فرزاد جهان بین، رییس کمیته دانشگاهی دومین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که مرحوم آیت الله مهدوی کنی تا چه اندازه در پروسه تحول علوم انسانی نقش آفرین بود، گفت: هدف مهمی که انقلاب اسلامی به دنبال آن بود، تحقق تمدن اسلامی است و برای اینکه این تمدن اتفاق بیفتد، مراحل پنج گانه ای باید طی شود.
وی ادامه داد: نخستین مرحله از این روند، وقوع انقلاب اسلامی بود که اتفاق افتاد؛ دومین مرحله، نظام اسلامی است که در این مرحله شاکله کلی نظام شکل می گیرد که این بُعد از تاریخ 12 /1/ 58 تا 12/8/58 در قالب قانون اساسی به رفراندوم گذاشته شد، و هندسه عمومی نظام شکل گرفت.
استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) تصریح کرد: اما مرحله بعدی دولت اسلامی است که بعد از جنگ این مرحله آغاز می شود؛ در این مرحله که اکنون در آن قرار داریم، باید منش و روش دولتمردان، اسلامی شود. همچنین در اصل 4 قانون اساسی آمده است که کلیه قوانین باید بر اسلام ابتناء داشته باشد، در همان قانون پیش بینی شده شورای نگهبان به منظور پاسداشت این اصل، عدم مغایرت قوانین مصوب را با اسلام مورد بررسی قرار دهد.
وی بیان کرد: همان طور که اشاره شد، در دولت اسلامی باید روش و منش اسلامی شود یعنی فرآیندها و نظام سازی ها بر اسلام مبتنی باشد. این مساله ای است که در اصل 4 قانون اساسی خواسته شده، منتها شورای نگهبان از باب نگاه حداقلی، تنها عدم مغایرت را بررسی می کند.
جهان بین عنوان کرد: بحث مهمی که در این میان پیش می آید، آن است ما برای شکل گیری دولت اسلامی که پس از آن جامعه اسلامی و بعد تمدن اسلامی شکل می گیرد، نیاز به تولید فکر و مدل اسلامی داریم و در عین استفاده از تجربیات موجود باید با یک نگاه تحول بنیادین، مدل مد نظر اسلام را استخراج و مبنای عمل قرار دهیم که این خواست حداکثری است.
وی با بیان اینکه در همین زمینه ارتباط بین حوزه و دانشگاه ارتباط پیچیده و کلیدی است و در سایه این ارتباط باید مدل یاد شده استخراج شود، اضافه کرد: در ابتدای انقلاب آیت الله مهدوی کنی که اقدام به تاسیس دانشگاه امام صادق(ع) کردند، وقتی مباحثی مانند اقتصاد اسلامی، حقوق اسلامی و بحث هایی از این دست را مطرح کردند، این مساله دور از ذهن به نظر می رسید و دورنمای روشنی نداشت لذا برخی معتقد بودند کسی که می خواهد اقتصاد بخواند باید برود دانشگاه تهران و کسی که می خواهد کار طلبگی کند، برود حوزه مروی!
کارشناس مسائل انقلاب اسلامی و ایران تصریح کرد: در این راستا آیت الله مهدوی کنی با تاسیس دانشگاه امام صادق (ع) به عبارتی یک بنیان چند رشته ای را پایه نهاد تا با هدف تولید فکر دینی و مدل دینی بتواند قادر به حل مسائل کشور باشد. در این مکتب تلفیقی که او به عنوان معارف اسلامی و علوم مختلف ایجاد کرد -می توان از آن به عنوان علوم انسانی اسلامی یاد کرد- تلاش شد نیروهای زبده و سرمایه انسانی ارزشمندی با هدف تولید پاسخ به مسائل نظام تربیت شود.
وی ابراز کرد: این دانشگاه در حقیقت حلقه واسطی شد میان حوزه و دانشگاه؛ لذا این کار بسیار مهم و بی نظیر یا حداقل کم نظیر است که آیت الله مهدوی کنی در راستای تحول علوم انسانی شکل داد و تجربه جدیدی در زمینه تولید و تحول علوم انسانی بود.
جهان بین با اشاره به اینکه البته در این اتفاق که افتاد شخصیت کم نظیرسیاسی و اجتماعی آیت الله مهدوی کنی بسیار موثر بود، یادآور شد: وی علاوه بر مطالعات حوزوی جدی، در زمینه فقه اجتماعی حکومتی، مباحث اقتصادی، فلسفه و .. نیز تبحر داشت و کتاب "اصول و مبانی اقتصاد در قرآن" استاد، نشان دهنده تبحر روشی او در تلفیق مباحث است.
پایان پیام/
ا
نظر شما