به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از منابع خبری، عربستان هنوز در مقابل ایفای نقش محوری ایران در منطقه، تسلیم نشده است و حاضر نیست این واقعیت را بپذیرد.
ابراهیم ناصر الدین تحلیلگر لبنانی معتقد است : هضم هرگونه فعالیت سیاسی ایران در منظومه کشورهای متحد عربستان، بویژه کشورهایی که سنی مذهب هستند، برای این کشور دشوار است و به یاد داریم هنگامی که عربستان روابط حسنه و اتحاد میان ایران و لبنان و مقاومت فلسطین را مشاهده کرد، تلاس کرد با همراه و متحد کردن کشورهای خلیج فارس، این رابطه را ویران کند.
وی می افزاید : در طول هفته های اخیر دو مسئله نگرانی عربستان را در پی داشته است، یکی از آنها برقراری روابط میان تهران و قاهره و دیگری، دیدار هیئت ایرانی از اقلیم خود مختار کردستان عراق است. عربستان پس از این دیدارها، نامه هایی را برای رهبران اقلیم کردستان ارسال کرده و حتی هیئتی دپلماتیک به این منطقه فرستاده است تا نیت ایران از ملاقات با بارزانی و ارائه طرح برای مقابله با داعش را جویا شود.
مسعود بارزانی تلویحاً پاسخ اظهار نگرانی های عربستان را داد. وی اعلام کرد : ایران اولین دولتی بود که برای مقابله با داعش کنار کردها ایستاد و زیرکانه به ایجاد داعش توسط عربستان و چشم پوشی سعودی ها از خطر گسترش آن در عراق، اشاراتی داشت، اما عربستان بدون ارائه هر گونه راه حل جایگزینی به جای راهکار ایران جهت برون رفت کردها از اوضاع فعلی، به انتقاد از ایران ادامه می دهد تا به هر قیمتی شده ولو به بهای کشتار و خسارت دیدن کردها، به با تهران مخالفت بپردازد.
اما مسئله دیگری که فکر عربستان را آشفته کرده است، برقراری مجدد ارتباط دپلماتیک میان ایران و مصر است زیرا عربستان، تمایل دارد هر گونه گشایش در مناسبات سیاسی میان تهران و کشورهای سنی مذهب تنها از " مسیر" عربستان به وقوع بپیوندد و در واقع مشروعیت رایزنی ارتباطات سیاسی ایران با هم پیمانان عربستان، منوط به تأیید آنان باشد.
در همین راستا رسانه های لبنان می گویند : عربستان حس می کند سیاست ایران مبتنی بر شرارت است بنابراین تهران حسین عبداللهیان، معاون وزیر امور خارجه را به ریاض فرستاد تا به عربستان تفهیم کند که استراتژی ایران در منطقه تنها به نزدیکی با عربستان تکیه ندارد و هیچ فشاری، تهران را وادار به دادن امتیازات نمی کند و ایران آماده برقراری ارتباط نزدیک تر با عربستان، در چارچوب عقلانی و منطقی است. تهران خواستار اعتراف سعودی ها به خطرناک بودن گروهک داعش برای آنهاست و در همکاری دوجانبه جهت مقابله با داعش مصمم است، اما ادامه موضع گیری های سیاسی به شکل کنونی تنها به ضرر عربستان سعودی خواهد بود زیرا ایرانی ها اکنون هم منتظر تصمیم گیری این کشور نمانده و با دولت های منطقه و حتی آمریکا پیرامون مسائل عراق، همکاری گسترده ای دارند و خود آمریکا اذعان می کند که با کمک منابع اطلاعاتی ایران در عراق، حملات خود علیه نیروهای داعش را ترتیب می دهد.
نظر شما