خیام شخصیت تراز اولی است که رباعیاتش دارای بعد جهانی است

عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با تاکید بر ویژگی های شعر خیام گفت: خیام شخصیت تراز اولی است که رباعیاتش دارای بعد جهانی است.

به گزارش خبرگزاری خبرگزاری شبستان از مشهد، دکتر علی اشرف شب گذشته (27 اردیبهشت) در آیین گلباران آرامگاه حکیم عمرخیام نیشابوری در گرامیداشت 28 اردیبهشت روز ملی بزرگداشت خیام اظهار کرد: خیام، شخصیت تراز اولی است که رباعیات او دارای بعد جهانی است و تاکنون این رباعیات در جهان بی‌نظیر بوده و مثال ز‌دنی است.

 

سیدجلال هاشمی، معاون استاندار و فرماندار نیشابور نیز در ادامه با بیان اینکه شخصیت‌هایی مانند خیام، عطار، فضل و صدها بزرگ دیگر، تاریخ گران‌سنگ این سرزمین هستند، تصریح کرد: این شخصیت‌ها هویت فرهنگی کشور را تشکیل می‌دهند.

 

بر اساس این گزارش، آیین گلباران آرامگاه حکیم عمرخیام نیشابوری توسط خیام‌شناسان و جمعی از اهالی ادب و هنر و مقامات استانی و شهرستانی نیشابور با حضور حجج اسلام سبحانی‌نیا و حسینی نمایندگان نیشابور در مجلس شورای اسلامی، سیدجلال هاشمی معاون استاندار و فرماندار نیشابور، سیدجواد جعفری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، امینی مدیریت فرهنگ و ارتباطات اسلامی خراسان رضوی، 10 نفر از خیام‌‌شناسان جهان از کشورهای آلمان، تاجیکستان، ترکیه، هلند و غیره و دیگر مسئولان استانی و شهرستانی برگزار شد.


در ادامه اجرای موسیقی مقامی توسط گروه شادیاخ به سرپرستی مجتبی روزبه با همراهی نوازندگان جعفر و محمد پرویزیان و علی نجفی و آواز حبیب الماسیان مورد تشویق حضار قرار گرفت.

 

در ادامه محمد پروانه نیشابوری و علی‌رضا بدیع از شاعران برگزیده جشنواره شعر فجر کشور در بیان عظمت خیام، اشعار خود را قرائت کرد.

 

به ‌مناسبت 28 اردیبهشت روز ملی بزرگداشت خیام، مردم علاقه‌مند می‌توانند به صورت رایگان از مجموعه فرهنگی تاریخی خیام در نیشابور دیدن کنند.

 

حکیم ابوالفتح غیاث‌الدین عمربن ابراهیم نیشابوری معروف به خیام یا خیامی از ریاضی‌دانان، منجمان، اطباء، حکما و شاعران نام‌آور ایرانی در قرن پنجم و ششم هجری است.

 

سبب شهرت او به خیام به درستی معلوم نیست، احتمال داده‌اند که پدرش خیمه‌دوز بوده است وتاریخ زندگانی او با روایات افسانه‌آمیز در هم آمیخته است.

 

به موجب این روایات، وی با حسن صباح و خواجه نظام‌الملک هم‌درس بوده است و این بعید به نظر می‌رسد،همچنین او را در امر تهیه زیج جلالی (467 هجری) در شمار سایر دانشمندان ذکر کرده‌اند.

 

پایان پیام/

کد خبر 39368

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha