های آنها آب کافی نوشاندند و حتی شخص امام در امر آبرسانی حضور فعال داشتند.

وی اظهار داشت: رعایت ادب به ساحت بزرگان دین نوعی دیگری از اخلاق زیبای اسلامی است، وقتی گفتگوی امام حسین علیه السلام با حرّ به نتیجه نرسید و حرّ راه را بر امام بست، حضرت او را نکوهش کرد و گفت مادرت به عزایت بنشیند. (این جمله در زبان عربی نسبت به افراد شجاع یک سرزنش شدید محسوب می شود) حرّ که خود مرد جنگی و فرمانده بود هرچند بسیار ناراحت شد ولی نسبت به ساحت حضرت زهرا احترام گرفت و گفت: هر کس دیگری بود من نیز نام مادرش را را می گفتم، ولی چه کنم که مادر شما حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است.

پژوهشگر مباحث مهدویت خاطر نشان ساخت:  پذیرش عذر دیگران نیز از جلوه های متنوع اخلاق در کربلاست  زمانی که صبح عاشورا حرّ از لشگر عمر سعد جدا شد و به سمت کاروان امام حسین علیه السلام حرکت کرد. وقتی در برابر امام قرار گرفت و عذر تقصیر آورد، امام با عطوفت و مهربانی کامل او را پذیرفت و از خطای او گذشت؛ حتی طبق برخی نقل ها حرّ به پشت خیام آمد و از اهل حرم به عنوان اولین کسی که راه را بر امام بست و امام را مجبور کرد در کربلا فرود آید معذرت خواهی کرد. اهل حرم نیز با تأسی از پیامبر و امام او را عفو کردند و در حق او دعا کردند.

حجت الاسلام یوسفیان خاطر نشان ساخت:  در روایات اسلامی نسبت به رعایت اخلاق به ویژه قبول عذرخواهی و گذشت از خطای دیگران سفارش زیادی شده است، در روایتی از امام کاظم علیه السلام نقل شده است که فرمود: پدرم (امام صادق علیه السلام) دستم را گرفت و فرمود: پدرم (امام باقر علیه السلام) دستم را گرفت همین گونه که من دست تو را گرفتم و فرمود: پدرم (امام سجاد علیه السلام) دست من را گرفت و فرمود: پسرم! هر كس كه از تو درخواست خيرى كرد حاجتش را روا كن، اگر اهل آن بود بجا انجام داده‏اى، و اگر اهل آن خير نبود تو خود كه اهل آنى، و اگر فردى از سمت راستت تو را دشنام گفت؛ بعد به سمت چپت رفته و از تو عذرخواهى‏ كرد عذرش را بپذير. (کافی، ج8، ص152)

وی  عنوان کرد: توجه به مکارم و محاسن اخلاقی یکی از ویژگی ها و وظابفی است که یک منتظر واقعی در زندگی دوران سخت عصر غیبت باید به آن پایبند باشد تا انشاءالله بتواند در گروه یاران و اصحاب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قرار گیرد.

پژوهشگر مباحث مهدویت  گفت: در روایتی ابو بصير از امام صادق عليه السّلام روايت كرده كه روزى آن حضرت فرمود: «آيا شما را از چيزى آگاه نكنم كه خداوند بدون آن هيچ عملى را از بندگان نمى‏پذيرد؟ عرض كردم: بفرمائيد، فرمود: گواهى دادن بر اينكه هيچ معبودى جز خدا نيست و اينكه محمّد صلّى اللَّه عليه و آله بنده [و فرستاده‏] او است، و اقرار به هر آنچه خداوند امر فرموده و ولايت براى ما و بيزارى از دشمنان ما- يعنى ما امامان بخصوص- و تسليم شدن به آنان و پرهيزگارى و كوشش و خويشتن‏دارى و چشم به راه قائم عليه السّلام بودن؛سپس فرمود: همانا ما را دولتى است كه هر گاه خداوند بخواهد آن را بر سر كار مى‏آورد.

ادامه دارد....

کد خبر 414416

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha