به گزارش خبرگزاری شبستان،مزهر الساعدی رئیس موسسه مطالعات و پژوهشی عراقی در گفتگویی با صوت روسیه به موضوع وحدت در میان عراقی ها پرداخته است.
اگر بخواهیم از وحدت عراق و آنچه این وحدت را تهدید می کند بحث کنیم باید به دوره اشغال موصل از سوی داعش اشاره کنیم و تهدید مستقیمی که آن بر وحدت عراق داشت.پس از تشکیل دولت عراق موضوع مبارزه با داعش در سرلوحه کار خود قرار داده است وحدت عراق را چگونه ارزیابی می کنید؟
لازم است سخنان هوشیاری زیباری وزیر خارجه اسبق و معاون نخست وزیر کنونی زمانی که گفت هواپیماهای عراقی برای اولین بار در شمال عملیات انجام دادند اما کردها را هدف قرار ندادند بلکه دشمنان کردها را هدف قرار دادند یادآوری کنیم.
این گفته ها از هوشیاری بسیار عالی سرچشمه می گیرد و اینکه وحدت ملی در شرایط کنونی ضرورت غیر قابل انکاری است.حماقت داعش عراقی ها را با یکدیگر متحد کرد و سیاستمداران را همسو کرد.عراقی ها خود را در برابر دشمنی می دیدند که یا باید در مقابل آن متحد می شدند یا به گونه ای دیگر عمل کنند.
روند تشکیل کابینه با هدف ارزیابی گذشته و بازنگری در اشتباهات گذشته بود.مرحله عبور از اوضاعی آشفته بود.فشار جامعه بین المللی نیز در متحد کردن عراقی ها موثر بود.همه بازیگران در حال حاضر تمایلی به مطرح کردن تجزیه عراق ندارند.
من این موضوع را پنهان نمی کنم که کردها ممکن است با عراق همسو نباشند و سنی ها نیز بحث اقلیمها را دنبال می کنند اما در حال حاضر ما با دشمن واحدی به نام داعش روبرو هستیم که توانسته است عراقی ها را باهم متحد کند زیرا عراقی دریافتند که دشمنی در مقابل آنهاست که اگر به طور جداگانه عمل کنند و اسیر تفرقه باشند آنها را نابود می کند.
ما به خوبی شاهد بودیم که زمانی که اتحاد میان دولت مرکزی واربیل شکل گرفت نقش موثری در جنگ علیه داعش داد و ارتش درهم شکسته عراق نیز با حضور نیروهای مردمی توانست معادله را تغییر دهد.دعوت های تجزیه طلبانه در حال حاضر نقش چندانی نخواهد داشت.عوامل خارجی و داخلی ضرورت وحدت عراقی را مهم کرده است.
از سخنان شما می توان فهمید که موضوع وحدت عراق موضوعی است که در آینده مطرح خواهد شد درست است؟
قانون شمار 21 است که قانون شوراهای استانی است من می توانم بگویم که اگر این قانون اجرا شود استانها اختیارات بیشتری پیدا خواهند کرد.این قانون به استانها و شوراهای استانی اختیارات می دهد.افکار تجزیه طلبانه تحت فشار داخلی و بین المللی به تعویق افتاده است.
-وحدت عراق و تجزیه عراق بر کشورهای همسایه تاثیر می گذارد سیاست این کشورها و شرایط آنها چگونه خواهد بود آیا رویکرد منفی در پیش می گیرند یا حامی تجزیه عراق هستند؟
ما در معرض فشارهای داخلی و خارجی هستیم.فشار خارجی کشورهای منطقه ای و غیر منطقه ای هستند که منافع آنها با وحدت عراق است. به طور مثال سوریه، ایران و اردن شکل گیری یک کشور کردی را به نفع خود نمی دانند. ترکیه نیز گرایش این چنینی دارد.
ما روند آینده تحولات و ترسیم دیدگاه جهانی جدید را نمی دانیم.همه کشورهای منطقه حامی وحدت عراق هستند زیرا در حال حاضر فروپاشی عراق بحرانی برای کل منطقه است.اما اگر نقشه خاورمیانه ای جدید ترسیم شود این موضوعی است که همه کشورها را درگیر می کند و عراق نیز مستثی نیست.
داعش فقط عراق را تهدید نمی کند بلکه امنیت اردن، سوریه، ایران و عربستان سعودی را تهدید می کند.هم اکنون حداقل کشوری واحد وجود دارد که مقاومت می کند اما عراق تجزیه شود داعش بر هر منطقه مسلط می شود که دیگر از کشورهای همسایه نیز کاری ساخته نیست.
نظر شما