وکالت یعنی یاری کردن دیگری برای رسیدن به حق

حجت‌الاسلام رییسی با تأکید بر اینکه وکلا باید دسترسی مردم به عدالت را آسان کنند، گفت: بعضی وکلا گاهی با راهنمایی‌هایی که به افراد می دهند پرونده‌ها را پیچیده‌تر می‌کنند و باعث اطاله دادرسی‌ها می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام سیدابراهیم رییسی، معاون اول قوه قضاییه در همایش اخلاق وکالت که امروز چهارشنبه 28 اردیبهشت برگزار شد، گفت: تأسیس موضوع وکالت که ریشه در فقه و مبانی فکری ما دارد و به عنوان یک اصل حقوقی در قوانین موضوعه و قانون اساسی ما مطرح است، تأسیس بسیار مبارکی است.

 

وی با بیان اینکه وکالت می‌تواند نقش اساسی در کمک به مردم، دادگاه‌ها و اتقان احکام دادگاه‌ها و اماکن داشته باشد، اظهار کرد: احکام وکالت که در احکام وکاله الفقه آمده است که به عنوان احکام اساسی آن مطرح است.

 

حجت‌الاسلام رییسی بیان کرد: بحث دیگر در ارتباط با وکالت آداب‌الوکاله است که مستحب است و این‌گونه نیست که وقتی از آداب وکالت سخن می‌گوییم تمامی آن موارد مستحب باشد زیرا بسیاری از احکام ضروری وکالت در آداب‌الوکاله آمده است.

 

حجت‌الاسلام رییسی با ذکر این سؤال که آیا حقیقت وکالت به این تأسیس حقوقی در مبانی حقوقی ما جدای از آن حقیقتی است که در قضاوت آمده است، یادآور شد: آن چیزی که در قضاوت مدنظر ماست عبارت است از احقاق حق و ابطال باطل و اولین گام در این مسئله شناخت حق است که چگونه وکیل حق را بشناسد.

 

وی با بیان اینکه وکالت یعنی یاری کردن دیگران برای رسیدن به حق، تأکید کرد: وکالت در فرهنگ دینی ما آن است که ما دگرخواهی‌مان در پرتوی خداخواهی باشد یعنی محور اول برای وکیل به ما نخست خداخواهی است و دگرخواهی هنگامی ارزش دارد که در پرتوی خداخواهی باشد.

 

وی ادامه داد: اگر بخواهیم سر وکالت را بدانیم باید حقیقت آن را دریابیم و حقیقت وکالت یعنی یاری کردن دیگری در رسیدن به حق.

 

معاون اول قوه قضاییه با ذکر این سؤال که آیا تنها با علم مدرسی می‌توان حق را شناخت، ادامه داد: شناخت حق فقط با علم مدرسی ممکن نیست بلکه ایمان محکم و استوار نیاز دارد.

 

وی با بیان اینکه یک رابطه ارگانیک بین عدالت و وکالت است، اظهار کرد: ممکن است برخی از ما حق را خوب بشناسیم اما نگاه‌ها و حب و بغض‌های سیاسی، جناحی و شخصی نگذارد که این حق را به خوبی احقاق کنیم.

 

وی با تأکید بر وظیفه جامعه حقوقدان‌ها در برابر تمامی حوادث و اتفاقات دنیا تأکید کرد: جامعه حقوقدان ما باید نسبت به یک فرد، جامعه و ملت‌های تحت ستم و ملت‌هایی که می‌بینیم این روزها در منطقه تحت ستم نظام سلطه هستند، هوشیار باشند و حق و ناحق نظام سلطه را تشخیص دهند زیرا جامعه حقوقدان ما نمی‌تواند نسبت به این موارد بی‌تفاوت باشد و نمی‌تواند نسبت به آنچه که در دنیا انجام می‌شود بی‌تفاوت باشد.

 

حجت‌الاسلام رییسی با بیان اینکه وکلا باید نسبت به موضوع وکالت کمک‌کار و همکار قضات باشند، بیان کرد: قضات نیز باید وکلا را به عنوان کسانی که آشنا به مبانی حقوقی هستند، بدانند.

 

وی با اشاره به آماده شدن قانونی در ارتباط با مسایل وکالت در مجلس گفت: ما در قوه قضاییه مصمم هستیم مسئله وکالت را در کشور سامان‌دهی کنیم زیرا معتقدیم سامان‌دهی مسئله وکالت وظیفه نظام اسلامی است و باید سامان‌دهی پیدا کند.

 

وی ادامه داد: همه حقوقدان‌ها باید برای سامان‌دهی و تعیین سازوکارهایی برای نظام وکالت و کارشناسی که امری ضروری است ما را کمک و یاری رسانند.

 

معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه ما نیازمند یک منشور اخلاقی هستیم، خاطرنشان کرد: ما باید در ارتباط با امر وکالت یک منشور اخلاقی داشته باشیم و این‌گونه نباشد که این منشور صرفا در دفاتر آقایان و خانم‌ها نصب شود بلکه به عنوان یک التزام برای آنها مطرح باشد.

 

حجت‌الاسلام رییسی با تأکید بر اینکه وکلا باید دسترسی مردم به عدالت را آسان کنند، گفت: بعضی وکلا گاهی با راهنمایی‌هایی که به افراد می دهند پرونده‌ها را پیچیده‌تر می‌کنند و باعث اطاله دادرسی‌ها می‌شوند.

 

وی با بیان اینکه امانت‌داری و رازداری برای یک وکیل مسئله اساسی و مهمی است، بیان کرد: وکلا اگر می‌توانند امری را با صلح و سازش تمام کنند پس این کار را انجام دهند تا کار به دادگستری و محاکم قضایی نکشد.

 

وی خطاب به وکلا گفت: شما باید به این پایبند باشید که قاضی مستقل باشد که خوشبختانه نظام قضایی ما مستقل است و قاضی‌های ما نیز باید مستقل باشند.

 

حجت‌الاسلام رییسی ادامه داد: هرگونه روابط ناسالم میان قاضی و کارمندان باید حذف شود.

 

وی بیان کرد: وکلا باید بحث نظارت را به عنوان یک اصل تضمین‌کننده کار بپذیرند و بدانند که نظارت به معنای بی‌اعتمادی نیست بلکه به عنوان تداوم سلامت قضایی است.

 

وی تأکید کرد: قرارداد وکالت باید با انصاف باشد و این‌گونه نباشد که در قراردادهای وکالت انصاف رعایت نشود زیرا بعضی از قراردادهای وکالت در حال حاضر انصاف در آنها رعایت نمی‌شود، درست است حق‌الوکاله حتما باید گرفته شود اما باید انصاف در آن باشد.

 

معاون اول قوه قضاییه تصریح کرد: در ارتباط با وکالت ما نیازمند توسعه کمی نیستیم بلکه نیازمند توسعه کیفی هستیم یعنی وکلای ما باید ملاتر و تحصیل‌کرده‌تر و بادانش‌تر باشند.

 

وی با تأکید بر اصل تخصص‌گرایی در امر وکالت یادآور شد: هر چه وکلای ما متخصص‌تر باشند کار مردم آسان‌تر و متقن‌تر انجام خواهد شد.

 

وی بیان کرد: دوستان وکیل باید خودشان را نیازمند اخلاق عمومی و اخلاق حرفه‌ای بدانند و اگر وکیلی بداند امری باطل است و گامی در راستای آن بردارد به ازای هر گام گناهی را مرتکب می‌شود.

 

وی با اشاره به مراسم تحلیف 400 نفر از وکلا که امروز در این همایش برگزار شد، اظهار کرد: این تحلیف یک امر تشریفاتی نیست و حقیقت قضیه یک انشا در محضر خدا و قرآن و میثاق و پیمان با خداوند است که باید نسبت به این پیمان‌ها و میثاق‌ها وفادار باشیم و میثاق‌شکنی را خلاف عهد خداوند بدانیم.

 

حجت‌الاسلام رییسی با تأکید بر اینکه جریان وکالت و قضاوت باید یک آهنگ داشته باشد و آن عدالت است، یادآور شد: اگر سمت و سوی قضاوت و وکالت در جامعه سمت و سوی حق باشد به همه این معنا را می‌دهد که نگاه قضایی در جامعه ما به دنبال حق و ابطال باطل است.

 

وی خطاب به وکلا گفت: اجازه ندهید که قانون‌دانان قانون‌شکن میدان پیدا کنند.

 

وی خاطرنشان کرد: کسانی در جامعه هستند که نه حقوق می‌دانند و نه پولی دارند که بابت حق‌الوکاله بدهند، دست اینها را بگیرید و حقوق آنها را بستانید که این مسئله قیمتی است و کار ویژه‌ای است.

پایان پیام/
 

کد خبر 39466

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha