زندگی متمدنانه زیر سایه تدین ماست/ راه رسیدن به حق در گرو تدبر در نظام هستی

خبرگزاری شبستان:آیت الله جوادی آملی با اشاره به جایگاه خیر در کلام خداوند به حضرت آدم(ع) و نگاه معصومین نسبت به این مسئله گفت: راه رسیدن به حق و خیر در گرو تدبر در نظام هستی است و زندگی متمدنانه نیز در سایه همین تدین میسر می شود.

به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان،‌ اعضای شورای هماهنگی جشن های دهه کرامت و مسئولان ستاد عالی کانون های مساجد کشور همزمان با دهه کرامت با آیت الله العظمی جوادی آملی از مراجع عظام تقلید دیدار کردند.

 

آیت الله جوادی آملی در این دیدار طی سخنانی اظهار کرد: امروز باید حواس مان جمع باشد،‌ ما در جنگ جهانی اول همین پرچم سه رنگ را داشتیم مشکل حل نشد،‌ در جنگ جهانی دوم  نیز همین پرچم سه رنگ را داشتیم اما مشکل حل نشد،‌ در کودتای ننگین 28 مرداد نیز این پرچم را داشتیم اما ظرف سه ساعت مساله عوض نشد بنابراین این پرچم خودش را نمی تواند حفظ کند.

 

وی ادامه داد: مگر به توپ بستن مسجد گوهرشاد با این پرچم سه رنگ نبود، این(پرچم) نتوانست که این کشور را حفظ کند اما پرچم یا علی،‌ یا حسین، یا زهرا همراه عزیزانی بود که به جبهه می رفتند که یکی از آن پرچم ها سه رنگ نبود و فقط نام مبارک یا علی،‌ یا زهرا،‌ یا حسین بر آن بود و این نامها چنان بود که گویی انسان با همراه داشتن آنها بر زمین و زمان مسلط است.

 

آیت الله جوادی آملی تصریح کرد:‌ چیزی در جهان نیست که انسان قادر به فهم اش نباشد،‌ خداوند در قرآن  فرمود ( سیروا فی الارض) یعنی بروید آسمان و زمین را بررسی کنید، ‌خداوند زمین و آسمان را مسخر انسان کرد،‌ بعد چه طور می شود که انسان به آن مراحل عالی نمی رسد؟

 

این مرجع تقلید گفت: اگر در این بین اختلاس باشد دستاورد فناوری و لیزری نخواهد بود،‌ بالاخره مسیر یا ثروت و اختراع است و یا پرواز فرشتگی ،‌اگر ملتی به آن سمت رفت دیگر فرشته نخواهد شد بلکه ‌مواظب است ببیند کجا راه باز است که اختلاس کند.

 

وی ادامه داد: خداوند فرمود کل این نظام(هستی)‌را مسخر شما کردم پس ما می توانیم و چیزی در آسمان و زمین و اعماق  زمین نیست که بشر بگوید من نمی توانم بفهمم ولو اگر آن بشر بی عرضه باشد،‌ در این میان آنها که راه فلسفه و حکمت را طی کرده اند می گویند در شان ما نیست که درباره آسمان و زمین فکر کنیم بلکه ما در مورد ملکوت آسمان ها وزمین فکر می کنیم.

 

این مفسر قرآن افزود:‌ ذات اقدس اله در قرآن کریم فرمود (وَكَذَلِكَ نُرِي إِبْرَاهِيمَ مَلَكُوتَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَلِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِنِينَ)،‌ این راهی است که نصیب هرکسی نمی شود و خداوند در این آیه در مورد ابراهیم فرمود، اما خداوند در سوره اعراف ما را دعوت به نگاه کردن می کند و می فرماید (أَوَلَمْ يَنظُرُواْ فِي مَلَكُوتِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ . . . ) بنابراین انسان لااقل باید در مورد زمین و زمان نظر کند و نظریه دهد،‌ این راه عرضه می خواهد،‌ راه را خداوند به انسان داد و در این بین هنر انسان ملکوتی شدن است.

 

آیت الله جوادی آملی بیان کرد: برخی بزرگان می گفتند یک عده ای که حرف می زنند ما درون شان را می بینیم که حرف شان اختلاف برانگیز است و آتش از دهان آنها می آید،‌ البته این حالاتی است که با جان کندن حاصل می شود و حرف دیگری است، اما کف اش آن است که انسان بداند در عالم چه خبر است و این راه رفتنی است چراکه خداوند فرمود: آسمان و زمین را برای شما مسخر کردم یعنی سفره پهن شده و هوش دسترسی به این مسخرات به انسان داده شده است.

 

 

وی تصریح کرد:‌ مرحوم ابن بابویه نقل کرده است که امام صادق(ع) فرمود: ذات اقدس اله به حضرت آدم فرمود:‌ من خیر دنیا و آخرت را در چهار کلمه جمع کرده ام:‌ یکی حق اختصاصی من است،‌ یکی حق اختصاصی شما(بندگان)،‌ یکی حق مشترک بین من و شما(بندگان) است، یکی حق مشترک تو بر سایر مردم است.

 

این مرجع تقلید در این راستا ادامه داد: خداوند به حضرت آدم(ع) فرمود: حق اختصاصی من توحید است که باید موحدانه به سَر بَری و بدانی کل عالم را خدا آفرید و خدا تدبیر می کند و کارها دست اوست و به دیگری مربوط نیست،‌ این اولین حقیقتی بود که ذات اقدس اله به ادم(ع) آموخت،‌ دوم این که حق مسلم توست که در برابر اعمال ات به تو  پاداش می دهم و برای هر کار خیری که کردی پاداشی داری منتهی تا کار خیر تو چه باشد،‌ اما آنچه که بین من و تو مشترک است دعا است، تو دعا می کنی و از من چیزی می خواهی و من اجابت می کنم، اصل چهارم هم آنچه که بین تو و مردم است یعنی چیزی که برای خود نمی پسندی بر دیگران هم مپسند و آنچه که بر خود می پسندی بر دیگران نیز بپسند.

 

آیت الله جوادی آملی گفت: در حال حاضر سیزده میلیون پرونده در میز قضا است چون این اصل چهارم رعایت نشده است،‌ قسمت مهمی از این دعواها و تجاوز ها و خلف وعده کردن ها به این علت است که به این اصل عمل نکرده ایم در حالی که از بدیهیات و اولیات دین ماست.

 

وی با اشاره به حدیثی از امام رضا(ع) افزود: امام هشتم فرمود:‌ به زیارت یکدیگر بروید،‌ یکدیگر را تحمل کنید و به سراغ یکدیگر بروید،‌ چرا که شما شیعیان ما هستید و زمانی که دور هم جمع شدید حرف ما را نقل کرده و از ما می گویید و احادیث ما برای شما گرایش و محبت ایجاد می کند.

 

آیت الله جوادی آملی تصریح کرد: امام صادق(ع) فرمود: خداوند خیر دنیا و آخرت را به آدم(ع) گفت تا به بنی آدم منتقل کند که شامل چهار عنصر بود،‌یکی توحید،‌دیگری اعتقاد به معاد،‌ دیگری مساله دعا و نیایش و دیگری رابطه اجتماعی،‌ فرمود رابطه اجتماعی تان را با مردم درست کنید و نه به بیراهه روید و نه راه کسی را ببندید؛‌ این سخن حضرت بیانگر آن است که زندگی متمدنانه در سایه تدین است.

 

پایان پیام/

کد خبر 399448

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha