خبرگزاری شبستان: یکی از شبهات تازه ای که وهابیت برای زیر سوال بردن ماجرای غدیر مطرح می کند، آن است که این واقعه به بیست و هشتم اسفندماه (به تاریخ شمسی) باز می گردد و در آن زمان هوا خنک بوده و این که شیعه ادعا می کند آن موقع هوا گرم بوده و پیام پیامبر (ص) تا حدی مهم بوده که همه مسلمانان را در آن گرمای جانفرسا در آن نقطه گرد هم آورده تا ولایت علی (ع) را ابلاغ کند، بر خلاف واقعیت است و از این رهگذر، به طور کلی اصل صحت ماجرای غدیر نیز زیر سوال می رود؛ در این راستا با حجت الاسلام حبیب عباسی، مدیر گروه پاسخ به شبهات موسسه تحقیقاتی ولیعصر(عج) گفتگویی انجام داده ایم؛ گفتگوی ما با کارشناس ارشد مذاهب اسلامی و کارشناس شبکه جهانی ولایت از نظرتان می گذرد:
یکی از شبهات تازه ای که وهابیت برای زیر سوال بردن ماجرای غدیر مطرح می کند، آن است که این واقعه به بیست و هشتم اسفندماه (به تاریخ شمسی) باز می گردد و در آن زمان هوا خنک بوده و این که شیعه ادعا می کند آن موقع هوا گرم بوده و پیام پیامبر (ص) تا حدی مهم بوده که همه مسلمانان را در آن گرمای جانفرسا در آن نقطه گرد هم آورده تا ولایت امیرالمومنین علی (ع) را ابلاغ کند، بر خلاف واقعیت است و از این رهگذر، به طور کلی اصل صحت ماجرای غدیر نیز زیر سوال می رود؛ چه پاسخی به این شبهه می توان ارائه کرد؟
بله، دقیقا اخیرا شبکه های ماهواره ای وهابیت این شبهه را دائم مطرح می کردند که البته شبکه های شیعه نیز این شبهه را بی پاسخ نگذاشت. وهابیت که از هیچ دستاویزی برای زیر سوال بردن و به چالش کشیدن ماجرای غدیر فروگذار نمی کند، این بار نیز با طرح مساله ای با این عنوان که اگر زمان غدیر را با تاریخ شمسی تطبیق دهیم، به پایان اسفندماه و زمستان که هوا در این موقع سرد است باز می گردد و بقیه ماجرا...، تلاش می کند تا اذهان را به سمت اهداف خود کشانده و به زعم خود این واقعه ای که شیعه و سنی بر متقن و مستند بودن آن تاکید دارند را بی پایه و اساس جلوه دهد. حتی در این زمینه بیان می کنند هوا تا حدی سرد بوده که صحابه باید با پتو خود را می پوشاندند تا از سرمای هوا فرار کنند!
خب! در برابر این ادعای تازه چطور می توان پاسخ دقیق و مستند ارائه کرد؟
این مساله از چند جهت قابل پاسخگویی است؛ نخست آنکه طبق بررسی که انجام شد، همان تاریخ یعنی 28 اسفند ماه، دمای هوای مکه و مدینه و میزان رطوبتی که چند درجه احساس گرما را بیشتر می کند (البته در همین زمان و پس از طرح شبهه) محاسبه کردیم و مشخص شد هوای غدیر در همان روز 28 اسفندماه به شدت گرم بوده و این دما به چیزی حدود 40 درجه می رسیده است و این برای هر فردی که بخواهد، با مراجعه به سایت های هواشناسی بین المللی قابل پیگیری است.
دوم آنکه دو شبکه ماهواره ای وهابیت مستندی به اصطلاح از منطقه غدیر پخش کرد که یکی از آنها منطقه ای سرسبز را نشان می داد. پس از این پخش، آنها مدعی شدند به دلیل آن که این منطقه سرسبز و دل انگیز بوده، مسلمانان گرد هم جمع شده بودند برای استراحت و تفریح و اگر پیامبر (ص) خطبه هم نمی خواندند، آنها باز هم در آن منطقه اتراق می کردند تا از آن فضا و محیط لذت ببرند!
اما پس از این مستند، به فاصله ای خاص، مستند دیگری از شبکه وهابی دیگری پخش شد که نشان می داد منطقه غدیر بسیار خشک و بی آب و علف و سوزان است و آنچنان گرمای آن آزاردهنده است که جز بومی این منطقه نمی تواند در آنجا ساعتی گرما را تحمل کند و بماند حتی اگر عرب باشد! پس این ادعای شیعه گزاف است.
بنابراین هنوز وهابیت نتوانسته تکلیف را روشن کند که بالاخره منطقه غدیر سرسبز و خرم بود یا سوزان و بی آب و علف!
این اوصاف آب و هوایی منطقه غدیر آیا به طور مستند در منابع اهل سنت اشاره شده؟ آیا می توان با استناد به روایاتی از منابع اهل تسنن توصیفی از چگونگی برودت یا حرارت آن منطقه داشت؟
بله، ما حرفی نمی زنیم که بگویید شیعه این را درست کرده است بلکه اشاره می کنیم به مستندات اهل سنت؛ به طور مثال می توان به کتاب "مستدرک علی الصحیحین" حاکم نیشابوری، جلد سوم، صفحه 613 حدیث 6272، اشاره کرد؛ از زید بن ارقم روایت شده است: ما با پیامبر (ص) از مکه خارج شدیم تا به جایی به نام غدیر خم رسیدیم و پیامبر (ص) آنجا دستور توقف دادند در روزی که ما گرم تر از آن در طول زندگی خود ندیده بودیم و بعد برای ما خطبه غدیر را خواندند.
این روایت را ذهبی هم در "تلخیص" خود صحیح دانسته است.
سند بعدی در کتاب "تلخیص المتشابه فی الرسم"، جلد اول، صفحه 244 خطیب بغدادی می گوید: از براء عازب روایت دستور پیامبر(ص) به توقف در غدیر و در روز بسیار گرم را در آن ذکر می کند. در این راستا وی نقل می کند: در روز گرمی که برخی از افراد از شدت گرما و سوزناک بودن زمین بخشی از لباس خود را زیر پا و بخشی از آن را روی سر خود گرفته بودند و گذاشته بودند.
همچنین، در کتاب "فضائل الصحابه" احمد ابن حنبل، جلد دوم، صفحه 597 از زید ابن ارقم صحابی پیامبر (ص) نقل کرده است که به علت شدت گرما (در منطقه غدیر خم) به واسطه پارچه ای برای پیامبر (ص) سایه بان نصب کردیم.
در حالی که اگر هوا سرد بود حضور و ایستادن در آفتاب و مطبوع و دلپذیر بود.
از سوی دیگر احمد ابن حنبل در کتاب مسند خود با تحقیق شیعب الارنؤوط در جلد 32 صفحه 73 نیز همین روایت را آورده است و محقق سلفی کتاب، این روایت را صحیح دانسته است.
حال از وهابیت سوال می کنیم آیا به نظر شما این علمای اهل سنت هم مطالب خود را از شیعه گرفته اند و آیا این روایات مطالب دروغی است که به اشتباه در این کتب آمده است؟
لذا ملاحظه شد کسانی که دلیل و مدرکی در اصل مساله غدیر ندارند و نمی توانند دلیل علمی ارائه کنند، به چه امور ضعیفی استناد می کنند که حتی علمای اهل سنت هم مخالف آن نظر داده اند!
پایان پیام/
نظر شما