وقتی عروسک کودکمان چمدان لباس دارد آموزش قناعت بی‌معنا می‌شود!

خبرگزاری شبستان: وقتي عروسك باربي به بازار مي آيد و در كنارش 10 نوع لباس دارد، فرزند ما نيز به خود مي گويد من نيز 15 نوع لباس مي خواهم و ديگر نمي توانيم براي او از مفهوم زيباي قناعت صحبت کنیم.

خبرگزاری شبستان: "مشكل اصلي استفاده كودكان از بازي ها و كارتون هاي غربي، پوچ گرايي است. با گذشت زمان و استفاده كودكان از محصولات رسانه اي غربي اين ذهنيت به آنان منتقل مي شود كه فرهنگ كشورشان به قدري پايين است كه نتوانسته در هيچ زمينه اي آنها را اقناع كند." اين جملات بخش هايي از گفتگوي شبستان با حجت الاسلام مجيد بولحسني، عضو هيئت علمي جامعه المصطفي (ص) العالميه در خصوص تاثيرات رسانه هاي غربي روي كودكان است که از نظرتان می گذرد:

چه نوع سبك زندگي در قالب كارتون ها و بازي هاي رايانه اي و متوني كه در آموزشگاه هاي زبان تدریس می شود، به كودكان آموخته مي شود؟

با توجه به اينكه تمام شخصيت فرزندانمان در كودكي شكل مي گيرد، لذا برنامه ريزي درست و منطقي در دوران خردسالي مي تواند بسياري از مشكلات و چالش هاي دوره هاي سني بعدي را كم كند. يكي از نيازهاي كودك "شناخت" است و اگر نتواند به اين نياز خود با كمك والدين پاسخ دهد، متاسفانه براي رسيدن به مطلوب خودش به مسائل و مراجع ديگري روي مي آورد.

در كنار والدین براي راهنمايي و آگاهي بخشي به كودكان،"رسانه" مهمترين عامل به وجود آورنده شناخت محسوب مي شود كه شامل "بازي هاي آنلاين"و "رايانه اي"،"كارتون ها" است. هم اكنون مي بينيم هر كارتوني كه غرب مي سازد در كنارش اسباب بازي آن را نيز به بازار ارائه مي كند و اين دو ديگر جزئي تفكيك ناپذير از هم هستند.

با توجه به اينكه سازندگان فيلم ها و كارتون ها در غرب از نيازهاي سني كودكان باخبر هستند، سعي مي كنند در اين فيلم ها، همواره با استفاده از الگوهايي جذاب، سبك زندگي دلخواه خود را به كودكان ارائه كنند لذا والدين بايد روش مناسبي براي الگودهي به كودكان پيدا كنند تا با توجه به اينكه شخصيت اخلاقي، فكري و ديني كودكان در سنين 3 تا 5 سالگي شكل مي گيرد، بتوانند جلوي آسيب بازي ها و كارتون هاي غربي مخرب و هدفدار غرب را بگيرند.

 در آيات قرآن تاكيدات زيادي براي تربيت صحيح فرزندان شده است، همانطور كه در سوره نحل آمده است: "فرزندان امانت هاي الهي و نشانه هاي خدا هستند." لذا والدين بايد تربيت ديني مطابق با آموزه هاي قرآني كودكان را كه امانت هاي الهي هستند، سرلوحه كارشان قرار دهند.

مدارس، مهدكودك ها و پيش دبستاني ها نيز بايد به آموزه هاي ديني و اخلاقي در تربيت و مواجهه با كودكان توجه كنند. متاسفانه مشاهده مي شود در مهدهای کودک، موسيقي هاي تند پخش مي شود و ترويج رقص و حركات موزون جزو برنامه هاي عادي آنها است و بعد مي مانيم كه چرا فرزندان ما به سمت و سويي كه نمي خواهيم، كشيده مي شوند.

آموزش ها و ابزاري كه كودكان و نوجوانان در مدرسه با آن روبرو مي شوند به نحو موثري در شكلگيري آينده فرزندان موثرند. به طور مثال استفاده از تصوير مرد عنكبوتي روي وسايل آموزشي كودكان باعث مي شود آنها دنبال كارتون آن بروند و ذهنشان با يكسري مسائل تخيلي كه اصلا با فرهنگ ما سازگار نيست، درگير شود. در صورتي كه اگر شكل قهرمانان ملي و ديني را روي وسايل كمك آموزشي كودكان داشته باشيم، آنها با ديدن اين تصاوير از زندگينامه و منش اين افراد مي پرسندكه اين فرد هدفش چه بوده؛ از كجا آمده و چرا در دين و كشور ما محترم و ارزشمند است و اينگونه مي توانيم كودكان را با فرهنگ ديني و ملي خودمان آشنا كنيم.

 

ورود فرهنگ غرب به ذهن و باورهای کودکان ما چه آسيب هايي را براي ما و چه فرصت هايي را براي غرب فراهم مي كند؟

مشكل اصلي كه فرهنگ غرب به آينده كودكان وارد مي كند اين است كه به آنها احساس پوچ گرايي مي دهد. به اين معنا كه اين ذهنيت را به كودكان القا مي كند كه فرهنگتان بقدري پايين است كه نتوانسته شما را اقناع كند و بدين شكل كودك تا زماني كه زندگي مي كند، خود را وامدار غرب مي داند.

مصرف گرايي هم آسيب ديگري است. همانطور كه مي دانيم فرهنگ غرب هميشه به دنبال اين است كه جوامع ديگر را هم در اين راستا با خود همسو كند.

وقتي كارتون ها و بازي هاي رايانه اي مصرف زدگي و تجمل گرايي را به فرزندان مي آموزند، ما ديگر نمي توانيم الگوي درست مصرف كردن را به فرزندانمان آموزش دهيم، به طور مثال وقتي عروسك باربي به بازار مي آيد و در كنارش 10 نوع لباس دارد، فرزند ما نيز به خود مي گويد من نيز 15 نوع لباس مي خواهم و ديگر نمي توانيم براي او از مفهوم زيباي قناعت صحبت کنیم.

فرد گرايي هم خطر جدي ديگري است كه غرب با ابزار رسانه اي خود آن را به كودكان ما منتقل مي كند. آنها در فيلم ها و بازي هاي خود اومانيسم قديمي را به شكلي جديد نشان و مي دهند و سعي مي كنند انسان ها را از كودكي مستقل نشان دهند كه اين موضوع باعث مي شود كودكان به  استقلال و بلوغ زودرس برسند كه اين امور در دين و سبك زندگي ايراني و اسلامي ما مذموم است و خطرات زيادي را با خود به همراه دارد.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 396689

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha