کلنگ ساخت دو نیروگاه اتمی امسال زده می‌شود

خبرگزاری شبستان: معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی کشورمان پیش‌بینی کرد: کلنگ دو نیروگاه جدید اتمی امسال زده شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، بهروز کمالوندی، معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی کشورمان درباره سفر اخیرش به روسیه و پیش بینی امضای توافقنامه با این کشور برای احداث نیروگاه جدید گفت: ما در حال نهایی کردن توافقات هستیم. این توافقات جنبه های حقوقی و تجاری و فنی دارد. هریک از اینها بحث های مفصلی را دارد. توافقات می بایست کامل و نهایی شود و به همین دلیل، هم آقای اسپاسکی اخیرا در ایران بود و سفر من هم به روسیه و ملاقات با آقای اسپاسکی همتای خودم در روس اتم انجام شد و صحبت های خیلی خوبی داشتیم.

کمالوندی افزود: با آقای کرینکو، رئیس روس اتم صحبت شد و در ارتباط با احداث دو نیروگاه حداقل با قدرت 1000مگاوات مجهز به آب شیرین کن در جوار همین سایت نیروگاه اول بوشهر، نزدیک به تفاهمات قطعی هستیم.

وی در استودیوی برنامه "من طهران" شبکه العالم اظهار داشت: ملاحظات تجاری تمام شده و ملاحظات فنی هم درحال تمام شدن است و یک یا دو نکته حقوقی وجود دارد که فکر می کنم ظرف هفته های آینده به نتیجه قطعی برسیم.

کمالوندی ادامه داد: پیش بینی ما این است که بتوانیم در طول همین سال میلادی، قرارداد مربوطه - پروتکل- و یادداشت تفاهم را در این زمینه و قراردادهای جنبی متعددی که دارد، امضا کنیم و کار کلنگ زنی دو نیروگاه را در طول امسال داشته باشیم.

کمالوندی درپاسخ به سوالی درباره تعیین هزینه ساخت این دو نیروگاه و تشابه یا اختلاف آنها با نیروگاه فعلی بوشهر گفت: به لحاظ قیمت، مذاکرات ما تقریبا تمام شده است. از نظر مشخصات فنی تقریبا مشابه همین نیروگاه فعلی بوشهر البته با جنبه های تکمیلی بیشتر و پیشرفته تر و مجهز به آب شیرین کن خواهد بود.

وی تصریح کرد: این امر کمک می کند که ما بتوانیم بخش مهمی از آب شرب و کشاورزی را در منطقه جنوب کشور، تامین کنیم. به نظرم، ظرف یک یا دو هفته آینده بتوانیم مذاکرات تجاری را نیز تمام کنیم.

کمالوندی درپاسخ به سوالی درباره زمان بری احداث این نیروگاهها گفت: ما بین پنج تا هفت سال را پیش بینی می کنیم و به طور کلی، این نوع نیروگاهها در دنیا یک معدلی بین پنج سال تا هفت سال دارند. به طور معمول، کمتر از پنج سال طول نمی کشد.

کمالوندی درپاسخ به سوالی درباره نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و بررسی پرونده ایران در این نشست گفت: جلسه شورای حکام یک جلسه فصلی است و هر چند ماه یکبار برگزار می شود. جلسه ای نیز متعاقب آن برگزار می شود که یک کنفرانس عمومی است که درحقیقت، در این کنفرانس عمومی تصمیمات اساسی که در آژانس توسط اعضا و شورای حکام گرفته می‌شود به تصویب و تایید اعضا می رسد.

وی افزود: یکی از موضوعاتی که احتمالا این بار در شورای حکام مطرح خواهد شد، فعالیت‌های هسته ای جمهوری اسلامی ایران است که گزارشی را که آقای یوکیا آمانو مدیرکل آژانس تهیه کردند و اخیرا منتشر شده است، در جلسه شورای حکام به بحث گذاشته می شود و جمهوری اسلامی ایران نیز ملاحظات خود را مطرح خواهد کرد و متعاقب آن، در قالب یک یادداشت توضیحی – که جمهوری اسلامی ایران توضیحات خودش را در آن در ارتباط با موارد و بندهای مختلف این گزارش می دهد- تسلیم شورای حکام و آژانس خواهد شد.

