حجت الاسلام محمد حسین مختاری، رئیس پژوهشگاه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ ضمن عرض تسلیت شهادت امام جعفر صادق (ع) به پیشگاه حضرت ولی عصر(عج) و تمامی شیعیان و محبان اهل بیت (ع) گفت: همواره از امام جعفر صادق (ع) به عنوان الگو، اسوه و طلایه دار مباحث تقریبی و وحدت جهان اسلام یاد می شود چراکه در دوران آن امام بزرگوار فرقه ها و مذاهب اسلامی و غیر اسلامی بسیاری محل رجوع بودند وعلاوه بر مذهب شیعه و اهل سنت، گرایش ها و نحله های مختلف مذهبی دیگری نیز وجود داشته است و امام جعفر صادق (ع) در سخت ترین شرایط و در تعامل با مذاهب دیگر مذهب شیعه را بنیان می نهد.
وی با اشاره به جایگاه و نقش فعالانه امام صادق(ع) در ترویج و توسعه علوم اسلامی در ابعاد مختلف ادامه داد: تمامی امامان پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) همواره سعی بر آن داشتند که در حفظ وحدت اسلامی بکوشند و نقش بسزایی در تقویت وحدت داشتند که با چشم پوشی از حقوق شخصی از خدشه دار شدن اتحاد اسلامی جلوگیری می کردند و در این میان امام جعفر صادق (ع) به خاطر موقعیت تاریخی و سیاسی خاص دوران خود، نقش پر رنگ تری دارند و با نگاه وحدت و تقریب توانستد در شکل دهی هویت شیعی، تقریب بین مسلمانان و جلوگیری از تفرقه و انشعاب بسیار نقش مسمر ثمری را ایفا کنند.
این مدرس حوزه و دانشگاه که دارای مدرک دکترا در رشته فلسفه غرب از دانشگاه دورهام انگلستان می باشد ادامه داد: امام صادق (ع) با برگزاری نشست های علمی و مناظرات و جلسات فکری در زمینه های اسلام شناسی با همه فرقه ها با انتقال نظر خود که همان اسلام ناب بود، حقایق را به مردم منتقل می کرد و در عین حال در بین مناظرات خود با فرقه های مختلف، نظراتی را که از روی فطرت نشأت می گرفت به صورت مستدل و متقن و از روی عدل الهی به جامعه ارائه می کردند.
وی افزود: امام صادق (ع) چنانچه در آن دوران که دوران شیوع فرقه ها بود به اختلافات بین فرقه ها می پرداختند قطعا دستاوردهای علمی و دینی در آن مقطع چنین نتیجه ای حاصل نمی گشت.
امام جمعه سابق شهر نیوکاسل تصریح نمود: امام صادق (ع) همه پیروان مذاهب را در راستای نیل به اهداف والای اسلامی در کنار هم قرار داد و توانست با محور قرار دادن مسئله وحدت و اتحاد، مقابل رخنه بین مسلمانان و سوءاستفاده دشمنان را بگیرد. امام با وجود فشارهای بسیاری که در آن زمان وجود داشت به عنوان پیشرو در زمینه تقریب مذاهب معرفی می شد و در کلاس های درس ایشان از همه فرقه ها و مذاهب حضور می یافتند.
حجت الاسلام مختاری اشاره کرد: امام صادق (ع) همواره توصیه بسیاری به نماز خواندن پشت سر مذاهب دیگر داشتند و فضاسازی جامعه را به جهت برجستگی علمی و فقهی خود به گونه ای ترسیم کرده بودند که هیچکس زمینه اختلاف را پیدا نمی کرد و الگوی زیبایی برای حرکت امت اسلامی در زمینه مشترکات و دوری از زمینه های اختلاف بودند.
وی گفت: در زمان امام همواره بر انبوه مشترکات موجود بین مذاهب اسلامی تاکید می شد و همین موضوع مقدمه شکل گیری امت واحده جهانی در سایه تقریب را آغاز گر بود و این روش برای آیندگان به ارث گذاشته شد. ایشان با تشکیل حلقه های مباحث علمی با همه پیروان مذاهب اسلامی و عالمان برجسته آنان بحث علمی می کردند و توده مردم را نیز به خود نزدیک می کردند.
وی اشاره کرد: امام صادق (ع) با سبک مبارزاتی خود اثبات نمودند که وحدت با وجود تنوع و تعدد مذاهب مختلف امکان پذیر است و همین شیوه عملی امام باعث شد با وجود اینکه شیعه در اقلیت تاریخی به سر می برد اما با این وجود امام در کانون توجهات قرار گیرد.
وی در مورد روش امام جعفر صادق (ع) در اداره امور بیان کرد: امام با سوق دادن افراد و مذاهب حول مباحث علمی به جای مباحث اختلافی توانست فضای امت اسلامی را به گونه ای هدایت کند که همه مذاهب دربستر عام اسلامی حرکت کنند. البته امامان معصوم(ع) به شیعیان خود دستور های رفتاری هم می دادند ولی نه درراستای جداشدن بلکه بیشتر در راستای رعایت اخلاق به منظور ارتباط برقرارکردن با جامعه چنین دستاوردهایی را ارائه می نمودند.
رئیس مرکز تحقیقات و پژوهشهای علمی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تاکید دوباره بر وحدت اسلامی در سیره امام صادق (ع) بیان کرد: امام صادق (ع) در آن فضای پر تلاطم و بی ثباتی سیاسی، در اوضاع جعل احادیث و در فضاهای گوناگون، ایشان کل امت اسلامی را هدایت کردند و سعی نمودند، کشتی امت اسلامی را به سلامت به مقصد برسانند و در زمان حاضر نیز بایستی پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری بحث تقریب مذاهب مبتنی بر مشترکات مذاهب مسلمانان در رأس امور مسلمانان قرار بگیرد.
وی در ادامه با بیان اینکه مشی امام صادق (ع) الگوی پژوهشگاه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی می باشد، بیان کرد: تبدیل اختلافات کهنه به مباحث علمی و تفاهمی و قرار دادن این اختلافات در چهارچوب های تفاهمی از سبک مبارزاتی امام صادق (ع) نشأت گرفته شده که در مرکز در نظر داریم با تبیین تطبیقی واقعیت های موجود مذاهب اسلامی و معرفی و عرضه آن، به بالا رفتن دانش و آگاهی رهبران دینی مذاهب و پیروان آنها بپردازیم و اختلافات بر سر مسائل محدود را به سمت مباحث علمی بر روی مشترکات گرایش دهیم.
پایان پیام/
نظر شما