به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، علی جنتی شب گذشته (13 شهریور) در مراسم اختتامیه سومین دوسالانه خوشنویسی ایران که در مسجدالنبی قزوین برگزار شد، بیان کرد: امروز توفیق یافتیم در شهری حضور یابیم که دارای سابقه تاریخی کهن است و عالمان، فیلسوفان، عارفان، شاعران، ادیبان و فرهخیتگان بسیاری از این شهر برخواسته اند و همچنان نیز در آسمان علم و ادب می درخشد.
وی ادامه داد: در هنر خوشنویسی، نستعلیق شاعرانه ترین خط اسلامی و نشانه ذوق و ظرافت ایرانیان است و شکسته نستعلیق، نسخ و ثلث نیز در جایگاه خود خطوطی زیبا هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان تاریخچه ای از هنر خوشنویسی اضافه کرد: پس از ظهور اسلام، حوزه هنر و نگارش خط، جهشی شگرف یافت و کم کم هنر خوشنویسی چهره خود را نشان داد و بیان این تاریخ در واقع بیان کوتاهی از جایگاه و جلوه خوشنویسی و تعداد خوشنویسان صاحب سبک و تکامل خط تحت تأثیر معارف قرآنی و اسلامی است.
وی تصریح کرد: خوشنویسی هنری است که بیش از مهارت به معرفت نیازمند است و حضرت علی (ع) نیز فرموده اند نگارش مرد نشانه عقل او و دلیل فضیلت اوست و خوشنویسی هنری منحصر به فرد است که آفرینش آن علاوه بر مهارت به شخصیت، منش و معرفت خوشنویس بستگی دارد.
جنتی تأکید کرد: این هنر به معرفت دینی قرابت دارد به طوری که بزرگان و مشاهیر خوشنویسی علم، فقه و معرفت را پشتوانه این هنر قرار می دادند.
وی اعلام کرد: هنر بدون پشتوانه معرفتی پدیده ای تزئینی و کالبدی است که زود می گذرد و ماندگار نیست اما هنری که از معرفت نفس سرچشمه می گیرد، کهنگی در آن راه ندارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد: باید مراقبت کرد که مهارت بر معرفت پیشی نگیرد زیرا آنگاه هنر پا در مسیر نشیب می گذارد و دودستگی و اختلاف حاکمیت می یابد و آنچه در سال های اخیر موجب اختلاف در جامعه خوشنویسی شد پیشی گرفتن مهارت بر معرفت است بنابراین در آموزش باید این امر مورد توجه قرار گیرد و اساتید در آموزش معرفت و تواضع گام بردارند.
وی با اشاره به احمد بن سهروردی خوشنویس برجسته و نامی اظهار کرد: سهروردی در علوم اسلامی متداول عصر خود دستی داشت و ادیب و فقیه بوده و قران کریم را از حفظ بود و او را در جوانمردی و گشاده رویی ستوده اند که همه اینها نشانه معرفت است که موجب شده تا نام او تا زمان ما ماندگار باشد.
جنتی توضیح داد: این خوشنویس کتابت قرآن و نهج البلاغه را داشته است و عرصه هنر خوشنویسی در طول تاریخ اسلامی، جولانگاه بسیاری از هنرمتندان خوشنویسی است که قرآن را کتابت کرده اند.
وی به نقش انجمن خوشنویسان اشاره کرد و گفت: انجمن خوشنویسان باید مبتنی بر هدف بنیادی خویش نقش هدایت گری داشته باشد و هرچند بحث آموزش خوشنویسی با ارزش است اما نباید مشغول آموزش شد و نقش هدایت گری را فراموش کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: خوشنویسی بارزترین نماد هنر ایران در دنیا است و امروز آثار خوشنویسان ما نگین درخشان مراکز خرید و فروش آثار هنری است که البته در این بین این بیم می رود که تجاری شدن این هنر به فراموش شدن معرفت در این حوزه بیانجامد.
وی در پایان یادآور شد: آرامگاه بسیاری از خوشنویسان به نام مهجور و متروک مانده است که در این حوزه باید اهتمامی صورت گیرد و با مشارکت شهرداری و سازمان های مردم نهاد باید مزار خوشنویسان شناسایی و نسبت به مرمت و احیای آن اقدام شود.
گفتنی است در پایان این مراسم از برگزیدگان دوسالانه خوشنویسی ایران تقدیر و از منشور حمایت خوشنویسان از جهان عاری از خشونت رونمایی شد.
پایان پیام/
نظر شما