کمالوندی در پاسخ به سوالی درباره شکایت ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره اقدام یک فروند پهپاد رژیم صهیونیستی در نقض حریم هوایی و تاسیسات هسته‌ای ایران تصریح کرد: (موضوع) نقض حریم هوایی (ایران) توسط رژیم صهیونیستی به وسیله یک فروند پهپاد جاسوسی، از طرف ما از طریق نامه‌ای که نماینده دائم ایران در وین تقدیم آژانس کرده است، درحال پیگیری است و آژانس نیز دریافت نامه را اعلام کرده است، آژانس اعلام کرده که موضوع را رسیدگی خواهد کرد.

وی افزود: ما مستنداتی داریم که در آن مسیر پرواز مشخص است و روشن می‌کند که این پهپاد از چه مسیری آمده و ارتفاع و اطلاعاتی را که بدنبال آن بوده، چیست خصوصا با توجه به اینکه نزدیک تاسیسات هسته ای ایران در نطنز بوده است. این اقدام با قطعنامه های کنفرانس عمومی آژانس از جمله قطعنامه 444 و 533 مغایر است.

کمالوندی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران مطالب خودش را مستندا ارایه داده و منتظر است که آژانس به وظیفه خودش عمل کند. ما خواستار محکومیت رژیم صهیونیستی و جلوگیری از تکرار چنین مواردی شده ایم.

معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی با بیان این که نوع مراوده و تعامل با آژانس قالب های خاص خود را دارد، افزود: ما در گذشته اعتراض خود را به کاربرد عباراتی در گزارش‌های آژانس مثل ابعاد احتمالی نظامی اعلام کردیم و گفتیم تا زمانی که بر این اساس باشد ما نمی‌توانیم وارد موضوعات شویم، زیرا شما فرض را بر این گذاشته اید که ابعاد احتمالی نظامی وجود دارد و دنبال این فرض هستید و حتی در بعضی موارد اظهار نظر اضافه کرده و گفته اید اطلاعاتی که ما داریم تا اندازه ای معتبر است، با توجه به پیش داوری شما سخت است بر اساس همان روش بخواهید به حقیقت برسید.

کمالوندی گفت: بعد از صحبت‌های متعدد روش مرحله به مرحله یا گام به گام را مطرح کردیم که این تفاهم در تهران میان آقای "یوکیا آمانو" مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و آقای علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، انجام شد و سه مرحله داشت تفاوت آن با مدالیته که در گذشته بین آقای علی لاریجانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی و آقای محمد البرادعی، مدیرکل وقت آژانس بین المللی انرژی اتمی، انجام می شد این بود که آنجا یک موضوع مطرح و بسته می شد بعد وارد موضوع جدیدی می شدند.

وی تصریح کرد: آژانس اعلام کرد ما نمی توانیم یک موضوع را بسته و وارد موضوع بعدی شویم، لذا ما نیز گفتیم شما چند موضوع را مطرح کنید این چند موضوع را با هم بررسی کنید بعد وارد چند موضوع دیگر شوید.

کمالوندی ادامه داد: در روش گام به گام، در گام اول 5 موضوع مطرح شد، در گام دوم هفت موضوع و در گام سوم هم 6 موضوع مطرح شد که جمعا 18 موضوع می شد؛ که از این 18 موضوع ، 5 تای اول کاملا تمام شد 7 تای دوم مربوط به چاشنی های انفجاری بود و با وجودی که انجام دادیم اما آژانس در اعلام ارزیابی خودش در این خصوص مقداری تاخیر داشت، که حتی بعد از 25 آگوست، اعلام کرده بود که وارد گام بعدی خواهیم شد به همین دلیل پرداختن به موضوعات جدیدی که 5 مورد بود با تاخیر مواجه شد.

کمالوندی با اشاره به پاسخ ایران در خصوص چاشنی های انفجاری و دو سوال باقی مانده دراین باره خاطرنشان کرد: ایران اطلاعات اولیه در مورد دو سوال باقی مانده را در اختیار آژانس قرار داده معمولا بعد از ارایه اطلاعات آژانس توضیحات بیشتری می خواهد که این توضیحات بیشتر ظرف یک هفته تا ده روزآینده مطرح می شود و امیدواریم مثل موضوعات دیگر بسته شود.

معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که در گزارش اخیر آژانس آمده است که ایران در پارچین عملیات ساخت و ساز جدیدی آغاز کرده که پیشبرد مذاکرات را دشوارتر می کند، افزود: این مساله فقط متعلق به گزارش اخیر نیست در دو سه گزارش گذشته نیز این مطرح شده متاسفانه اینها مطالبی است که در برخی از سایت های ضد ایرانی مطرح می شود درحالی که پرداختن به موضوعات جزیی اصلا در شان گزارش مدیر کل نیست که در گزارش خود اشاره کند که دیواری در جایی خراب شده یا بخشی از خیابانی آسفالت شده یا ساختمانی در حال ساخت است.

