نگاه صرفا مادی به انسان و غلبه ترجمه روانشناسی بومی ما را تهدید می کند

خبرگزاری شبستان: عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه: بی توجهی به بعد معنوی انسان و نگاه صرفاً مادی به او، عدم وجود یک فلسفه روانشناسی جامع و مقبول، آسیب‌هایی است که روانشناسی بومی ما را تهدید می‌کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست خبری تشریح اقدامات کارگروه روانشناسی شورای تحول و ارتقای علوم انسانی امروز، چهارشنبه، 22 مردادماه با حضور سیدحمید طالب‌زاده، دبیر شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی و علی فتحی آشتیانی، رئیس کارگروه روانشناسی شورای تحول و ارتقای علوم انسانی و حجت‌الاسلام مسعود آذربایجانی، عضو این کارگروه برگزار شد.

بر پایه این گزارش طالب زاده عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در این نشست گفت: با عنایت خداوند متعال در شورای تحول و ارتقای علوم انسانی و کارگروه‌های 15 گانه آن، اقدامات خوبی در جهت تطبیق مبانی و مبادی این علوم با شرایط بومی و دینی انجام شده است.
وی افزود: یکی از کارگروه‌های پیش‌روی این شورا، کارگروه روانشناسی است که اقدامات موثری انجام داده و در جلسه امروز بخشی از این اقدامات تشریح و سایر کارگروه‌ها نیز به زودی نتیجه اقدامات خود را به اطلاع خواهند رسانید.
وی با تاکید بر اینکه مبنای کار شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی، خودداری از هرگونه اقدام تبلیغاتی و شعاری است، ادامه داد: حذف مقطع کارشناسی در رشته فلسفه مطرح نبوده و این موضوع در شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی تا کنون طرح نشده است.
این استاد فلسفه ادامه داد: رشته فلسفه به دلیل آن که رشته‌ای خاص است، به همین منظور در گزینش دانشجو محتاج به دقت بیشتری است و قصد داریم دوره کارشناسی ارشد پیوسته برای این رشته ایجاد کنیم.
وی بیان کرد: این برنامه تاکنون به صورت محدود در یک دانشگاه خاص اجرا شده و به تدریج و با سنجش دستاوردها، این اقدام گسترش خواهد یافت؛ همچنین موضوع کمیت و کیفیت دانشجو متناسب با اسناد بالادستی مانند نقشه جامع علمی و آمایش آموزش عالی، در دستور کار کارگروه‌ها مربوطه است.
طالب زاده تصریح کرد: موضوع اشتغال فارغ‌التحصیلان علوم انسانی هم مورد توجه است و در موضوع گزینش دانشجو باید لحاظ شود.
در ادامه این نشست علی فتحی آشتیانی رییس کارگروه روانشناسی شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی هم طی سخنانی گفت: کارگروه روانشناسی از سال 1389 تا کنون 62 جلسه و با حضور 20 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های سطح کشور تشکیل داده است.
وی افزود: تمامی اعضای کارگروه از دانشیاران و اساتید تمام دانشگاه‌ها تشکیل شده و این کارگروه از نظر علمی در سطح معتبری است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: متأسفانه در 25 سال گذشته تحول قابل توجهی در رشته روانشناسی ایجاد نشده است و این موضوع به اضافه گسترش بدون هدف و برنامه‌ریزی از معضلات این رشته است.
رئیس کارگروه روانشناسی گفت: قدیمی بودن منابع، جزوه محوری، نداشتن فرصت مطالعاتی برای اساتید، عدم تطابق گرایش‌های رشته به استانداردهای آموزشی، بی توجهی به شرایط بومی کشور، فقدان نظریه‌پردازی، پائین بودن کیفیت پژوهش‌های این رشته و تناسب نداشتن با معیارهای اسلامی هم از سایر مشکلات رشته روانشناسی است.
وی عنوان کرد: در یک مطالعه تطبیقی با دانشگاه‌های سایر کشور، سرفصل‌ها و اقدامات لازم در راستای تغییر و تحول رشته روانشناسی دسته‌بندی شده و کارگروه اقداماتی را در این زمینه آغاز کرده است.

وی ابراز کرد: توجه به آمایش رشته روانشناسی از منظر پراکندگی جغرافیایی، ترکیب جنسیتی و... در مورد 250 دانشجوی روانشناسی از اقدامات اولیه در زمینه اصلاح وضعیت این رشته بوده است.
وی افزود: اقدام بعدی تجمیع و ادغام گرایش‌ها در دوره کارشناسی بود که پس از مطالعات و در نظر گرفتن همه ملاحظات انجام شد.
رئیس کارگروه روانشناسی ادامه داد: در موضوع تدوین متون درسی از همه اساتید معتقد به لزوم تحول در روانشناسی دعوت به کار شد و سه سرفصل با ذکر تعداد واحدها، منابع، نحوه تدریس و...جهت تدوین متون لازم در اختیار این اساتید قرار گرفت.
فتحی‌پور خاطر نشان کرد: توجه به غنی‌سازی، بومی‌سازی و ارزش‌مداری در رأس اقدامات کارگروه برای تحول و بازنگری در رشته روانشناسی بوده و اقدامات انجام شده در کارگروه روانشناسی به شورای برنامه‌ریزی وزارت علوم ارائه شد و خوشبختانه مورد استقبال قرار گرفت.
رئیس کارگروه روانشناسی اضافه کرد: پس از استقبال وزارت علوم از اقدامات و برنامه‌های ارائه شده کارگروه روانشناسی، این اقدامات به تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و جهت اجرا به وزارت علوم ابلاغ شد.
وی بیان کرد: توجه به تألیف با در نظر گرفتن متقضیات بومی و دینی، و مدنظر قرار دادن مشکلات و معضلات کشور باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
بر پایه این گزارش حجت الاسلام آذربایجانی دیگر سخنران این نشست در ادامه گفت: عدم توجه به پژوهش‌های کیفی در دو دهه گذشته موجب شد، ما نتوانیم تحولات جامعه را از منظر روانشناسانه تحلیل و بررسی کنیم.
وی افزود: غلبه ترجمه و عدم توجه به رویکردهای جدید در روانشناسی، موجب شده تا ما آسیب‌های زیادی را از این ناحیه تحمل کنیم و روانشناسی صنعتی، بالینی و... در آموزش عالی ما چندان مورد توجه نبوده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: بی توجهی به بعد معنوی انسان و نگاه صرفاً مادی به او، عدم وجود یک فلسفه روانشناسی جامع و مقبول، آسیب‌هایی است که روانشناسی بومی ما را تهدید می‌کند.
بنا به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی وی اذعان کرد: استفاده از مبانی "علم النفس" به عنوان یکی از شاخه‌های حکمت اسلامی برای نقد مبانی روانشناسی غربی در موضوع تحول در روانشناسی به خوبی مورد توجه واقع شده به همین منظور و با توجه به لزوم آشنایی با میراث تمدن اسلامی ایرانی در روانشناسی، یک سر فصل مهم در دست تدوین است.
این استاد دانشگاه در پایان سخنان خود یادآور شد: توجه به آموزه‌های روانشناسی در قرآن و حدیث و تدوین متن مورد نیاز برای این سرفصل هم از سایر اقدامات کارگروه روانشناسی بوده است.
پایان پیام/
 

کد خبر 393279

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha