زندگی‌نامه و خدمات علمی فرهنگی تاریخ‌نگار برجسته: باستانی پاریزی

خبرگزاری شبستان:همزمان با برگزاری بزرگداشت دکتر باستانی پاریزی زندگینامه و خدمات علمی و فرهنگی وی از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، در پیش‌گفتار کتاب آمده است: در عرصه پژوهش‌های تاریخی کمتر کسی است که با نام و آثار استاد باستانی پاریزی آشنا نباشد. استاد با خلق آثاری ماندگار در حوزه تاریخ توانست برای خود جایی فراتر از انتظار باز کند.

محمد ابراهیم باستانی پاریزی در سوم دی‌ماه ۱۳۰۴ خورشیدی در پاریز، از توابع شهرستان سیرجان در استان کرمان متولد شد. وی تا پایان تحصیلات ششم ابتدایی در پاریز تحصیل کرد و در عین حال از محضر پدر خود مرحوم حاج آخوند پاریزی هم بهره می‌برد.

پس از پایان تحصیلات ابتدایی و دو سال ترک تحصیل اجباری، در سال ۱۳۲۰ تحصیلات خود را در دانشسرای مقدماتی کرمان ادامه داد و پس از اخذ دیپلم در سال ۱۳۲۵ برای ادامهٔ تحصیل به تهران آمد و در سال ۱۳۲۶ در دانشگاه تهران در رشتهٔ تاریخ تحصیلات خود را پی گرفت.

باستانی پاریزی به گواه خاطراتش از نخستین ساکنان کوی دانشگاه تهران (واقع در امیرآباد شمالی) است. شعری نیز در این باره دارد که یک بیت آن این است.

فاش می‌گویم و از گفته خود دلشادم                   ساکن ساده‌دل کوی امیر آبادم

در ۱۳۳۰ از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد و برای انجام تعهد دبیری به کرمان بازگشت. در همین ایام با همسرش، حبیبه حایری ازدواج کرد و تا سال ۱۳۳۷ خورشیدی که در آزمون دکتری تاریخ پذیرفته شد، در کرمان ماند.

باستانی پاریزی دورهٔ دکترای تاریخ را هم در دانشگاه تهران گذراند و با ارائهٔ پایان‌نامه‌ای دربارهٔ ابن اثیر دانشنامهٔ دکترای خود را دریافت کرد.

وی کار خود را در دانشگاه تهران از سال ۱۳۳۸ با مدیریت مجله داخلی دانشکده ادبیات شروع کرد و تا سال ۱۳۸۷ استاد تمام‌وقت آن دانشگاه بوده و رابطهٔ تنگاتنگی با این دانشگاه داشته‌است.

وی یک پسر به نام حمید و یک دختر به نام حمیده دارد. تابستان‌ها را نزد دخترش در تورنتو و زمستان‌ها را نزد پسرش در تهران سپری می‌کرد.

باستانی پاریزی صبح روز سه شنبه پنجم فروردین ۱۳۹۳ پس از یک ماه بیماری کبد در بیمارستان مهر تهران دیده از جهان فرو بست و طبق وصیت خود در قطعه ۲۵۰ بهشت زهرا در کنار همسرش به خاک سپرده شد.

فهرست مطالب این کتاب به این قرار است:

پیش گفتار/ محمدرضا نصیری

تنها یکی به قله تاریخ می‌رسد/ توفیق ه. سبحانی

گفت‌وگو: حضور تاریخی یک تاریخ‌نگار

گفت‌وگو: شعر با تاریخ بیگانه نیست

گفت‌وگو: حکایت باستانی پاریزی از دیدار با امام خمینی

معمای تجلیل/ احمد اشرفی زاده

محتسب که بوده است/ محمدابراهیم باستانی پاریزی

سخنی چند در پیرامون اندیشه‌های میرزا آقاخان کرمانی/ محمدابراهیم باستانی پاریزی

یک پیشنهاد هوشمندانه از مرحوم محمدابراهیم باستانی پاریزی/ حسن امین‌لو

از نثر باستانی تا نثر باستانی

مرگ چنین خواجه نه کاری است خرد/ هادی سودبخش

محمدابراهیم باستانی پاریزی فرهاد بیستون تاریخ/ سحر وحدتی حسینیان، علی اشرف مجتهد شبستری

افتخار ملک ایران/ اقدس کاظمی (مژگان)

در انجمن طنین صدایت هنوز هست/ احمد منعمیان

مشیرالدوله و ایران باستان/ محمدابراهیم باستانی پاریزی

دریای ادوار/ حمیده باستانی پاریزی

یاد یاران خویی از زبان دکتر باستانی پاریزی/ سید طه مرقاتی خویی

محیط رشد پدر/ حمید باستانی پاریزی

فهرست آثار زنده یاد دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی

اسناد و عکس‌ها

زندگی‌نامه و خدمات علمی و فرهنگی زنده‌یاد دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی در 256 صفحه از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در سال 93 منتشر شده است.

پایان پیام/

کد خبر 406248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha