روایت 8 بهارانه ایثار و عاشقی در میعادگاه افلاکیان و خاکیان/ آیه های استقامتی که تفسیر شدند

خبرگزاری شبستان: اینجا مفسران مختلفی دارد، از کودکی که تنها واژه جنگ را شنیده و چیزی از آن نمی داند تا پدربزرگ و مادربزرگی و رزمندگانی که روزهای جنگ را به یاد دارند و تجربه حضور داشته اند، در اینجا تفسیر "آیه های استقامت" را برعهده بازدیدکنندگان می گذارند تا هشت بهارانه ایثار و عاشقی را در جنگی که بر ما تحمیل شد؛ خود مفسر باشند.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: کمی زودتر رسیده بودم؛ زودتر از مسئولان و مردمی که قرار بود برای بازدید بیایند. از درب ورودی نمایشگاه "آیه های استقامت" که وارد شدم در سمت راست بر روی بنر بزرگی نوشته بود "یکی از برجسته ترین کارهای جهاد سازندگی همین نقش آن در جبهه های جنگ بود؛ مقام معظم رهبری" و در کنار آن عکس 39 شهید جهادگر "راستگو، حسین ناجیان، رضوی و ..." در حالی که لبخند بر لب دارند، در داخل حجله هایی چیده شده بود.

 

به یاد جمله ای از استاد اخلاق "آیت الله حسن زاده آملی" می افتم "هر گاه به عکس شهدا می رسم، می ایستم و می گویم «السلام علیک یا ولی الله»"؛ بنابراین به رسم ادب سلامی به شهدا می دهم؛ بر روی تابلوی کوچکتری نوشته شده بود "در محفل شهدا با وضو وارد شوید" احساس خوشایندی بر دلم حاکم می کند؛

 

 

آمده ام اینجا تا درس عاشقی با خالق را از تک تک شهدا یاد بگیرم. داخل غرفه "جهاد" که اولین غرفه است می شوم، سربندهای قرمز رنگ "یاابوالفضل العباس(علیه السلام)" که از سقف خیمه آویزان است و باد آنها را تکان می دهد بی درنگ مرا به یادمان شهدا در فکه و شلمچه می برد.

 

بر روی بنر بزرگی فعالیت های پشتیبانی و مهندسی جهاد استان در جنگ به نمایش گذاشته شده و در سمت دیگر آلبوم های عکسی از شهدای جهادگر نظرت را جلب می کند.

 

اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی هم پای کار آمده و با برپایی ایستگاه صلواتی"سنگرسازان بی سنگر" از بازدیدکنندگان استقبال می کند؛ در کنار آن نمازخانه بزرگی برپا شده است که سقف و دیوارهای آن با گونی هایی تزیین شده است و پرچم های بزرگ و قرمز رنگ "یا مهدی، یا ابوالفضل العباس" بر روی ستون هایی در وسط نمازخانه آویزان شده است. در این میان حتی دیدن کودکی که به اصرار از مادر خود می خواهد که برای اقامه نماز به داخل نمازخانه برود، در حالی که 2 ساعت تا اذان مغرب باقی مانده، جالب است.

 

حکایت همدلی در ایستگاه اول "آیه های استقامت"

بسیج هم مثل همیشه در صحنه حاضر است " برای شادی ارواح پاک شهدا صلوات" بر روی تکه چوب هایی خودنمایی می کند؛ بسیجیان پایگاه مقاومت سیدالشهدا(علیه السلام) و شهید برگی گویی همان شور و شعف بسیجیان هشت سال دفاع مقدس را دارند، قاب عکس شهدای محله خود را در کنار هم به زیبایی چیده اند، ماکتی از یک رزمنده در حال نماز و یک مادری که بر سر تابوت شهید گمنام نشسته است هنرمندانه در گوشه گوشه غرفه خودنمایی می کند.

 

 

هنوز در ایستگاه اول نمایشگاه "آیه های استقامت" هستم که طنین باصلابت آهنگران از غرفه ای به گوش می رسد... نگاهم به بنری گره می خورد "آه اینجا غیرت و عم مانده است* عشق در خط مقدم مانده است" چیزی به ذهنم نمی رسد؛ ترجیح می دهم دوباره جمله را مرور کنم تا شاید ...

 

هرچه جلوتر می روم، دلیل موفقیت رزمندگان در هشت سال دفاع مقدس را بیشتر از قبل درک می کنم، آموزش و پرورش هم با برپایی غرفه آمده است تا سهم خود در جنگ را به نسل سوم و چهارم نشان دهد، عکس شهدای دانش آموز و فرهنگی تمامی شهرستان ها در داخل قابی زیبا تعبیه شده است؛ بر روی تخته سیاهی نوشته شده است "یاد و خاطره معلمین و دانش اموزان حماسه ساز گرامی باد"

 

 

به غرفه نیروی انتظامی که می رسم و تعداد زیاد نوجوانان و جوانان را می بینم، بی درنگ به یاد پسر بچه های کوچکی می افتم که در سنین کودکی دوست داشته اند وقتی بزرگ شوند" پلیس" بشوند بدون شک نوجوانانی که در این غرفه سر می زند، برای گرفتن پاسخ های سوالات خود به اینجا می آیند. لباس های مخصوص پلیس رهایی گروگان، لباس پلیس ضد اغتشاش و ...؛ عکس شهدای نیروی انتظامی و  وسائل شخصی برخی شهدا و حتی پایان نامه های مختلفی که در این غرفه به نمایش گذاشته شده است به خوبی جواب سوالاتی که در ذهن نوجوانان به وجود می آید را می دهد.

 

به غرفه منطقه مرزبانی نزدیک می شوم؛ تا فاصله چند متری غرفه آب پاشی شده است تا رسم مهمان نوازی را هرچه بهتر به جا آورده باشند. اینجا ماکتی بزرگ از یک منطقه مرزبانی درست شده است و راهنمای غرفه، جواب بازدیدکنندگان را با سعه صدر می دهد. نیزارهایی که در وسط غرفه تعبیه شده است تا به راحتی مخاطبان و بازدیدکنندگان را با سختی کار رزمندگان آشنا کنند. راهنمای غرفه می گفت گاهی اوقات رزمندگان ما در دل شب باید آرام آرام حرکت می کردند تا بتوانند ضربات مهلکی بر دشمن بر اساس عملیات های از قبل تعیین شده وارد کنند و به لطف خداوند و با توجه به اخلاص در بسیاری از عملیات ها پیروز بودند.

 

در روبروی غرفه نیز 5 شهید گمنام کفن پوش به یاد شهدای مرزبانی در فضای معنوی و نورانی قرار داده شده بود،"فاتحه ای برای شهدای گمنام" می خوانم و به سمت خروجی غرفه می روم؛

 

 

آخرین بخش ایستگاه اول نمایشگاه "آیه های استقامت"؛ برادران اورژانس و بهداری در یک چادری 40 متری مستقر شده و آماده ارائه خدمت رسانی به بازدیدکنندگان هستند.

 

میعادگاه افلاکیان و خاکیان

برای اینکه وارد "میعادگاه افلاکیان و خاکیان"بشویم از زیر یک جلد "کلام الله مجید" عبور می کنیم؛ وارد غرفه مسقفی می شویم که 14 محراب به نام 14 معصوم (علیهم السلام) در اطراف تعبیه شده است و در داخل هر یک از اینها عکس هایی از سرداران شهید قرار داده شده و جملاتی ناب از رهبر کبیر انقلاب و مقام معظم رهبری بر دیوارهای آن با خط خوش نستعلیق نوشته شده است.

 

 

ماکتی در وسط این غرفه قرار داده است که "هنر مفهومی" است و برداشت مخاطبان از آن آزاد و مختلف است... بسیار هنرمندانه درست شده است مسیر قرمزی که به یک رزمنده ای ختم می شود که دست و پای خود را از دست داده است و به معنای آن است که خون های زیادی به پای نهال انقلاب ریخته شده تا این انقلاب به پیروزی برسد و بعد از آن این شهید بیرق انقلاب را به دست جوان برومندی می سپارد تا ادامه دهنده "خطر سبز" انقلاب باشد.

 

 

اینجا ایستگاهی برای تفکر، تدبر و اندیشیدن است... ایستگاهی که برداشت آزاد و برعهده مخاطبان قرار داده شده است... از غرفه خارج می شوم، راهنمای نمایشگاه مرا به سمت تپه ای راهنمایی می کند. در مقابل خود پل شناور "خیبر" که به همت گردان مهندسی رزمی تیپ پیاده انصارالرضا(علیه السلام) طراحی و ساخته شده است را مشاهده می کنم برای رسیدن به منطقه نمایش و عملیات باید از روی این پل عبور کنیم.

 

عبور از پل سخت است، پدری که مراقبت دو فرزند خود است و مادری که آرامی کودک در بغل از این پل عبور می کنند (در دل دعا می کنم خداوند عبور از پل صراط را برای همه دست اندرکاران این نمایشگاه آسان کند)؛ باید  لحظاتی درنگ کرد تا سختی های رزمندگان را در طول 8 سال جنگ تحمیلی بهتر درک کنیم. سختی هایی که هیچ گاه رزمندگان از آن به "سختی" یاد نمی کنند و یادآوریش برای آنها "شیرین" است.

 

 

به منطقه اجرای نمایش رزمی آیه های استقامت نزدیک می شوم قرار است در این بخش از نمایشگاه قسمت هایی از تاریخ اسلام و انقلاب ایران با هنرمندی هنرمندان تئاتر استان برای مردم به اجرا درآید.

 

از دور خیمه هایی که نمایان گر واقعه عاشورا است به چشم می آید و در بخشی از فضا قرار است توسط هنرمندان تئاتر استان، خطبه خوانی حضرت زینب(سلام الله علیها) بازسازی شود. در قسمت پایین تر حسینیه جماران و قسمتی مدرسه فیضیه طراحی و بازسازی شده است.

 

 

تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و نمایش استکبارستیزی دانشجویان همیشه در صحنه ایرانی و در روبرو، بخشی از مسجد خرمشهر و منازل این شهر به زیبایی طراحی و بازسازی شده است. در سمت راست صحنه نمایش واقعه صحرای طبس و در قسمت بالا، ماکتی از کعبه قرار داده شده است که در واقع نمایش رزمی "آیه های استقامت" مقاومت رزمندگان اسلام و ایران تا فرج حضرت مهدی(عج) را نشان می دهد.

 

حدود یکصد هنرمند در اجرای نمایش "آیه های استفامت" همکاری دارند که بالغ بر 60 نفر آنها به عنوان بازیگر و 40 نفر به عنوان پشت صحنه همکاری دارند.

 

گفتنی است، نمایشگاه آیه های استقامت که همزمان با 31 شهریورماه در بیرجند افتتاح شد همچنان برای بازدید مخاطبان و علاقمندان از ساعت 17 در منطقه بیدخت بیرجند دایر است.

 

پایان پیام/

 

گزارش؛ زینب رمضانی

 

 

کد خبر 406831

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha