به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، شورای فرهنگ عمومی کشور، روز 25 ذیحجه را به عنوان روز «خانواده و تکریم بازنشستگان» در تقویم رسمی کشور ثبت کرده است. علت انتخاب این روز شأن نزول آیه «هل اتی» در سوره الانسان می باشد. سوره هل اتی در روز 25 ذیحجه در شأن اهل بیت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شد که پس از سه روز روزه و انفاق افطار خود، از طرف خداوند اطعام شدند.
خانواده در معارف اسلام جایگاه والایی دارد، تاثیری که خانواده به عنوان نخستین پایگاه تربیتی در جامعه دارد به مراتب سهم بیشتری از دیگر نهادهای اجتماعی است. هر چند این نهاد، آسیب پذیرترین نهاد اجتماعی در برابر آسیب های اجتماعی و فرهنگی نیز محسوب می شود.
«خانواده»، «نماز» و «مسجد» سه رکن اصلی تربیت ریشه ای و ماندگار یک جامعه اسلامی است و هر چقدر این سه در پیوند و ارتباط نزدیک با هم باشند، جامعه ای عاری از آسیب های اجتماعی خواهیم داشت.
یکی از پایگاه های اجتماعی که می تواند کانون خانواده را در برابر آسیب های اجتماعی مصون نگهدارد، «مسجد» است. مسجد به عنوان مرکز تربیتی تاثیرگذار و ماندگار، پتانسیل و ظرفیت کامل و ویژه ای برای تک تک اعضای خانواده دارد. پدر و مادر، فرزند خردسال و نوجوان و جوان با حضور در مسجد می توانند خود را در برابر آسیب های احتمالی بیمه کنند.
اما سوال اینجاست، مساجد کشور ما تا چه اندازه برای پذیرش خانواده ها برنامه ریزی کرده اند، متولیان مساجد آیا برنامه های خاص و ویژه ای را تدارک دیده اند تا اعضای کانون گرم خانواده به اتفاق هم در نماز جماعت و سایر برنامه های فرهنگی و مذهبی مساجد حضور پیدا کنند؟
یک خانواده سنتی را در نظر بگیرید که پدر و مادر، فرزند نونهال، نوجوان و جوان دختر و پسر به همراه پدربزرگ و مادربزرگ در کنار هم زندگی می کنند؛ این خانواده گرم و صمیمی اگر بخواهد در مسجد حضور پیدا کند، آیا مساجد برای تک تک اعضای این خانواده، برنامه دارد؟ آیا معماری ساختمان مسجد، برای ورود پدربزرگ و مادربزرگ و افراد مسن این خانواده به درستی طراحی شده است که به راحتی و بدون استفاده از پله ها خود را به صحن مسجد برسانند؟ آیا توانسته ایم زیبایی های ظاهری و باطنی مسجد را به نونهال و نوجوان و جوان دختر و پسر، نشان دهیم؟
به نظر می رسد روز خانواده و تکریم بازنشستگان، فرصت مغتنمی است تا زمینه حضور خانوادگی در مساجد را فراهم کنیم و شاید این حرکت نمادین در این روز، سرآغاز حرکتی ماندگار جهت پیوند هر چه بیشتر خانواده و مسجد باشد.
مهد کودک در مساجد تشکیل شود
محمد هادی نیا، مسئول کانون های فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجان شرقی، با اشاره به اینکه امروز نیازهای جدیدی برای مساجد تعریف می شود که باید برای احیای کارکردهای آن تحقق پیدا کند، به خبرنگار شبستان در تبریز گفت: مهدهای کودک باید در کنار مساجد تشکیل شود تا وقتی پدر و مادری دارای فرزند نونهال و خردسال هستند و قصد حضور در نماز جماعت را دارند، با خیال آسوده بتوانند از برنامه های مسجد بهره مند شوند.
وی افزود: در گذشته های نه چندان دور، پدران ما در مساجد، درخت های میوه نهال می کردند تا به این بهانه کودکان و نوجوانان جذب مساجد شوند، امروزه نیز نیازهای دیگری از جمله راه اندازی مهدهای کودک و برگزاری کلاس های آموزش رایانه و ورزش و ... از مطالبات جدی جامعه است.
کانون های تخصصی خانواده
راه اندازی کانون های فرهنگی هنری در مساجد، امروزه یکی از ابتکارات درخور تحسینی است که موجب شکوفایی فعالیت های فرهنگی هنری در مساجد شده و از طرفی زمینه حضور نسل جوان را در خانه های خدا فراهم کرده است.
همچنین با تخصصی تر شدن فعالیت های کانون های فرهنگی هنری مساجد، باید به سمتی پیش برویم که برای خانواده ها و بویژه بازنشستگان نیز دارای برنامه و هدف باشیم. شاید نیاز باشد تاسیس کانون های تخصصی «خانواده» و «بازنشستگان» در دستور کار ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور قرار بگیرد، چرا که امروزه بیشترین اعضای شرکت کننده در مساجد را افراد بازنشسته و مسن تشکیل می دهند و از طرفی حضور نوجوانان و جوانان در کانون های مساجد نیز منوط به جلب رضایت والدین از تاثیرگذاری برنامه های این کانون هاست.
گزارش از بیت اله احمدی
پایان پیام/
نظر شما