هزینه کرد سرمایه‌های کشور در ازای وادادگی به اقتصاد بحران زده غرب!

خبرگزاری شبستان: نسخه‌ای که غرب برای علم اقتصاد ما پیچیده حاصلی جز از دست دادن سرمایه‌ها ندارد یعنی هزینه کرد سرمایه‌های کشور در ازای علم اقتصادی که اندیشمندان غرب بر بحران آن تاکید دارند.

محسن معارفی، رییس دانشگاه اسلامی کشور غنا در غرب آفریقا در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به لزوم تحول علم اقتصاد به عنوان یکی از زیر شاخه های علوم انسانی در حال تدریس دانشگاه های کشور اظهار کرد: اقتصادی که به نام علم اقتصاد غربی می شناسیم و مسیر اصلی که علم اقتصاد غرب طی می کند، یکسری اشکالاتی دارد که البته برخی از اقتصادانان غربی خود نیز به آن اذعان دارند و به عنوان بحران علم اقتصاد از آن یاد می کنند.

وی ادامه داد: اما برخی از این مشکلات روشی است و غرب برای مطالعه انسان و رفتار او، حالت آماری و استفاده گسترده از ریاضیات دارد که خود به آن نقدا دارند یا در بحث معرفتی که علم اقتصاد غربی با آن مواجه است، به گفته یک از اقتصاددانان غربی، آیندگان به جایی می رسند که دوباره باید علم اقتصاد را از نو بنویسند چرا که متون موجود اقتصادی دچار تراکم مساله است.


وی با تاکید بر اینکه بحران های اخلاقی علم اقتصاد غربی را نباید نادیده گرفت، تصریح کرد: این علم ابزاری برای اندازه گیری ارزش های اخلاقی و انسانی ندارد و همه امور را با پول و فایده گرایی می سنجد لذا از انسان و محیط زیست و هر چیز دیگری که قابل بهره برداری باشد، سود می برد و برای آنها این موضوع تفاوتی نمی کند.


عضو هیئت علمی جامعة المصطفی (ص) العالمیه ابراز کرد: همچنین در غرب نحله ای منتقد شکل گرفته که در فلسفه علم اقتصاد مطالعات خوب و مناسبی داشته اند و توانسته اند در سازمان بین الملل نظرها را به خود جلب کرده و انتقادهای فراوان در خصوص علم اقتصاد که تمدن و انسانیت را زیر سوال برده، ساماندهی کنند که البته در این راستا تا کنون موفق عمل کرده و تاثیر گذار بوده اند.


وی بیان کرد: از سوی دیگر غرب مبانی و اصولی در علم اقتصاد خود دارد که با مبانی دینی و شرعی و فرهنگی ما در تضاد است؛ به طور مثال غرب ربا را یک اصل اقتصادی می داند و به دست آوردن پول بیشتر را از این مسیر، پیشرفت اقتصادی قلمداد می کند که از نظر ما این امر نامطلوب و رد شده است.


معارفی تاکید کرد: ایراد مهم دیگری که به علم اقتصاد غربی وارد است، نادیده گرفتن حق محرومین است، طبق آیات قرآن: وَفِی أَمْوَالِهِمْ حَقٌّ لِّلسَّائِلِ وَالْمَحْرُومِ؛ و در اموالشان براى سائل و محروم حقى [معین] بود.(آیه 19 سوره ذاریات) این که بخشی از اموال مسلمانان به فقرا و محرومین باید تعلق یابد، حق این افراد مستضعف است نه اینکه اگر ما به آنها اموالی را ببخشیم در حق آنها لطف کرده ایم، اما این مبنا در علم اقتصاد غرب تعریفی ندارد.


عضو هیئت علمی جامعة المصطفی (ص) العالمیه اظهار کرد: مسائل یاد شده در غرب نادیده گرفته می شوند و این موارد موجب می شود که آنها نسخه هایی برای دیگر کشورها از جمله کشور ما بپیچند که ناکارآمد بوده و نتیجه نامناسبی به همراه داشته باشد.


معارفی با بیان اینکه آنچه مورد اتفاق ما است و به عنوان اهرم پیشرفت و توسعه می توان از ان استفاده کرد این است که پیشرفت اقتصادی فرآیندی است چند لایه که لایه نخست آن جهان بینی و نوع نگاه ما به جهان و انسان است، عنوان کرد: اما لایه دوم ارزش هایی است که در هر کشور منجر به توسعه و پیشرفت اقتصادی می شود.


وی اضافه کرد: لایه سوم تبدیل ارزش ها به قوانین است که اگر این اتفاق به وقوع نپیوندد، پیشرفتی حاصل نمی شود و اما لایه چهارم نیز تغییر ساختار اقتصادی بر اساس قوانین است.

به گفته وی بنابراین این لایه ها به پیشرفت و توسعه اقتصادی منجر می شود و حال اگر این موضوع متفاوت شد، این لایه ها و لایه رویی که پیشرفت اقتصادی در به کار گیری ساختار و قوانین است، دچار مشکل می شود.


رییس دانشگاه اسلامی کشور غنا در غرب آفریقا یادآور شد: اقتصاد حلقه جدا از توسعه نیست و اگر بخواهیم به نسخه ای عمل کنیم که شفابخش اقتصاد باشد، باید با آن لایه های زیرین که در کشور ما به عنوان ارزش ها و ساختار و قوانین پذیرفته شده، پیوند داشته باشد، و گرنه نه تنها این علم منجر به سرمایه گذاری نمی شود بلکه حاصلی جز از دست دادن سرمایه ها و داشته های خود به دنبال ندارد.
پایان پیام/
 

کد خبر 394552

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha