به گزارش خبرگزاری شبستان،یمن کشوری عربی است که در جنوب غرب آسیا و در جنوب شبه جزیره عربستان و منطقه خاورمیانه واقع شده است.این کشور 536869 کیلومتر مربع مساحت دارد.این کشور دارای دو ساحل مهم است؛ساحل غربی در کرانه دریای سرخ و ساحل جنوبی در کرانه دریای عرب قرار دارد.همچنین دارای چند جزیره است که مهمترین آنها جزیره سقطره در دریای عرب وجزیره حنبش در دریای سرخ است. این کشور تا قبل از سال 1990 میلادی دو کشور محسوب می شد و به نامهای جمهوری عربی یمن(یمن شمالی) و جمهوری دموکراتیک یمن(یمن جنوبی) معروف بود و در سال 1990 طی پیمانی این دو کشور با هم متحد شدند و جمهوری یمن به وجود آمد.در سال 1994 جنگ خونینی بین دو طرف رخ داد که سرانجام شمالی بر جنوبی ها چیره شدند و اتحاد به قوت خود باقی ماند.
یمن همانند برخی از کشورهای دیگر عربی شاهد تحرکاتی بود که منجر به کنار رفتن علی عبدالله صالح در قالب طرح موسوم به شورای همکاری خلیج فارس بود اما پس از آن به حال خود رها شد.یمن فقیر با اقتصاد ویران و حضور القاعده در مناطقی از آن نمایان شد.در این میان بی کفایتی دولتمردان آن نیز روز به روز زمینه را برای اعتراضات بیشتر کرد.
تا اینکه پس از برداشته شدن سوبسید سوخت اوضاع بحرانی شد و هزاران یمنی به صنعا آمدند و در ادامه درگیری های میان پلیس و معترضان رخ داد که تعدادی کشته و زخمی شدند.
این کشور همچنان آبستن حوادث است اما بحثی که در اینجا مطرح است نقش عربستان است.رای الیوم در این باره نوشته است: به نظر می رسد که صبر طرفهای درگیر در یمن به سرآمده است و کشوری که همگان سعی داشتند آن را به سوی گفتگوها و پرهیز از خشونت سوق دهند به سرعت به سوی خشونت پیش می رود.
عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن در رساندن اوضاع این کشور به مرحله کنونی به خاطر ضعیف و متردد بودن خود نقش زیادی دارد.همه تحرکات کنونی نشان از ضعف دولت و سوء تدبیر برای اداره بحران دارد. در واقع دولت یمن بدترین وقت را برای برداشتن سوبسید از فرآورده های سوختی انتخاب کرد.افزایش قیمتها ملت یمن را به خشم آورد.
اما در این میان عربستان سعودی که اقدامات رئیس جمهوری یمن و اداره بد بحران از سوی وی را دنبال می کنند به شدت احساس نگرانی می کنند.آنها هم از ضعف عبد ربه منصور هادی نگران هستند و هم از پیشروی ها حوثی ها مضطرب و نگرانند.سعودی ها همچنین امنیت ملی خود را در مخاطره می بینند.این موضوع را می توان از تماس سعود الفیصل وزیر خارجه سعودی با عبد ربه هادی ملاحظه کرد.وی نگرانی خود را از تحولات صنعا، الجوف و مارب اعلام کرد و نابسامانی امنیتی در یمن را بر عربستان و شورای همکاری خلیج فارس موثر دانست.
استفاده از گلوله های جنگی برای متفرق کردن تظاهرات کنندگان و کشته شدن هفت نفر و زخمی شدن دهها نفر دیگر پس از تحریک رئیس جمهوری یمن از سوی رسانه های سعودی مبنی بر برخورد محکم با حوثی ها انجام گرفت.
از زمان مرگ سلطان بن عبدالعزیز و نایف بن عبدالعزیز، سعودی ها رویکرد مشخصی در قبال تحولات یمن نداشته اند.هر چند که برخی می کوشند که این سیاست را این گونه توجیه کنند که سعودی ها با مشکلات زیادی در چند جبهه روبرو هستند از جمله در جنوب با حوثی ها، شمال با داعش، ایران در شرق و اصلاح طلبان در جبهه داخلی اما یمن بیش از همه در امنیت ملی یمن تاثیر گذار است.سعودی ها زمانی از حزب اصلاح برای ایجاد توازن با حوثی ها حمایت کردند اما پس از درگیر شدن به کشمکش با اخوان المسلمین آن را فراموش کردند و رئیس جمهوری جدید پس از عبدالله صالح را در بحرانها تنها گذاشتند.
سعودی ها به خوبی از تحرکاتی که در برخی کشورهای به علت برداشته شدن حامل های انرژی وجود داشت را ملاحظه کرده بودند با این حال حمایتی از دولت یمن نکردند.
در واقع تاکتیک بدی که اتخاذ شد ملت گرسنه یمن را به خیابانها آورد.امنیت ملی عربستان با یمن گره خورده است اما نکته جالب عدم تحرک سعودی ها و حمایت جدی از دولت ورشکسته یمن است.سیاست های چهل سال قبل دیگر کارآیی ندارد.گشوده شدن بازارهای کار سعودی به سوی یمنی ها نقشی مهم در ثبات و امنیت دو کشور داشت اما بسته شدن این بازارها و عدم پایبندی به توافق تعیین مرزهای دو کشور و امتیازدهی زیاد یمن به سعودی ها در ترسیم مرزها اوضاع یمن را به این حال و روز کشانده است.
به نظر نمی رسد که تحرک خاصی از عربستان سر بزند.یمن نیاز به طرح مارشال از سوی عربستان دارد و گرنه امنیت ملی این کشور سخت دستخوش حوادث یمن می شود.
نظر شما