گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان: در سال 1393 همگام با فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر عزم ملی و روحیه جهادی برای تحقق حماسه فرهنگی و اقتصادی موقعیت مناسبی دست داد تا در قله برنامه های فرهنگی و اقتصادی کشور به بحث تخصیص بودجه فعالیت های قرآنی بپردازیم از این رو طی گفت و گویی حضوری با حجت الاسلام حمید محمدی رییس شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور از کم و کیف این برنامه ها مطلع می شویم که از نظرتان می گذرد.
تمام دستگاه های فعال در آموزش عمومی از بودجه سهم دارند
آیا از 49 درصد بودجه کمیسیون آموزش عمومی، تمام بودجه به وزارت آموزش و پرورش تخصیص می یابد؟
وزارت آموزش و پرورش به علت ایالت های زیادی که دارد در بحث آموزش عمومی شاید از نظر بودجه قرآنی سهم بسیاری ببرد ولی سایر دستگاه ها و نهادها همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان دارالقرآن و غیره که کار آموزش عمومی قرآن را بر عهده دارند نیز از بودجه فعالیت های قرآنی سهم می برند.
تقویت بخش مردمی و کاهش بار از دوش دولت
آیا برای تقویت و حمایت بخش مردمی سهم خاصی از بودجه در نظر گرفته اید؟
همانطور که می دانید بالغ بر بیش از پنج هزار موسسه قرآنی، خانه های قرآن، کانون های فرهنگی هنری در کشور فعالیت می کنند که بخش عمده ای از هزینه ها برای حمایت از فعالیت آنها از طریق دستگاه های دولتی محقق می شود. به نظر من تقویت فعالیت های داوطلبانه بخصوص در حوزه قرآن می تواند بسیار راهگشا باشد، ما نیز تلاش می کنیم تا از ظرفیت مالی مردم در راستای توسعه فرهنگ دینی و قرآنی بهره مند شویم که یکی از نمونه های آن تقویت فرهنگ وقف است؛ وقف ظرفیت بالایی دارد که می توان به خوبی از آن بهره مند شد یا از طریق ثلث اموال مردم و یا مازاد درآمدشان برای تقویت فعالیت های دینی و قرآنی بهره مند شد ما متاسفانه در تشویق مردم و ایجاد بستر مناسب برای بهره مندی بیشتر از این اموال در حوزه دین کم کار کرده ایم. اکنون که انتظارات از دولت بسیار زیاد است می توان با هر نوع فعالیت دینی و بهره مندی از ظرفیت های مردم ضمن ماندگار کردن طرح ها، باری را نیز از دوش دولت برداشت قطعا مردم ایران نیز در ارتقای سطح بینش و دینی خود سرمایه گذاری می کنند.
نظارت با نگاه حمایت از دستگاه ها و فعالیت های قرآنی کشور
آیا برای تخصیص بودجه فعالیت های قرآنی به سازمان ها و دستگاه ها نظارت خاصی نیز انجام می شود؟
همان طور که می دانید معاونت نظارت و پایش فعالیت های قرآنی در دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به سرپرستی استاد انجم شعاع راه اندازی شده و به طور مفصل به بحث پایش فعالیت قرآنی استان ها و دستگاه های فعال کشور می پردازد. این معاونت هر هفته با حضور در یک دستگاه همراه با تیم نظارتی متخصص بین 5 تا 8 ساعت از نحوه هزینه کرد و عملکرد دستگاه بازدید می کند. عملیات نظارت و ارزیابی تحت عنوان پایش آغاز شده و طبق برنامه ریزی انجام شده 29 دستگاه و 31 استان تحت ارزیابی قرار می گیرند که دستگاه های فرهنگی تا بهمن سال جاری و ارزیابی استان های کشور تا اسفند 93 به اتمام می رسد. گفتنی است، گروه پایش هفته آینده از عملکرد معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فعالیت قرآنی استان هرمزگان بازدید می کند.
در همین راستا شورای توسعه فرهنگ قرآنی استان ها به ریاست ائمه جمعه هر استان و عضویت دستگاه های مختلف راه اندازی شد که هر ماه جلسات هماهنگی برگزار می کند.
به نظر شما کاهش بودجه فعالیت های قرآنی به روند طرح ها و پروژه های کلان دستگاه ها آسیب نمی زند؟
به هر حال هر طرح باید طوری برنامه ریزی شود تا استمرار داشته باشد و در بازه بودجه قرآنی برنامه ها پیش بینی شود. ما نباید بیش از حد به حمایت های مالی دولت متکی باشیم و با تلاش از طریق کمک های مردمی و خیرین کمبودها را در بحث فعالیت های قرآنی جبران کنیم تا بار دولت کم شود اما دولت هم نباید فعالیت ها و حمایت های خود را نادیده بگیرد.
پایان پیام/
نظر شما