به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، مهندس آنه غراوی، نماینده وزارت راه و شهرسازی و عضو هیئت مدیره راه آهن جمهوری اسلامی ایران، در جلسه هم اندیشی و برنامه ریزی افتتاح پروژه بین المللی راه آهن سه کشور ایران، قزاقستان و ترکمنستان، که عصر روز گذشته (30 شهریور) در استانداری گلستان صورت گرفت در زمینه اهمیت افتتاح این راه آهن اظهار داشت: انتقال این راه آهن اهمیت فوق العاده ای دارد تا آنجایی که باید گفت راه آهن شمال کشوربه عنوان زیر ساختی برای تحول است که موجب رشد و شکوفایی کشور خواهد شد.
وی افزود: راه آهن ایران، قزاقستان و ترکمنستان به موجب تحولات اقتصاد ی و تغییرات بنیادی اقتصاد کشورها در دنیا مطرح است و این کریدور می تواند در فعال بودن کریدور شمال به جنوب نیز موثر باشد.
غراوی گفت: در کریدور شمال به جنوب دالان های زیادی وجود دارد، یکی از این دالان ها اینچه برون-گرگان به بندر عباس است و دالان بعدی که به دنبال آن هستیم رشت به آذربایجان از طریق آستارا و انزلی است.
عضو هیئت مدیره راه آهن جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه کریدور شمالی در توسعه و راهسازی ترانزیت کشور بسیار حائز اهمیت است خاطر نشان کرد: ترانزیت به عنوان محور درآمدی تلقی می شود و بنای ما براین است که بارهایی که از کشورهای آسیای میانه و روسیه می آید از این کریدور ترانزیت شود.
وی همچنین یادآور شد: تمهیداتی اتخاذ می شود که بارهایی که از روسیه و اوکراین سرازیر می شود از این کریدور بیاید.
غراوی تصریح کرد: درحال حاضر چشمه های بار آسیای میانه شناسایی شده است که 7 میلیون تن بار گندم قزاقستان از این محور عبور خواهد کرد ولی ظرفیت این محور بیشتر از 3 میلیون تن نیست.
نماینده وزارت راه و شهرسازی در ادامه گفت: این محور کمک زیادی به ما خواهد کرد و افتتاح این محور به عنوان یک خط اتصالی به دنیا می تواند مورد استفاده بارهای قابل انتقال به اروپا باشد.
وی همچنین تاکید کرد: راه آهن محور ایران، قزاقستان و ترکمنستان، بهترین، کوتاه ترین و اقتصادی ترین مسیر است که می تواند تاثیر خاصی در تحول اقتصادی منطقه گلستان داشته باشد.
مهندس غراوی در اهمیت برگزاری مراسم افتتاحیه راه آهن ایران، قزاقستان و ترکمنستان اذعان داشت: این مراسم از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که از نظر برد بین المللی و در جهت پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی برای نظام و همچنین راه آهن ما حائز اهمیت است و رئیس جمهور کشور ما، قزاقستان و ترکمنستان در آن حضور خواهند یافت.
وی افزود: در این موضوع بحث هایی که همیشه داشتیم خیلی با زیر ساختهای حمل ونقل ما بیگانه بودند و ما اگر بتوانیم این افتتاحیه را به نحو احسن و در شان نظام برگزار کنیم و دیگر اینکه راه آهن خود را به دنیا، آسیای میانه و روسیه بشناسانیم که ترغیب شوند بارهای ترانزیتی خود را از این محور انتقال دهند توانسته ایم به برنامه ریزی های توسعه بخش خود در این زمینه تحقق بخشیم.
عضو هیئت مدیره راه آهن جمهوری اسلامی ایران یادآور شد: در حال حاضر 11 هزارو500 کیلومتر شبکه ریلی ما است و در 18 منطقه مدیرکل داریم.
وی با بیان اینکه در مبادی ورودی مثل سرخس امکانات خوبی داریم گفت: در سرخس 75 کیلومتر خط فرعی داریم 6 هزار بوژی داریم و در ساعت 400 واگن را می توانیم جابجا کنیم که به نرم جهانی نزدیک است.
غراوی با بیان این نکته که تغییر بوژی در ترکمنستان انجام می شود، اظهار داشت: در سال گذشته ما 26 میلیون مسافر جابجایی داشتیم و 36 میلیون تن جابجایی بار انجام داده ایم.
نماینده وزارت راه و شهرسازی گفت: هم اکنون در تهران و مشهد روزانه 80 قطار داریم که هر 20 دقیقه یک قطار سیر می کند.
وی ادامه داد: کل سیستم راه آهن ما مجهز به ctcاست و محور تهران به مشهد نیز مجهز به کنترل اتوماتیک است.
غراوی خاطرنشان کرد: ما در راه آهن بزرگی را برداشته ایم و برنامه ما بر این است که تا سال 1404 جابجایی مسافر تا سقف 58 تا 60 میلیون در سال و جابجایی بار نیز به 120 میلیون تن در سال برسد.
عضو هیئت مدیره راه آهن جمهوری اسلامی ایران همچنین یادآور شد: برنامه امسال ما بر این است که به رشد 100 درصد ترانزیت، 18 درصد بار و 13 الی 15 درصد مسافر برسیم.
وی گفت: الان هم سهم راه آهن در جابجایی بار 14 درصد است و بنا بر این است که به 30 درصد برسد که موجب ایجاد انقلابی در راه آهن خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما