مجید اخوان، معاون میراث فرهنگی گیلان با گرامیداشت روز جهانی مسجد در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه در مجموع110 مسجد و بقعه متبرکه تاریخی در استان شناسایی شده است، اظهار کرد: از این تعداد 60 مسجد و بقعه تاریخی استان در فهرست اثار ملی کشور ثبت شده است.
وی با بیان اینکه مسجد اسپیه مزگت قدیمی ترین و تاریخی ترین مسجد گیلان است، افزود: اسپیه مزگت میراث تاریخی و از شگفتانگیزترین بناهای تاریخی گیلان است که 16 مهر سال 79 به شماره 2796 به ثبت ملی رسیده است.
اخوان با اشاره به مرمت این بنای تاریخی مذهبی استان، تصریح کرد: مرمت بناهای تاریخی دارای اصولی است و اگر اطلاعاتی از بنای اولیه وجود نداشته باشد باید بنا به همان شکلی که وجود دارد مرمت و نگهداری شود و نمیتوان برای آن بنایی جدید تعریف کرد.
کتاب مساجد تاریخی گیلان چاپ میشود
وی در ادامه از در دست چاپ بودن کتاب مساجد تاریخی استان برای نخستین بار خبر داد و افزود: مطالعات آن انجام شده و 22 مسجد تاریخی ثبت ملی شده استان در این کتاب معرفی میشوند.
معاون میراث سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در ادامه به تشریح ویژگیهای معماری مساجد تاریخی استان پرداخت و اذعان کرد: در ساخت این مساجد از مصالح بومآورد استفاده شده و مطابق با اقلیم و معماری خاص استان احداث شده است.
وی با بیان اینکه در مساجد گیلان با توجه به شرایط آب و هوایی گنبدی نبوده یا گنبد در داخل پوسته زیر سقف مانند مسجد اکبریه بنا میشده است، تصریح کرد: هنرمندان گیلانی با توجه به اهمیتی که برای بقاع متبرکه و اماکن مذهبی قائل بوده و هستند نهایت ذوق و سلیقه را در احداث بناها داشتند تا با یک ویژگی معماری خاص شناخته و عرفان و معنویت را در افراد ایجاد کند.
اخوان با اشاره به استفاده از پلان مربع در معماری مساجد تاریخی استان، اذعان کرد: مربع از دید روانشناسی به معنای تمرکز است و و تکرار پلان مربع در معماری مساجد نشان دهنده معنویت و مقدس بودن این اماکن است که محلی برای تمرکز عبادات است.
وی با بیان اینکه برای حفظ و معرفی این اماکن تاریخی از اعتبارات دولتی و ملی استفاده میشود، اذعان کرد: در حال حاضر مسجد جامع ماسوله و مسجد اکبریه لاهیجان با استفاده از این اعتبارات در دست ترمیم و بازسازی هستند.
اخوان با اشاره به مسجد اکبریه گفت: 60 میلیون تومان جهت ترمیم و 10 میلیون تومان جهت انجام مطالعات این مسجد اختصاص یافته است اما نیازمند اعتباراتی برای رفع خطر و مرمت اضطراری و مطالعات تکمیلی است.
پایان پیام/
نظر شما