دکتر طهماسبی از پیشکسوتان پزشکان حج و زیارت که تا به حال قریب به 10 سفر تحت قالب پزشک به حج اعزام شده است در گفت و گو با خبرنگار حوزه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان به بررسی مشکلات متقاضیان اعزام به سفر خانه خدا پرداخت و گفت: مبحث پزشکی حج از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است و پزشکان در چندین مرحله استرس و فشار بالایی را متحمل هستند. از 15 روز بعد از ثبت نام حج، زائران ملزم به مراجعه به پزشک های معرفی شده از سوی سازمان حج و زیارت هستند و انجام معاینات زائرین همواره برای پزشکان و کارکنان مرکز پزشکی حج و زیارت تداعیکننده خاطرات دوگانهایست چراکه از یک سو زائران پس از سال ها در نوبت ماندن، اشتیاق زائدالوصفی جهت اعزام دارند که همین اشتیاق بالا که در چشمان متقاضیان مشاهده می شود دل هر انسانی را به لرزه میاندازد و از سوی دیگر بررسی و تعیین استطاعت جسمی زائرین می باشد و اینجاست که پزشکان می بایست خارج از مسائل شخصی و احساسی وظیفه خطیر خود را بدون درنظر گرفتن ملاحظات غیر تخصصی و احساسات انجام دهند و این مسئله فقط یکی از ابعاد و سختی ها و ظرائف و خصائص موجود در این معاینات است.
وی افزود: از سوی دیگر از آنجائیکه تعداد قابل توجهی از زائرین حج تمتع را افراد سالمند و آسیب پذیر تشکیل میدهند، اهمیت بیماریابی و معاینه، کنترل بیماران مزمن و تأیید آمادگی جسمانی آنها برای انجام اعمال سنگین و فیزیکی مناسک حج؛ دو چندان میگردد.
طهماسبی در مورد اهداف انجام معاینات پزشکی قبل از انجام اعزام زائران گفت: این معاینات تحت دو عنوان صورت می پذیرد، در درجه اول طی این معاینات استطاعت جسمی متقاضیان حج بایستی احراز و تایید گردد و گام بعدی آشنایی کامل پزشک کاروان به عنوان مسئول سلامت زائران با وضعیت سلامتی و مشکلات جسمانی و بیماری ها و ملاحظات زائرین حج به منظور ارائه کاملترین خدمات درمانی در طول سفر و برنامه ریزی درمانی و تغذیه ای برای آنان قبل از شروع سفر مورد نیاز است.
وی در تعریف استطاعت جسمی بیان کردد: استطاعت جسمی عبارت است از برخورداری از سلامتی جسمانی و روانی در حدی که فرد بتواند اعمال و مناسک فریضه الهی حج را با آگاهی و در شرایط ویژه زمانی و مکانی منطقه عربستان که گرمای بالا و پیاده روی های بسیار دارد، بطور کامل انجام دهد.
وی بیان داشت: در مرحله اول افراد توسط پزشک کاروان ویزیت و بسته به میزان سن زائر و نیز جنس زائر آزمایشات تکمیلی برای زائر در خواست می گردد و چنانچه پزشک معاینه کننده تشخیص دهد آزمایش های تخصصی به پزشک متخصص ارجاع می شود و البته باید بیان کنم که یکی از فلسفه های وجود پزشک، رساندن افراد به مرز استطاعت درصورت امکان و برنامه ریزی برای حفظ استطاعت متقاضیان می باشد.
طهماسبی با بیان اینکه پس از انجام معاینات متقاضیان به سه دسته تقسیم می شوند: افراد سالم، افرادی که از نظر پزشکی منع سفر می شوند و افرادی که به اصطلاح High Risk می باشند که منع سفر ندارند ولی از سلامت کامل نیز برخوردار نیستند و مراقبت دوره ای در ایران و عربستان برای آنها مورد نیاز است.
وی در ادامه توضیح داد: مهمترین عامل کاهش مرگ و میر در جریان حج، دقت در معاینات قبل از اعزام زائرین می باشد و به همین خاطر افرادی که یکی از موارد «اعتیاد، بیماری روانی مزمن، حاملگی، بیماری های واگیردار، سرطان، بیماری های قلبی شدید، عمل های جراحی سنگین بر روی بدن» را داشته باشند منع سفر خواهند شد.
وی در مورد تست های صورت گرفته گفت: افراد زیر 45 سال یک سری آزمایشات ابتدایی و معمولی انجام می دهند و تست اعتیاد نیز در صورت هرگونه شک به این مورد در افراد لحاظ می گردد و چنانچه اعتیاد فرد به هر کدام از مواد مخدر محرز شود وی از سفر منع خواهد شد. در خانم ها به خاطر منع بارداری در دوران حج، تست حاملگی 15 روز قبل از اعزام انجام می گیرد و در صورت احراز حاملگی فرد از این سفر منع خواهد شد. افرادی که 3 ماه قبل از سفر حج، عمل جراحی باز قلب داشته باشند منع سفر خواهند بود و چنانچه بیش از 3 ماه از زمان جراحی قلب آنها بگذرد مجاز به سفر می باشند البته افرادی که با بالون زدن مشکل رگ های قلب آنها مرتفع گردد منع اعزام ندارند اما چنانچه کمتر از 3 ماه مانده به سفر فنر گذاشته باشند منع اعزام می شوند. همچنین هر عمل سنگین دیگری قبل از 3 ماه مانده به اعزام صورت گرفته باشد منع اعزام دارد.
دکتر طهماسبی در مورد مبتلایان به سرطان گفت: افراد مبتلا به سرطان همگی منع مطلق اعزام دارند مگر آنکه وضعیت بیماری آنها به حالت پایدار رسیده باشد.
وی در خصوص وضعیت بیماران سرطانی توضیح داد: چنانچه 9 ماه از دوران آغاز درمان بیمار که شامل جراحی و شیمی درمانی است، گذشته باشد فرد مبتلا به آن سرطان مجاز به شرکت در مراسم حج می باشد ولی اگر کمتر از 9 ماه باشد تحت هیچ شرایطی امکان سفر وجود ندارد.
وی افزود: تصادفاتی نیز که سبب شکستگی هر دو دست و یا یک پای مصدوم و یا شکستگی ستون فقران یا مهره گردن شده باشد و کمتر از یک ماه قبل از اعزام رخ دهد سبب منع اعزام می گردد و چنانچه فردی در کما رفته باشد حداقل 2 ماه قبل از اعزام بایستی به هوش آمده باشد تا امکان اعزام محقق گردد.
طهماسبی در مورد سایر عوامل منع صفر حج گفت: بیماری های واگیر دار کنترل نشده مثل هپاتیت و سل و بیماری های روانی کنترل نشده نیز سبب منع اعزام می شوند و بروز سکته قلبی یا مغزی ظرف کمتر از یک ماه مانده به سفر هم همین نقش را دارد.
وی در مورد واکسن های اجباری که باید قبل از سفر حج تزریق گردد گفت: تزریق واکسن مننژیت برای کلیه زائران اجباری است و تزریق واکسن آنفلوانزا، پنوموواکس و دیگر واکسنها باتوجه به شرایط زائران و بانظر پزشک کاروان تجویز خواهد شد که تا 10 روز قبل از اعزام بایستی تزریق شده باشد.
دکتر طهماسبی در پایان با توجه به تجربه بالای خود در امر پزشکی حج و زیارت یادآور شد: مهمترین موضوع در مبحث پزشکی حج و آسایش زائران این است که مشکلات و بیماری های خود را به صورت صادقانه به پزشک کاروان خود اعلام کنند و در هنگام معاینات اطلاعات دقیق و کامل ارائه کنند و سوابق بیماری هایی چون قند خون، فشار خون، صرع و یا بیماری های روانی و سکته و... را اعلام کنند تا از خطرات جانی در طول سفر در امان باشند. موارد بسیاری بوده که افراد مشکل خود را بیان نکرده اند و به همین دلیل در طول سفر در بیمارستان های عربستان بستری شده اند و یا به ایران برگردانده شده اند که این موضوع خوشایند نمی باشد.
پایان پیام/
نظر شما