به گزارش خبرگزاری شبستان :فنلاند تنها کشوری نوردیکی * است که در فضای برآمده از جنگ سرد درگیری های قابل توجهی میان شرق و غرب رخ داد.
فنلاندیزاسیون که برآمده از تفکر آلمانی در دهه 1960 است این روزها در اوکراین تبلور یافته و در فضای میان شرق و غرب قرار گرفته است . برای خود فنلاندی ها این دوران " جنگ سرد" یادآور خاطرات تلخی است که با ادبیات سختی از آن یا می کنند .فنلاندیزاسیون یاد آور این حقیقت است که چگونه کشوری کوچک در میان همسایه ای بزرگ در جهان دو قطبی سیاست مستقلی را اتخاذ می کند و بدون ورود به اتحادیه های نظامی مانند ناتو که حساسیت بر انگیز است روابطش با همسایه بزرگتر را بر مبنای استقلال و احترام متقابل طرح ریزی می کند. فنلاند با 1300 کیلومتر مرز مشترک با اتحاد شوروی یکی از کانون های مورد توجه درجنگ سرد بوده است که به طور کلی از تنش های میان شرق و غرب متاثر می شده است .
در حال حاضر و با توجه به تنش های که در اوکراین وجود دارد مناسبات مسکو و بروکسل با چالش های جدی رو به رو شده و کشورهای اتحادیه اروپا مواضع سختی را در مقابل کرملین گرفته اند . اما نباید از نظر دور داشت که هرکدام از اعضای اتحادیه از بایست های متفاوت و بعضا متناقضی در روابط خارجی اشان پیروی می کنند. این کشورها در خصوص روابط دو جانبه با ترکیه ای که حامی داعش و تروریسم در خاورمیانه است نیز از یک روند کلی پیروی نمی کنند به همین جهت طبیعی است که در روابط با روسیه چالش ها و باید های متفاوتی را در چهار چوبه سیاست خارجی شان دنبال کنند. روسیه به عنوان یکی از تامین کنندگان اصلی انرژی به اروپا مطرح است در همین حال این کشور سرمایه گذار اصلی در نوسازی و ساخت راکتورهای اتمی در اروپای شرقی و شمالی به شمار می رود، در گام نخست مجارستان از قطع روابطش با روسیه سرباز زد و پس از آن اسلواکی و اکنون هم فنلاندی ها خواهان حفظ روابط تجاری و فن آوری با مسکو هستند. به گفته وزیر محیط زیست فنلاند ویله نینستو این کشور " فنلاندیزاسیون " را در مناسباتش با مرزهای شرقی حفظ خواهد کرد.
به گفته مقامات فنلاندی اینگونه کشورهای کوچک می توانند به حیات مستقل خود ادامه دهند .
نظر شما