«محمودرضا برازش» مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ادبیات شبستان از تدوین پیش نویس دستورالعمل پیشنهادی تاسیس و نظارت بر چاپخانهها و واحدهای وابسته توسط کارگروه قوانین و مقرارات دفتر امور چاپ وزارت ارشاد خبر داد و توضیح داد: این پیشنویس دستورالعمل طی دهها جلسات اعضای کارگروه قوانین و مقررات که از کارگروههای 6 گانه تشکیل شده در دفتر چاپ وزارت ارشاد است، تدوین شده است و قرار است در چاپخانههای سراسر کشور توزیع شده و نظرات جمعآوری و در نهایت به طرح اصلی دست پیدا کنیم.
وی خاطرنشان کرد: این آیین نامه و مقررات با اندکی تغییر ارائه و تعدادی از بندهای آن تسهیل شده است؛ برای مثال بحث تکنولوژی چاپ های جدید در آن لحاظ شده است.
برازش با بیان اینکه پیش نویس و سوالاتی که در آن ذکر شده، 10 صفحه است، افزود: این دستورالعمل پیشنهادی تنها در حوزه تاسیس و راه اندازی چاپخانه کاربرد دارد و مربوط به مباحث محتوایی نمی شود.
تغییراتی در دستورالعمل نظارت بر چاپخانهها
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه در حوزه محتوایی وضعیت به چه منوال است، گفت: در حوزه محتوایی، دو پیشنهاد نظارتی در این پیش نویس مطرح شده است که از جمله آنها میتوان به جایگزین کردن جریمه نقدی به جای پلمپ کردن چاپخانه اشاره کرد. در این حوزه سعی کردیم سوالات و پیشنهادات استانها را به صورت ریز در نظر بگیریم. این نوع تخلفات و نظارت بر آنها اگر در حوزه کتاب باشد، به اداره کتاب وزارت ارشاد و اگر در حوزه عکس و تصویر باشد، به قوانین کشوری و وزارت کشور بر میگردد.
تا جایی که میتوانیم بر چاپخانهها نظارت داریم!
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت ارشاد در پاسخ به این سوال که آیا در حوزه چاپ تصاویر روی دفتر و نوشت افزار نظارتی صورت میگیرد، چراکه طبق قانون چاپخانه ها مجاز به انتشار تصاویر انیمیشن های غربی مثل باربی بر روی نوشت افزار نیستند!، نیز گفت: طبق قوانین موجود، چاپخانه اجازه چاپ این نوع تصاویر را روی نوشت افزارها ندارند. نظارت بر چاپخانه ها در این حوزه صورت می گیرد و ما تا جایی که بتوانیم جلوی انتشار این نوع نوشت افزارها را می گیریم، اما برخی از این نوشت افزارها وارداتی هستند و برخی تقلبی هستند.
حمایت در راستای تسهیل تعاملات فرهنگی بین ایران و کشورهای همسایه
وی در بخش دیگری از سخنانش در مورد دبیرخانه همکاری ها که به منظور ارتباط بیشتر با کشورهایی چون افغانستان تشکیل شده است، بیان کرد: نکته ای که وجود دارد، این است که دولت قرار نیست همه کارها را بر عهده بگیرد بلکه اگر صنوف می خواهند تجارت و تعاملی داشته باشند، ما با آنها همکاری می کنیم. در مورد تجارت ایران با افغانستان، بحثی در مورد مشکل ویزای تجار افغانی برای ورود به ایران وجود داشت که با رایزنی هایی که با سازمان فرهنگ و ارتباطات استان خراسان داشتیم، این مشکل برای آنهایی که شرایط وزارت خارجه و وزارت ارشاد را داشته باشند، حل شد.
برازش خاطرنشان کرد: سازمان فرهنگ و ارتباطات و نماینده این سازمان در خراسان رضوی در کاگروه چاپ و نشر حضور دارد و همکاری های لازم در این زمینه از این طریق انجام می شود. همچنین در مازندران نیز اعلام کردم که اگر قصد دارند با ترکمنستان قرارداد همکاری داشته باشند، به ما اطلاع دهند تا این کار تسهیل شود.
وی افزود: قرار نیست ما ستاد دولتی تشکیل دهیم، این صنف اگر خواست کاری انجام دهد ما برای تسهیل شدن تعاملاتشان مذاکراتی را با وزارت خارجه و ارشاد و ... خواهیم داشت.
مدیرکل دفتر امور چاپ عنوان کرد: این صنف که فراتر از چاپ و نشر و برای حوزه هنر هم فعالیت دارد، تاکنون اقداماتی نظیر چاپ کتاب های درسی افغانستان را نیز در کارهای خود داشته است و در تهران من هر روز در حال امضای مجوزهای فعالیت های ایران و افغانستان از قبیل چاپ لیبل و اقلام صادراتی هستم و ارتباط ما با کشورهای همسایه هر روز بیشتر می شود.
حمایت ارشاد از تجهیز چاپخانهها در شهرک چاپ و نشر خراسان رضوی
وی همچنین در ادامه با اشاره به تعهدات معاونت فرهنگی ارشاد برای حمایت از شهرک چاپ و نشر خراسان رضوی، گفت: در دیداری که در مشهد با اعضای این شهرک و هیات مدیره داشتیم، قرار بر این شد که ما حمایتهایی داشته باشیم، اما این حمایتها مستلزم اقداماتی از سوی آن ها بوده است. برای نمونه پیشنهاد شد که وزارت ارشاد از ایجاد مجتمع فرهنگی و آموزشی چاپ در استان خراسان رضوی حمایت کند که قرار شد، زمین را دوستان ما در خراسان رضوی تأمین کنند و ما نیز در ساخت حمایت کنیم، اکنون نیز اگر استان اعلام کرد که زمین را تأمین کرده است، ما ساخت مجتمع را در وزارت ارشاد دنبال خواهیم کرد.
برازش در پایان سخنانش تصریح کرد: همچنین پیشنهاد شد که وزارت ارشاد در جهت تجهیز چاپخانههایی که قرار است در شهرک مستقر شوند، حمایتهایی داشته باشد، اکنون نیز هنوز چاپخانهها و واحدهای چاپی در این شهرک مستقر نشدند، زمانی که استقرار پیدا کردند، ارشاد میتواند نهادهای مایل به سرمایهگذاری را به این سمت سوق دهد.
گفتوگو: آزاده فضلی
پایان پیام/
نظر شما