حجت الاسلام عزت الله مرتضایی مدیر گروه قران مرکز تحقیقات کامپیوتری نور در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم، با اشاره به تاکید و اهمیت اخلاق اجتماعی در قرآن و روایات گفت: اخلاق یعنی خوی و سرشت که در حقیقت و باطن انسان وجود داشته و دارد و به صورت ظاهری نیست یعنی خلق و خوی یک مسلمان باید طوری باشد و به مرحله ای رسیده باشد که نخواهد و نتواند مرتکب اشتباه شود.
وی افزود: دین اسلام کاملترین دین است که در اختیار بشر است و با سایر ادیان از جمله مسیحیت و یهودیت قابل مقایسه نیست و این امر به جهت جامعیت است که دین اسلام دارد.
مدیر گروه قرآن مرکز تحقیقات کامپوتری نور ادامه داد: این جامعیت اسلام هم در قرآن و هم در روایات و هم توسط رهبران دینی اسلام از پیامبر اکرم(ص) تا ائمه اطهار 14 معصوم(ع) سفارش شده و به این جامعیت دینی و اسلامی توجه خاص و ویژه نشان داده شده است.
حجت الاسلام مرتضایی تصریح کرد: اخلاق اجتماعی جزیی از جامعه اسلامی است که همواره همراه احکام و عقاید بوده است به همین جهت است که قرآن کریم پیامبر (ص) را به جهت داشتن خلق عظیم می ستاید که این ستایش پیامبر بر اساس خلق عظیم ایشان است که در رابطه با اخلاق اجتماعی عصر حاضر قابل مقایسه نیست .
وی خاطر نشان ساخت: هر فردی می تواند بر اخلاق فردی خود از جمله زود رنجی، کم تحملی وعصبانیت خود مدیریت داشته و به مرور و براثر تمرین این اخلاق فردی را درخود اصلاح کند اما بروز رفتاری هایی از جمله غیبت،عیب جویی،القاب زشت به یکدیگر نسبت دادن مواردی است که جز اخلاق اجتماعی محسوب می شود و باید نسبت به آن توجه ویژه داشته باشیم.
مدیر گروه قرآن مرکز تحقیقات کامپوتری نور اظهار داشت: سوره حجرات مهترین سوره قرآن کریم است که به مسائل و مصادیق اخلاقی از جمله غیبت، سوء ظن پرداخته است همچنین در آیه 12 سوره حجرات در باب حرمت غیبت وتجسس در امور دیگران تاکید شده است.
حجت الاسلام مرتضایی یادآور شد: قرآن یک کتاب علمی نسیت که بتوان یک فصل در باب موضوع خاص در آن پیدا کرد بلکه یک کتاب جامع است و خدا می خواسته مسلمانان با کتاب و سخنان او مانوس باشند چرا که افراد جامعه از قشرهای مختلف هستند و قرآن کتابی است که همه افراد و گروهها می توانند از آن استفاده وبهره مند شوند.
وی ابراز داشت: فهم قرآن بسیار دشوار است چرا که ممکن است یک سوره در ابتدا به موضوع معنی در وسط به یک موضوع و در پایان به موضع دیگراشاره دارد مانند سوره مائده که درابتدا دررابطه با موضوع فقهی، در وسط در باب ولایت امیرالمومنین و در آخر در خصوص عاقبت کفار سخن گفته است.
مدیر گروه قرآن مرکز تحقیقات کامپیوتری نور در ادامه با اشاره به حدیث پیامبر در خصوص اخلاق گفت: اِنَّما بُعِثتُ لاُتَمِّمَ مَكارِمَ الخلاقِ؛ من تنها برانگيخته شده ام تا اخلاق بزرگوارانه را به كمال رسانم.این امر نشان از اهمیت حفظ مکارم اخلاق فردی و اجتماعی در جامعه است که نقش مؤثری در تربیت و امنیت رفتاری جامعه ایفا می کند.
حجت الاسلام مرتضایی اذعان کرد: مسائل اجتماعی اعتباری و قراردادی هستند مانند عبور از چراغ قرمز، که یک اخلاق اجتماعی اعتباری است اما اسلام، پیامبر، قرآن و احادیث به مسائل اخلاق اجتماعی حقیقی توجه دارند یعنی به خصوصیاتی که درخوی ،سرشت و باطن فرد وجود دارد توجه می کند.
وی افزود: یک فرد برای دستیابی به مکارم اخلاقی باید اصل غیبت نکردن، سوءظن و عیب جویی دیگران را در خلق و خوی خود داشته و به آن رسیده باشد چرا که اگر فردی بتواند این خصوصیات رفتاری و اخلاقی را در وجود خود و جامعه نهادینه سازد یقینا جامعه ای همچون مدینه فاضله خواهیم داشت.
مدیر گروه قرآن مرکز تحقیقات کامپیوتری نور اظهار داشت: اهمیت حفظ مکارم اخلاقی آنچنان دارای ارزش و جایگاه مهم تربیتی و رفتاری است که در سوره های حجرات، مومنون، نور و نحل مکارم اخلاقی به صورت برجسته عنوان شده است.
حجت الاسلام مرتضایی خاطر نشان ساخت: احادیث و روایات زیادی از امامان معصوم و ائمه اخطار در باب اهمیت اخلاق در جامعه نقل شده است از جمله اینکه امام علی (ع) فرمودند: خودتان را بر خوش اخلاقى تمرين و رياضت دهيد، زيرا كه بنده مسلمان با خوش اخلاقى خود به درجه روزه گير شب زنده دار مى رسد.
وی در ادامه با اشاره به این حدیث که عاقل ترین مردم خوش خلق ترین آنهاست گفت: امام صادق نیز در حدیثی دیگر به اهمیت اخلاق جوانان در جامعه فرمودند: آگاه باش كه جوان خوش اخلاق، كليد خير و قفل شر است و جوان بداخلاق قفل خير و كليد شر است. عاقل ترین مردم خوش خلق ترین آنهاست.
پایان پیام/
نظر شما