سلامتی امانت است و نسبت به حفظ آن تعهد شرعی داریم

خبرگزاری شبستان:نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به برخی آیات قرآن و روایات حفظ سلامتی را یک وظیفه شرعی دانست و بیان داشت: انسان تعهد دارد که نسبت به امانت‌ها ی الهی وفادار باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر با ایراد سخنانی در همایش کادر بیمارستانی حج تمتع 93ضمن بیان جایگاه بلند حج در دین اسلام تصریح کرد: مساله حج و اهمیت آن برهیچ کس پوشیده نیست و از این فریضه الهی در اسلام به عنوان رکنی از ارکان دین یاد شده و شارع مقدس اهداف بسیار مهمی را از حج در نظر داشته است که متاسفانه هنوز نتوانسته‌ایم به آن اهداف دست یابیم و به دلیل شرایط خاص و ویژه‌ای که وجود دارد ملت‌های مسلمان تا حدود زیادی از منافع آن بی‌بهره هستند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه اظهار داشت: امام راحل (ره) تنها شخصیتی بودکه درچند دهه اخیر توانست حج را از غربت بیرون آورده و آ را احیا نماید و اهداف و مصالح مورد نظر در رابطه با حج را بازگو کند که در پیام‌های امام (ره) و مقام معظم رهبری به طور مفصل به این نکات پرداخته شده است.

تکریم زائر وظیفه دینی ماست
سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به جایگاه و اهمیت ویژه امور پزشکی در حج بیان داشت: اگر به حوزه پزشکی حج به طرز شایسته‌ای توجه نشود زائران از امنیت روحی برخوردار نخواهند بود و اگر خدای ناکرده زائر بیمار شود فرصت حج که ممکن است تنها یک بار در تمام عمر او ایجاد می‌شود از دست خواهد رفت، لذا باید همه تلاش کنیم با امکانات و شرایطی که وجود دارد، بالا‌ترین بهره برداری را در خدمت رسانی به زائران داشته باشیم و آنچه که به عنوان وظیفه برای ما مقرر شده است را به خوبی انجام دهیم.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر یکی از توقعات و خواسته‌های زائران از کادر بیمارستانی و پزشکی را مسئله تکریم دانست و تصریح کرد: برهر مسلمانی واجب است که نسبت به خواهران و برادران دینی خود تکریم داشته باشد و آن‌ها را گرامی دارد، این مسئله وظیفه شرعی ما است. کادر پزشکی همواره بر اساس سوگند نامه‌ای که یاد کرده‌اند باید به بیمار احترام بگذارند و برای خدمت و بهبودی شرایط جسمانی آن‌ها تلاش کنند البته این تکریم در حج باید قوی‌تر و بیشتر باشد.

هیچ دینی به اندازه اسلام به بهداشت توجه نداشته است
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه به بیان مباحث پزشکی از دیدگاه اسلام پرداخت و ضمن اشاره به تاکید بالای دین اسلام بر امر بهداشت و درمان افزود: به جرات می‌توان گفت در هیچ دین و مذهبی به اندازه اسلام نسبت به بهداشت و درمان توجه نشده است در بسیاری از روایات ما مسئله احادیث طبی وجود دارد که به نوبه خود حائز اهمیت بالایی هستند و در گذشته علمای ما تلاش داشتند این احادیث احیا شوند. اخیراً کار‌های جدی تری در این زمینه انجام شده که یکی از آن‌ها دانشنامه پزشکی حج است که توسط آیت الله ری شهری و همکاران ایشان تهیه شده و توصیه می‌شود پزشکان و مسئولین کادر بیمارستانی حج به مطالعه آن بپردازند، زیرا بسیار روایات زیبا و ارزشمند در آن گردآوری شده که نشان می‌دهد تا چه اندازه اسلام دین جامعی است و نسبت به بسیاری از مسائل پیش بینی‌های لازم را داشته است.
سرپرست حجاج ایرانی در ادامه به برخی از روایات درباره بهداشت و درمان از دیدگاه اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: پیامبر (ص) می‌فرماید دو نعمت قدرشان مجهول است و مردم به راحتی ارزش آن‌ها را درک نمی‌کنند یکی سلامتی و دیگری امنیت است. پیامبر (ص) سلامتی و امنیت را در کنار هم قرار داده‌اند، دو شاهرگی که اگر وجود نداشته باشد قلب تپنده انسان‌ها از حرکت بازخواهد ایستاد. در آیه 32 سوره معارج نیز آمده است: وَالَّذِینَ هُمْ لاَِماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ انسان تعهد دارد که نسبت به امانت‌ها و عهد و پیمان‌های خود وفادار باشد، بحث سلامتی هم یکی از این امانت‌های الهی است و فردای قیامت از ما سئوال خواهد شد چرا سلامتیمان را در معرض خطر قرار داده‌ایم. همچنین در روایتی دیگر فرموده‌اند: «السمع امانه و البصر امانه و...» گوش و چشم و زبان و قلب امانت هستند و ما وظیفه شرعی داریم که نسبت به سلامتی خود و پاسداری از نعمت‌های الهی حساس باشیم.
پیامبر (ص) در روایتی دیگر می‌فرمایند: کسی که روز و شب خود را سپری می‌کند و سه نعمت را دارد خداوند نعمتش را در دنیا بر او تمام کرده است. دارای سلامت جسمی باشد و در زندگی از امنیت برخوردار بوده و هزینه زندگی روزانه خود را بدست بیاورد و اگر اسلام هم داشته باشد، دنیا و آخرت او آباد است.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر با اشاره به عوامل سلامت انسان و تاکید بر امر تغذیه در اسلام اظهار داشت: اگر انسان هنگام غذا خوردن به مسائل بهداشتی توجه داشته باشند از نظر روحی نیز می‌تواند زندگی خوبی داشته باشد. اسلام ضمن اینکه براستفاده نکردن از مال حرام تاکید نموده برای نوع غذا و کیفیت و آداب خوردن آن توصیه‌های بسیاری دارد.
امیر المومنین (ع) می‌فرماید: کسی که غذای پاکیزه و سالم بخورد و آنرا کاملا بجود و زمینه هضم کامل را فراهم کند و درحالیکه که هنوز اشت‌ها دارد، غذاخوردن را ترک کند (یعنی پرخوری نکند) این انسان سلامتی خود را حفظ می‌کند و به مرض از دنیا نخواهد رفت.
همچنین از امام رضا (ع) نقل شده که فرمودند: هر کس پرخوری نکرده و کم غذا بخورد بدنش سالم می‌ماند و قلبش صفا و نورانیت می‌یابد و پیامبر (ص) فرموده‌اند: «المِعدَة بیت کلِّ داءٍ» معده خانه همه درد‌ها است و پرهیز (اینکه انسان بدان چه بخورد و یا از خوردن چه چیزی اجتناب کند) بهترین راه درمان است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به روایتی از امام سجاد (ع) که می‌فرماید: «حجّوا واعتمروا تصحّ أجسامکم» حج و عمره به جای آوردید تا بدن‌های شما سالم بماند، تصریح کرد: این حدیث به یکی از سیاست گذاری‌های مهم در تغذیه حجاج توجه دارد و باید در حوزه تغذیه حجاج به گونه‌ای عمل شود که به سلامتی زائر کمک کند. اگر زائرهنگام حج پرخوری نماید قطعاً از بجای آوردن اعمال باز می‌ماند، کسل می‌شود و حوصله انجام کاری را نخواهد داشت و نمی‌تواند از فرصت‌هایی که در حج برای او مهیا شده است بهره مناسب را ببرد.

اسلام به بهداشت روحی نیز توجه ویژه‌ای دارد
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر در ادامه به توصیه‌های بهداشتی دیگر اسلام در احادیث و روایات اشاره کرد و اظهار داشت: اسلام به سلامت روحی انسان نیز توجه ویژه‌ای داشته است. در روایتی آمده است: «السکوت سلامه» بدین معنی که بسیاری از دردهای روحی بخاطر پرحرفی است. همچنین در روایتی دیگری نیز فرموده‌اند: «هرکس بیشتر حرف بزند اشتباهات بیشتری هم مرتکب می‌شود». وقتی انسان ساکت است آرامش دارد اما وقتی که لب به سخن می‌گشاید و به دیگران تهمت زده و ده‌ها تخلف اخلاقی را مرتکب می‌شود آرامش روحی خود را از دست می‌دهد و در اجتماع تنها و گوشه گیر خواهد بود.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت مسئله تاثیر خواب زائر بر سلامت وی را حائز اهمیت دانست و با اشاره به روایاتی در این باره تصریح کرد: امام رضا (ع) می‌فرماید: «خواب باعث قوام بدن می‌شود» ا لبته این فرمایش امام رضا (ع) بر خواب درست و به اندازه تاکید دارد. لازم است تا نسبت به خواب صحیح توصیه‌های لازم به زائران ارائه شود زیرا بی‌خوابی باعث ضعف زائر شده و او را در ادامه انجام اعمال حج با مشکل مواجه خواهد کرد. باید به زائر گفته شود که خوابش به اندازه باشد و ساعت خواب خود را به گونه‌ای تنظیم کند که منافات و تضادی با انجام اعمال حج نداشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر در ادامه با اشاره به نکته دیگری که در روایات درباره سلامت و درمان آمده است، بیان داشت: طبیب معجزه گر نیست و علم غیب ندارد، لذا بیمار باید حقایق را به او به عنوان معالجه گر بگوید تا پزشک از روی علائم و آثار اقدام به تجویز دارو کند. امیر المومنین علی (ع) در این باره می‌فرماید: «کسی که بیماری خود را از پزشک‌اش پنهان می‌کند و اطلاعات لازم را به او نمی‌دهد به بدن خود خیانت کرده است». مردم باید عادت کنند که سوابق بیماری خویش را از پزشک خود پنهان ننمایند.

پیشگیری از بیماری‌ها با رعایت بهداشت فردی می‌سر است
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت بر مبحث پیشگیری از بیماری‌ها در حج تاکید کرد و با اشاره به روایاتی در این باره، اظهار داشت: رسول خدا می‌فرماید: «کسی که می‌خواهد بخوابد و به استراحت بپردازد با دست چرب و آلوده به بستر نرود و برای خواب آماده نشود».
از توصیه‌های مهم بهداشتی این است که همیشه دست‌ها را باید با آب و صابون شست و بهداشت فردی را رعایت کرد. روحانیون و پزشکان ومدیران کاروان‌ها باید در این زمینه فرهنگ سازی کنند و به زائران توصیه‌های لازم را مخصوصا درمکان‌هایی که زائران دیگر کشور‌ها نیز حضور دارند و ممکن است ناقل بیماری‌هایی نیز باشند، انجام دهند. درباره پیشگیری در حدیثی دیگرآمده است: «کوتاه کردن ناخن وسبیل از جمعه‌ای تا جمعه‌ای دیگر، سبب می‌شود که انسان حتی از جزام نیز در امان بماند.»
آیات و وروایات گاهی بر مصادیق نیز تاکید می‌کند و در همین زمینه امیر المومنین علی (ع) می‌فرماید «از نوشیدن آب سرد پرهیز کنید». نوشیدن آب سرد در میان زائران ما بسیار شایع و چشمگیر است. گاهی زائران در گرمای مکه مکرمه و مدینه منوره پس از بازگشت به هتل اقدام به نوشیدن آب سرد می‌نمایند، این امر عوارضی مانند گلودرد و گرفتگی صدا و... را ایجاد می‌کند و خود مقدمه‌ای برای بروز مشکلات جسمی دیگر است.
در مورد نوشیدن آب پیامبر (ص) نیز می‌فرماید: «آب را به یکباره ننوشید بلکه جرعه جرعه بنوشید. مستحب است که کسی که آب می‌نوشد با سه نفس این کار را انجام دهد. اگر آب رابه یکباره بنوشید به کبد آسیب می‌رساند.»
همچنین امروزه یکی از توصیه‌های پزشکی این است که انسان خود را خیلی در معرض نور آفتاب قرار ندهد، دراین باره نیز پیامبر (ص) فرموده‌اند: زیاد درمقابل آفتاب نمانید. زیرا لباس را فرسوده کرده و بدن را بد بو نموده و بیماری‌های خفته را آشکار می‌کند «. تعبیر این فرموده پیامبر (ص) ممکن است همین باشد یکی از دلایل سرطان پوست و بروز آن تابش نور مستقیم آفتاب دانسته شده است.

برای امور پزشکی با احادیث کار فرهنگی انجام دهید
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه با اشاره به روایات و احادیث دیگری که نکته‌های بهداشتی و درمانی را شامل می‌شوند و برای زائران لازم است که آن‌ها را بدانند، تصریح کرد: متاسفانه مردم ما عادت کرده‌اند که پزشک برایشان داروی زیادی بنویسد وتا به سرما خوردگی ساده‌ای مبتلا می‌شوند سراغ آنتی بیوتیک و داروهای متعدد می‌روند. امام صادق (ع) در این باره می‌فرماید: تابدنت قدرت تحمل دارد دارو مصرف نکن» بهترین کار فرهنگی آن است که احادیث و روایات حوزه بهداشت و درمان در مطب پزشکان و درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها نصب شود تا بیشتر مورد توجه مردم قرار گیرد و بدانند که حرف پزشکان متناسب شئون دینی است.

پاکیزگی و بهداشت فردی سفارش موکد اسلام است
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر همچنین بیان داشت: برخی از زائران د رموسم حج می‌پندارند که چون سفر حج یک بار اتفاق افتاده هر طور که می‌خواهند باید رفتار کنند و متاسفانه در مشاعر و بعد از ایام تشریق از اینکه خیابان‌ها و معابر مکه رعایت نظافت را نمی‌کنند و زباله‌ها را در خیابان‌ها و کوچه‌ها می‌ریزندو این زیبنده جامعه اسلام و فریضه حج نیست.
در حالیکه پیامبر (ص) فرموده‌اند: هر چه می‌توانید تلاش کنید نظیف باشید. اسلام را خداوند بر نظافت بنا کرده است. به بهشت وارد نمی‌شود مگر انسانی که تمیز باشد «و در روایتی دیگر می‌فرمایند:« چقدر بد بنده‌ای است آن بنده چرکینی که نظافت را در شئون فردی خود رعایت نمی‌کند »
همچنین در دو روایت دیگری از ایشان آمده است: خاکروبه‌ها را در کنارخانه و منزل خود جمع نکنید زیرا پناهگاه شیطان است»، «تارهای عنکبوت را از خانه‌هایتان پاک کنید زیرا باعث فقر می‌شود»
پیامبر (ص) در باره شست و شوی تن نیز فرمود: کسی که از خواب بیدار می‌شود سه بار استنشاق کند، سه بار دستش را بشوید «و همچنین ایشان تاکید می‌کنند:» ناخ‌‌نهایتان را بگیرید و لثه‌هایتان را از غذاهای باقی مانده پاک کنید و مرتب مسواک بزنید «
سرپرست حجاج ایرانی در ادامه بیان داشت: امروزه مسواک زدن دندان‌ها در جهت بالا و پایین یکی از توصیه‌های پزشکان است زیرا این روش در ماندگاری می‌نای دندان موثر خواهد بود و در روایتی از امیر المومنین علی (ع) آمده که ایشان در جهت بالا و پایین مسواک می‌زدند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با مردود دانستن برخی اعمال غیربهداشتی در دین اسلام تصریح کرد: مساله دیگری که در ایام حج با آن مواجه هستیم این است که زائر سرما خورده آب دهان خود را به زمین می‌اندازد که کاری ناشایست است زیرا آب دهان او پس از خشک شدن و وزش باد در هوا پخش شده و دیگران را هم ممکن است دچار بیماری کند. راوی می‌گوید من هرگز ندیدم که امام رضا (ع) در معابر عمومی آب دهان بیندازد.» این اعمال غیر بهداشتی جزو فرهنگ دینی ما نیست بلکه توصیه‌های صحیح و فرهنگی بهداشتی مبتنی بر معارف روایات باید به زائران ما منتقل شود. یکی دیگر از توصیه‌های مهم پزشکی این است که انسان هنگام عطسه کردن جلوی دهان خود را بگیرد و مراقبت کند تا اگر دچار سرماخوردگی و یا بیماری شده است به دیگران منتقل نشود. در روایت نیز آمده است: «هنگامی که انسان عطسه می‌کند دو دست خود را در جلوی دهان بگیرد تا آسیبی به کسی نرسد و باصدای بلند عطسه نکند و ادب را رعایت نماید.»

پزشکان با زائران گفتگو کنند/ توصیه به عدم پرخوری به معنای سودجویی نیست
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر هدف از مباحث مطرح شده را توجه دادن مسئولین حوزه پزشکی حج به سرمایه گذاری روی سلامت زائران خواند و تصریح کرد: پیشگیری ازدرمان بسیار مهم‌تر است. اکنون در کاروان‌ها اعلام شده جلسه‌ای برای زائران تشکیل دهند تا در آن جلسات پزشکان، زائران را به مسائل مهم بهداشتی درمانی حج توجه دهند. بسیاری از بیماری‌هایی که در ایام حج برای زائران ایجاد می‌شود به علت عدم رعایت نکاتی است که بیان شد. اگر مستقیماً این توصیه‌های به مردم منتقل شود زائر می‌تواند برای اجرای اعمال حج توانایی بیشتر و شرایط بهتری داشته باشد. همچنین توصیه‌هایی که درباره نحوه تغذیه زائران وجود دارد تا دچار بیماری‌های ناشی از پرخوری نشوند. زائران باید بدانند حج و زیارت به دنبال سودجویی خود نیست و تلاش می‌کند، تنها خدمات مناسبی به زائران ارائه دهد.
همایش کادر بیمارستانی حج تمتع 93 با حضور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، ریاست سازمان حج و زیارت و رئیس هیئت پزشکی حج در سالن آمفی تئا‌تر سازمان حج و زیارت برگزار شد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 393781

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha