به گزارش خبرنگار قران و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی جاودان، استاد اخلاق در حوزه تهران در جلسه هفتگی اخلاق در دبیرستان موسوی گفت: اگر کسی صرفا مطلبی را بشنود و از کنار آن بگذرد، فایده ندارد بلکه زمانی که دانش و معرفت با عمل همراه شوند، سودمند خواهد بود.
وی ادامه داد: انسان باید در دو زمینه به موازات هم رشد کند اول اینکه دانش و معرفت خود را بیفزاید و دوم اینکه به آنچه آموخته است، عمل کند. استاد اخلاق افزود: درس اخلاقی برای عمل است لذا اگر انسان احساس نیاز کند به مجالس موعظه های اخلاقی می رود.
سخنران این مجلس در ادامه بحث عزم را در کتاب 40 حدیث امام قرائت کرد: عزم جوهره انسانی و میزان امتیاز انسان با انسان دیگر و امتیاز انسان به موجودات دیگر است. وی ادامه داد: هیچ حیوانی عزم ندارد یعنی نقشه اراده ای برای انجام کاری در ذهن نخواهد داشت لذا انسان تنها موجودی است که قصد عزم کرده و مثلا علیه خودش قیام می کند.
حجت الاسلام والمسلمین جاودان خاطرنشان کرد: اینکه کسی صبح عزم می کند به نامحرم نگاه نکند از امتیازات انسان است زیرا چنین شخصی علیه امری که به طور طبیعی لذت دارد، عزم کرده است لذا گفته اند جوهره انسانی عزم است. وی ادامه داد: اولین قدم در عزم و حرکت در مسیر انسانیت ترک معصیت است البته آن ترک معصیتی که همراه با جبران مافات باشد.
استاد جاودان در همین ارتباط تصریح کرد: اگر کسی جبران مافات نکند زیر پایش سست است به عنوان مثال اگر غیبت کردی و آبروی کسی را نزد عده ای بردی باید ضمن توبه و استغفار به درگاه الهی جبران کنی به این معنا که آبروی آن فرد را نزد آن عده احیا کنی.
وی با اشاره به اینکه پس از انجام واجبات و ترک معصیت و جبران مافات مرحله سوم انسانیت مطابق با کلام امام خمینی (ره) چنین است: عزم برای اینکه ظاهر و صورت خود را عقلی و شرعی کند. حجت الاسلام والمسلمین جاودان در تشریح این کلام امام گفت: یعنی وقتی عقلا انسان را می بینند بگویند انسان است و همچنین از نظر شرعی نیز انسانیت او را تأیید کنند.
استاد اخلاق حوزه تهران ادامه داد: انسان در این معنا گذشت دارد و بدی را با بدی جبران نمی کند. سخنران این مجلس در بخش دیگری از سخنانش بحث امامت را مطرح کرد و گفت: طبق آیه قرآن حضرت ابراهیم (ع) پس از موفقیت در امتحانات الهی به مقام امامت رسید و در این مرحله از خداوند این مقام را برای فرزندانش درخواست کرد که خداوند فرمودند عهد من به ستمگران نمی رسد.
وی ادامه داد: طبق آیه قرآن امامت دو مقدمه دارد؛ اول صبر و دومی یقین است. وی با بیان اینکه حضرت ابراهیم(ع) در امر هدایت با ستاره پرستان، خورشیدپرستان و بت پرستان به جنگ برخاست، گفت: خداوند برای رساندن ایشان به مقام یقین که لازمه این جنگ است ملکوت آسمان ها و زمین را به حضرت ابراهیم (ع) نشان داد.
وی افزود: فردی که می خواهد بار سنگین هدایت یک امت و یک جهان را بر دوش بکشد نیاز به مقام یقین دارد. استاد جاودان با بیان اینکه در سوره مبارک تکاثر اشاره دقیقی به یقین شده است، گفت: طبق آیات این سوره اگر کسی به علم یقین برسد قطعا در همین دنیا نیز آتش جهنم را خواهد دید.
استاد جاودان افزود: مراد از این آتش این است که زشتی گناه در همین دنیا به چشم خواهد دید مانند آن حادثه ای که وقتی زنی نزد امام معصوم غیبت می کرد حضرت فرمودند آن نجاست را از دهانت بیرون بینداز.
سخنران این مجلس خاطرنشان کرد: روزی پیامبر گرامی اسلام بعد از نماز رو به مردم نشست و مشغول تعقیبات شد که جوانی را در حال چرت زدن مشاهده کرد، به آن جوان فرمودند چرا چرت می زنی، جوان پاسخ داد یقین به من اجازه نمی دهد شب ها بخوابم.
حجت الاسلام والمسلمین جاودان در همین ارتباط تصریح کرد: یعنی انسان در اثر یقین به مرحله ای می رسد که همواره در خوف و خشیت الهی خواهد بود چنانچه شب ها تا به صبح به شب زنده داری مشغول می شود.
استاد جاودان در بخش دیگری از سخنانش به اثرات گناه منطبق بر آیات قرآن اشاره کرد و اظهار داشت: در قلب هایشان چرک گرفته است به خاطر کارهایی که کرده اند. وی در تفسیر این آیه گفت: اعمال بد بر قلب آدمی حجاب قرار می دهد به طوری که خوبی و بدی را نمی فهمد.
استاد جاودان ادامه داد: یکی از مراتب یقین اعتقاد به حضور خدا در همه حال است همچنان که وقتی مردی از امیرالمومنین علی (ع) پرسید خدایت را دیده ای حضرت فرمودند خدایی را که ندیده ام اطاعت نمی کنم. استاد اخلاق حوزه تهران افزود: البته این دیدن، دیدن به چشم سر نیست چرا که خداوند با چشم ظاهر قابل دیدن نیست. وی در پایان با بیان اینکه هیچ حجابی بر قلب مقربین قرار ندارد، خاطرنشان کرد: امام دارای یقینی است که در نتیجه مشاهده ملکوت حاصل شده است.
پایان پیام/
نظر شما