به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، «نجفعلی میرزایی» در مراسم رونمایی از نرم افزار کتابشناسی دفاع مقدس که امروز یکشنبه 6 مهرماه در سرای اهل قلم برگزار شد، در سخنانی گفت: واقعیت آن است که متأسفانه ما ارزیابی علمی از آثار دفاع مقدس تاکنون نداشتهایم و یکی از آسیب هایی که موجب میشود ارزیابیهای ما کامل نباشد، فقدان آمار، تحلیل و ارزیابی از کتابهای دفاع مقدس است.، دفاع مقدس به این دلیل که زیرساخت و مزیت نسبی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است، شناخت ارزشهایش به نوعی مبنا و مقدمه شناخت فرهنگ و توسعه فرهنگی است.
وی با اشاره به اینکه هر اقدامی که در حوزه دفاع مقدس انجام شود، به نوعی در توسعه و بالندگی فرهنگی تأثیرگذار است، خاطرنشان کرد: اهمال نسبت به فرهنگ دفاع مقدس از بزرگترین تهدیدهای نرم علیه نظام است. خانه کتاب از جهات مختلف برای این مقوله اهتمام قائل شده است که یکی از این اقدامات، کتابشناسی دفاع مقدس است.
به گفته میرزایی، در حوزه کتابشناسی در خانه کتاب جریان نسبتاً فعالی راهاندازی شده است که با توصیه و تاکیدات معاونت فرهنگی این اقدامات ادامه پیدا میکند.
وی بیان کرد: در حوزه کتابشناسی تلاش شده تا کتابشناسی را به تقویم و مناسبت ارائه کنیم. تاکنون حدود 200 کتابشناسی بزرگ و کوچک تهیه شده است و کتابشناسی دفاع مقدس نیز در راستای نهضت کتابشناسی در ایران انجام شده است.
مدیرعامل خانه کتاب کتابشناسی را مبنای ارزیابی فرهنگی برشمرد و گفت: تاکنون کتابشناسیهای متعددی درباره دفاع مقدس انجام شده که کتابشناسی حاضر کاملترین و جامعترین آن است و به نوعی میوه اطلاعرسانی کتابهای گذشته است. این کتابشناسی در واقع میوه اطلاع رسانی های گذشته ما است. ما هرچه بتوانیم در آینده بانکهای اطلاعاتی خانه کتاب را بروزتر و آفتزدایی کنیم، موفقتر خواهیم بود و کتابشناسیها قطعاً چهره متفاوتتری به خود میگیرند.
وی در پایان عنوان کرد: در دیداری که با مسئولان بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس داشتیم، اصرار داشتند که این کتابشناسی در ایام هفته دفاع مقدس منتشر و رونمایی شود که این مهم تحقق یافت.
انتشار کتابشناسی دفاع مقدس به حفظ آثار گذشتگان کمک میکند
«مجید غلامی جلیسه» معاون فرهنگی خانه کتاب نیز با ارائه توضیحاتی درباره چگونگی تدوین این کتابشناسی گفت: کتابشناسی یکی از مهمترین مباحثی است که در دوره جدید فعالیتهای خانه کتاب در دستور کار قرار گرفته است. کتابشناسی در عین حال بررسی آثار گذشته پلی است برای شناخت آثار آینده. انتشار کتابشناسی دفاع مقدس در عین حال که کمک میکند آثار گذشتگان را حفظ کنیم این امکان را نیز میدهد که برنامهریزی بهتری برای آینده داشته باشیم. خانه کتاب تلاش دارد، در عرصههای مختلف زمینهسازی کند، البته تنها میتواند ابزار شروع و تکمیل این نوع کارها را فراهم کند.
وی افزود: ما این انتظار را از بخشهای مختلف همچون بنیان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس داریم که از این پتانسیل برای مجموعهسازی دفاع مقدس، کتابخانه دیجیتال دفاع مقدس و... بهره ببرند و به ما کمک کند این نوع آثار را به گونهای پژوهشیتر تولید کنیم.
معاون فرهنگی خانه کتاب در ادامه بیان کرد: اولین کتابشناسی دفاع مقدس در سال 61 منتشر شد که 194 کتاب را در خود جای داده بود. طی این سالها 14 عنوان کتابشناسی دفاع مقدس به نگارش درآمده است که شاید یکی از کاملترین آنها کتابشناسی دفاع مقدس باشد و در سال 59 تا 81 را دربر گرفته و توسط انتشارات قدیانی منتشر شده است. در این کتابشناسی 5 هزار عنوان کتاب معرفی شده است اما لوح فشرده کتابشناسی دفاع مقدس خانه کتاب کتابهای منتشر از سال 59 تا شهریور 93 را در خود جای داده و در مجموع 8 هزار و 494 عنوان کتاب را معرفی کرده است. اطلاعات اولیه به همراه چکیدهای از کتاب، تصویر طرح جلد و مشخصات کتابشناسی از جمله اطلاعاتی است که در این نرمافزار ارائه شده است. همچنین امکان جستجوی اطلاعات براساس عنوان نام پدیدآورنده، موضوع و ناشر نیز فراهم شده است.
وی در پایان درباره این نرم افزار کتابشناسی دفاع مقدس گفت: این نرمافزار نسخه ابتدایی است و در آینده نرمافزار جدیدی با قابلیتهای جدیدتر در دست تدارک خواهد بود. اما از دیگر اتفاقات خوب در این زمینه این است که ما به سرویس کتابشناسیهای خانه کتاب را آماده سازی کردهایم و هر ارگان و موسسهای که تمایل داشته باشد اطلاعات خود را به روز کند این وبسرویس را میتواند در اختیار بگیرد. همزمان با به روز کردن اطلاعات این وبسرویس اطلاعات موجود در سایت آن ارگان یا نهاد نیز به روز خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما