به گزارش خبرگزاری شبستان،یکی از خبرهایی که طی روزهای گذشت در رسانه های انعکاس ویژه ای داشت بحث مربوط به اولتیماتوم قطر به تعدادی از رهبران گروه اخوان المسلمین مصر برای خروج از این کشور است.
پس از سرنگونی نظام محمد مرسی در مصر اعتراضاتی از سوی طرفداران اخوان المسلمین رخ داد که شبکه الجزیره به طور گسترده ای به پوشش آن پرداخت و دوحه رویکرد کاملا خصمانه علیه دولتمردان جدید مصر گرفت که این ناخرسندی سعودی هایی که با تمام توان از مصری ها حمایت می کردند به دنبال داشت.
حضور طرفداران اخوان المسلمین و مخالفان نظام جدید مصر در شبکه الجزیره موضوعی بود که خشم دولتمردان مصر و کشورهایی مانند امارات و سعودی ها که حمایت همه جانبه ای از نظام جدید مصر می کردند به دنبال داشت از همین رو بر دامنه فشارهای خود افزودند.
قطر در زیر فشارهای وارده تصمیم به اخراج برخی از رهبران اخوان المسلمین گرفت اما باید منتظر بود تا عملکرد الجزیره که همانند اوایل کنار زدن محمد مرسی دیگر مواضع سرسختانه علیه مصر اتخاذ نمی کند در آینده چگونه خواهد بود.
پایگاه رای الیوم در این باره نوشته است: هنگامی که یوسف بن علوی در نشست وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس در شهر جده در غرب عربستان از حل اختلافات میان قطر و عربستان، امارات و بحرین سخن گفت مشخص بود که قطر به شروط کشورهای حوزه خلیج فارس درباره قطع روابط با اخوان المسلمین گردن نهاده و اعطای تابعیت به مخالفان کشورهای حوزه خلیج فارس را متوقف کرده است.حضور خالد العطیه وزیر خارجه قطر در نشست گواه این مدعا و پیامی آشکار از بروز تغییرات در موضع کشورش است.
این رسانه تاکید می کند: تصمیمات مقامات قطری در دور کردن هفت نفر از رهبران اخوان المسلمین و حزب آزادی و عدالت برای ما و حتی کشورهای حوزه خلیج فارس شگفت آور نبود.قطر به دنبال اتخاذ چنین تصمیمی از چند ماه قبل بود و بارها اعلام کرده بود که اختلافی با همپیمانان خود در خلیج فارس ندارد و مشکل به سیاست خارجی در قبال مصر مربوط می شود اما این گوش شنوایی نداشت.
رای الیوم بیان کرد: فشارهای سعودی ها به قطر برای کوتاه آمدن از مواضع خود در حمایت از جنبش اخوان المسلمین دو روز قبل از نشست شورای همکاری در سی آگوست گذشته به اوج خود رسیده بود.پیام این کشورها قطع کامل روابط یا اجرای کامل توافق ریاض.به نظر می رسد که شیخ تمیم بن حمد تصمیم به اجابت و اجرای همه یا بخشی از بندهای توافق ریاض گرفته است و اخراج هفت نفر از رهبران گروه اخوان المسلمین سرآغاز آن است.
این رسانه می نویسد: گامهای دیگر در این ارتباط توقف اقدامات الجزیره علیه مصر و پرهیز از حضور اخوان المسلمین در برنامه های آن و بستن موسسه های مطالعات خلیج فارس و خودداری از اعطای تابعیت به مخالفان دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس است.
رای الیوم نوشت: کسانی که برنامه های الجزیره را مشاهده می کنند متوجه اعتدالی شدن این شبکه در مقایسه با هفته ها و ماههای اول سرنگونی مرسی شده اند.اما سئوالی که مطرح است سرنوشت شخصیتهای اخوان المسلمین که از قطر رانده شده اند و ماهیت روابط آینده آنها با قطر است و آیا این چشم پوشی سبب پایان اختلافات دوحه با کشورهای حوزه خلیج فارس خواهد شد؟
این رسانه آورده است: احتمال دارد که شخصیت های اخوان المسلمین که از قطر رانده می شوند از خارطوم، استانبول یا هر دو آنها سر دربیاورند زیرا این دو پایتخت روابط قوی با قطر و اخوان المسلمین دارد. شاید استانبول مهمتر به نظر برسد و ترکیه به ریاست رجب طیب اردوغان مهربانانه با آنها برخورد کند.در استانبول اخوانی ها حضور پر رنگی دارند و یک شبکه تلویزیونی به زبان عربی از آنجا پخش می شود که سیاستی خصمانه علیه السیسی دارد.شکاف بزرگی در روابط قطر با کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه میان قطر و امارات به وجود آمده است و طی ماههای گذشته حملات رسانه ای رخ داده است و رسانه های دو کشور خطوط قرمز را زیر پا گذاشته اند.
رای الیوم بیان کرد: گرچه شدت اختلافات کم شده است اما بعید است که به سرعت اوضاع فیصله پیدا کند.نشست دوحه در ماه دسامبر آینده و میزان حضور کشورها مشخص کننده خواهد بود.اگرچه قطر کوتاه آمده است و از حمایت اخوان المسلمین دست برداشته است این زیاد به طول نمی انجامد.
این رسانه در پایان می نویسد: به هر حال کشورهای حوزه خلیج فارس و مصر بر تحرکات قطر متمرکز خواهند شد تا ملاحظه کنند آیا از نظر عملی کاری انجام داده است یا خیر.متغییرات جدید منطقه ای نرمش کشورهای حوزه خلیج فارس را به دنبال داشته است اما بدون شک مواضع تغییر پیدا خواهد کرد بویژه که این در خاورمیانه که تحولات شتابزده ای دارد موضوع عجیبی نیست.
مواضع جنبش های انقلابی
هر چند برخی تحلیلگران این اقدام را تلاشی برای فرار از مجازاتهای احتمالی علیه قطر از سوی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به ویژه سعودی ها و تلاشی برای حل مشکلات با مقامات جدید مصری می دانند اما جنبش ها و نیروهای انقلابی مصر دیدگاه دیگری دارند.
محمد کمال از مسئولان جنبش جوانان ششم آوریل مصر در این باره گفت: این اقدام قطر نتایج معکوس و منفی خواهد داشت و بحران مصر را پیچیده تر خواهد کرد زیرا بحران مصر به راه حل سریع و اجرای عدالتی که انقلاب 25 ژانویه به خاطر آن شکل گرفت نیاز دارد.
وی افزود: این اقدام از مدتی قبل قابل پیش بینی بود اما اخوان المسلمین تسلیم نخواهند شد و به دنبال مکان دیگری خواهند رفت اما ما به عنوان جنبش ششم آوریل از داخل مصر به مخالفت ادامه می دهیم.
محمد علام رئیس اتحاد انقلابی مصر نیز با کمال هم عقیده است و گفت: مصر در آستانه انفجار است زیرا افزایش فشار سبب انفجار اوضاع می شود و احتمال سناریوی عراق در مصر نیز تکرار خواهد شد زیرا هنگامی که دولت عراق نتوانستند راهکار برای پیچیده تر شدن اوضاع پیدا کند داعش شکل گرفت.
وی افزود:آمریکا مصر و کشورهای عربی را برای فشار وارد کردن به اخوان المسلمین هدایت می کند زیرا اخوان المسلمین یکی از محورهای انقلاب 25 ژانویه هستند که با غلبه بر آنها انقلاب به طور کامل از بین می رود.این اقدام نتیجه عکس خواهد داشت و احتمالا مصر را به سرنوشت زمان مبارک که فشارهای زیاد مردم را بر علیه وی شوراند گرفتار خواهد کرد.
ایهاب غباشی هماهنگ کننده انجمن زخمی شدگان انقلاب 25 ژانویه دیدگاهی دیگر دارد و بر این عقیده است که درخواست قطر برای خروج رهبران اخوان المسلمین از این کشور حل بحران در مصر را میسر می سازد زیرا نظام مصر اخوان المسلمین را برای قبول مصالح زیر فشار قرار می دهد و اخوان المسلمین یا مصالحه با نظام را باید بپذیرد یا این که در کشورهای دیگر راهکاری پیدا کند به ویژه که تمایلی برای رویارویی مستقیم با نظام ندارد.درخواست قطر در نتیجه فشار لابی عربی است و طبیعی است که در نهایت به این فشارهای زیاد تن دهد.
عمرو عبدالهادی سخنگوی جبهه الضمیر که هم اکنون در قطر به سر می برد گفت: ما علت این تصمیم قطر را نمی دانیم.
عطیه عدلان رئیس حزب اصلاح و از رهبران ائتلاف ملی حمایت از مشروعیت در این باره اعلام کرد: ما این تصمیم مقامات قطری را می فهمیم.قطر از کشورهایی که در کنار ملتهای مظلوم از جمله ملت مصر ایستاده است اما با فشارهای زیادی روبرو شده است.اخوان المسلمین و انصار شرعیت این موضوع را می فهمند.این اقدامات در راستای حمایت از کودتا در مصر است.
نظر شما