کمالوندی خاطرنشان کرد: طبیعی است در سایت نظامی بزرگ که هر روز فعالیت هایی در جریان است اتفاقاتی این چنینی مطرح شود مفهومی ندارد که این موارد را به عنوان ادله بیان کنند. در این خصوص ما معترض هستیم و در توضیح خود به آژانس اشاره خواهیم کرد که پرداختن به مسایل جزیی در شان گزارش مدیر کل نیست.

معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی درباره درخواست آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازدید از پارچین، گفت: حتی حقوقدانان متخصص در امور آژانس تأکید دارند که به لحاظ تخصصی، مسائل نظامی در حوزه صلاحیت آژانس نیست.

وی افزود: موضوع پارچین مساله جدیدی نیست در گذشته هم مطرح شده است سالهای 2003 و 2005 دو بار از این سایت بازدید شده است و هر نقطه ای که مایل بودند رفتند دیدند و حتی نمونه گیری هم کردند.

کمالوندی اظهار داشت: ما اعتقاد داریم طرفی که قصد دارد سیاهنمایی و بزرگنمایی کند "حتی حقوقدانان متخصص در امور آژانس تأکید دارند که به لحاظ تخصصی، مسائل نظامی در حوزه صلاحیت آژانس نیست".

وی درباره اینکه در آخرین گزارش آژانس آمده است که ایران باید پروتکل الحاقی را امضا کند، اظهار داشت: این موضوع تکراری است و به الان مربوط نیست؛ از ابتدای گزارش هایی که آژانس داده از زمانی که ایران داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا می کرد و بعد متوقف شد، آژانس این خواسته خود را با استناد به شورای امنیت مطرح می کند، این ها موارد تکراری است.اگر قرار بود ما تعلیق کنیم وارد مذاکرات پنج به اضافه یک نمی شدیم به نظر می رسد آژانس از تحولات جدیدی که رخ داده یک مقدار عقب است. به هر حال همان هایی که در شورای امنیت قطعنامه صادر کردند و بعد خواستار تعلیق شدند امروز پذیرفتند که تعلیقی نباشد مگر در سطح بیست درصد و آن هم داوطلبانه. لذا اگر آژانس به تاریخی قبل از این مذاکرات بازگردد به نظر می رسد با روش های کلیشه ای و غیر واقع بینانه صبحت می کند، اما چون این ها تکرار است ما به خاطر اینکه این ها بار حقوقی نداشته باشد در یادداشت های توضیحی خود جواب می دهیم.

کمالوندی درباره مذاکرات ایران و 1+5 در نیویورک گفت: مذاکرات سخت است، به هر حال روی حقوق خودمان پافشاری می کنیم در گذشته هم گفتیم جدیت دو طرف برای رسیدن به راه حل ضروری است؛ ما که از طرف خودمان مطمئن هستیم اگر طرف مقابل هم عزم و اراده داشته باشد بعد از ازدست دادن فرصت های مختلف، از این فرصت استفاده می‌کند.

معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در مذاکرات هم به این نکته اشاره می کنیم که این فرصت مناسبی است و به نفع طرفین، منطقه و دنیا است که ما با هم تعامل داشته باشیم.

کمالوندی در پاسخ به این سوال که ایران درباره مسائل مورد اختلاف مانند فردو و غنی سازی چه پیشنهادهایی دارد، گفت: ما برای همه موضوعات راه حل داریم و به نظر می رسد این اختلافات، نسبتا زیاد است ولی می توان با مذاکره به تفاهم رسید.

وی افزود: نسبت به راهی که جلو آمده ایم به نظر می رسد پیشرفت خوبی داریم، اما پذیرش واقعیت ها مخصوصا مواردی که به حقوق کشور ما و خطوط قرمز ما مربوط می شود مسائلی است که رسیدن به تفاهم را تسهیل می کند، بنابراین می توانیم بگوییم ما فعلا درباره هیچ یک از این موضوعات به تفاهم قطعی نرسیدیم و در عین حال احساس می کنیم که راه های مختلفی برای رسیدن به تفاهم وجود دارد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 402057

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha