مسعود وادی پور، مدیر امور ارتباطات سازمان دارالقرآن الکریم در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، با اشاره به پیشینه طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم گفت: این طرح در سال 84 ، پس از رایزنی جامعه قرآنی با شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اعطای مدرکی یکسان به همه حفاظ، در این شورا به تصویب رسید و توسط رئیس جمهور وقت به سازمان تبلیغات ابلاغ شد.
وی افزود: در این طرح، به حفاظ بر اساس تعداد جزء هایی که از قرآن حفظ کرده اند و مهارتی که در ترجمه دارند، مدارکی از دیپلم تا دکترا اعطا می شود. به حافظان 10 جزء قرآن، مدرک دیپلم یا سطح 5، حافظان 20 جزء، مدرک فوق دیپلم یا سطح 4، حافظان کل مدرک لیسانس یا سطح3، حافظان کل که بر مفردات و ترجمه قرآن را مسلط باشند، مدرک فوق لیسانیس یا سطح 2 و به حافظانی که علاوه بر حفظ کل قرآن بر ترجمه و تفسیر هم مسلط باشند، مدرک دکترا یا سطح یک اعطا می شود.
مسعود وادی پور با بیان این که امسال دوره نهم اعطای مدرک تخصصی حفظ برگزار می شود، تصریح کرد: این طرح، در قالب 4 مرحله آزمون برگزار می شود. مرحله اول آزمون کتبی از ترجمه قرآن است که در استان ها یا مناطق تعریف شده برای آزمون به عمل می آید. مرحله دوم، آزمون شفاهی حسن حفظ است که هر حافظ در سطح خودش آزموده می شود که شیوه این دو مرحله با شیوه های مرسوم مسابقات نزدیک است و تنها تعداد سوالات بیشتر است.
مدیر امور ارتباطات سازمان دارالقرآن الکریم افزود: شرکت کنندگانی که به دنبال کسب مدرک سطح های 3 تا 5 این سازمان باشند، پس از گذراندن این دو مرحله آزمون، به آن دست می یابند. اما کسانی که بخواهند به مدارک بالاتر دست یابند، باید در آزمون مراحل سوم و چهارم شرکت کنند که در مرحله سوم آزمون مفردات قرآن و در مرحله چهارم آزمون تفسیر به عمل می آید که به ترتیب به قبول شدگانی که حدنصاب لازم را کسب کرده باشند، مدرک سطح 2 و 1 اعطا خواهد شد.
وی با اشاره به مدت زمانی اجرایی طرح گفت: مدت زمان اجرایی این طرح یک و نیم سال است که علت آن هم وجود قانونی است که تصریح دارد باید به کسانی که می خواهند در آزمون مرحله چهارم شرکت کنند، پس از قبولی در مرحله سوم 6 ماه فرصت داده شود تا فرصت مطالعه داشته باشند که این بازه زمانی 6 ماهه باعث طولانی شدن طرح تا یک سال شده است، که سازمان دارالقرآن هم تلاش دارد مدت زمان برگزاری طرح را تا یک سال کاهش دهد.
وادی پور خاطر نشان کرد: به علت کثرت شرکت کنندگان در آزمون مراحل اول و دوم، این مراحل در استان ها و منطقه هایی که برای آزمون تعیین شده است، برگزار می شود، اما چون کمتر از 100 نفر در مرحله سوم شرکت می کنند، آزمون مرحله سوم در تهران برگزار می شود.
وی افزود: امسال حدود 7400 نفر در طرح ثبت نام کرده اند که 3600 نفر برای شرکت در آزمون مرحله دوم پذیرفته شده اند. نتایج مرحله دوم این آزمون هم در حال جمع بندی است که تا 30 مهرماه اعلام می شود.
مسعود وادی پور با بیان این که مدارک اعطایی، ارزش معادل دارند گفت: مدرک اعطایی در این طرح، برای وزارت خانه ها، مراکز و سازمان هایی که فعالیت های قرآنی انجام می دهند، اعتبار دارد و دارنده این مدرک، از مزایایی مانند افزایش حقوق ماهانه برخوردار می شود، اما این مدرک برای سایر سازمان ها و شرکت ها قابل قبول نیست و معادل ملی ندارد، لذا سازمان اوقاف به دنبال آن است که با برگزاری یک سری آزمون های عمومی، به این مدارک، اعتبار ملی و دانشگاهی ببخشد. البته این مدرک توسط وزیر ارشاد و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به امضا می رسد و از این لحاظ دارای اعتبار است.
مدیر امور ارتباطات سازمان دارالقرآن الکریم یادآور شد: تعداد حفاظ کل که مدرک سطح 3 را دریافت می کنند، بیش از صد نفر است، ولی از سال 85 تا کنون تنها 7 نفر موفق شده اند مدرک سطح یک یا دکترا را کسب کنند.
وی خاطر نشان کرد: علاوه بر این طرح، از طرف دولت طرح هایی مانند حفظ کل قرآن، حفظ 5 ساله، دوره های همسو با طرح 1448 بسیار است که هر ساله برگزار می شود.
وادی پور با اشاره به روند اجرایی مرحله دوم و تأخیر در جمع بندی نتایج آزمون گفت: روند اجرایی مرحله دوم اینگونه است که داوران حسن حفظ در 21 استان و هر استان 2 نفر مستقر می شوند و داوری می کنند و تعدادی از شرکت کنندگان را به عنوان پذیرفته شده معرفی می کنند. دارالقرآن های استان ها موظف اند فایل های صوتی را برای ما ارسال کنند که پس از دریافت این فایل ها، دوباره صوت و لحن و تجوید پذیرفته شدگان بررسی می شود.
وی گفت: برگزاری آزمون مرحله دوم، 11 شهریور به اتمام رسید و پیش بینی می کردیم که تا 31 شهریور نتایج و فایل های صوتی به دست ما برسد و ما نهایتاً ظرف مدت 15 روز نتایج را اعلام می کردیم، اما متأسفانه 4، 5 استان همکاری لازم را نداشته و فایل های صوتی را ارسال نکرده اند که باعث شد جمع بندی و اعلام نتایج نهایی به 30 مهرماه موکول شود. البته طبق برنامه قرار بود مرحله دوم در آبان ماه به پایان برسد اما با برنامه ریزی و فشرده کردن این روند، می خواستیم در نیمه اول مهرماه نتایج را اعلام کنیم که متأسفانه موفق به این کار نشدیم.
مدیر امور ارتباطات سازمان دارالقرآن الکریم با اشاره به تاریخ برگزاری مراحل سوم و چهارم گفت: مرحله سوم در تاریخ 21 آذرماه برگزار می شود و هنوز تاریخ دقیقی برای مرحله چهارم در نظر گرفته نشده است، اما طرح در اردیبهشت یا خرداد سال آینده به پایان می رسد که علت آن هم فرصت 6 ماهه ای است که به شرکت کنندگان در مرحله اول برای مطالعه داده می شود.
مسعود وادی پور تصریح کرد: مدارک سطوح 2 تا 5 پس از اتمام مرحله سوم طرح به پذیرفته شدگان اعطا می شود و اعطای مدارک سطح یک به سال آینده موکول می شود. امیدواریم در سال بعد بتوانیم با برنامه ریزی دقیق ظرف مدت یک سال طرح را به انجام برسانیم.
پایان پیام/
نظر شما