به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قم، رسانه یک پل ارتباطی بین مردم و جامعه است که می تواند در قالب نشریات، خبرگزاریها، صداو سیما و..عنوان شود،هر رسانه با توجه به جایگاه و نوع هدفی که دارد در راستای انتقال پیام خود به مخاطب تلاش می کند تا واقعیات جامعه داخل و بین الملل را به نحوی شایسته در اختیار مخاطب قرار دهد.
گاها برداشت می شود که رسانه جایی برای دروغ ندارد وتمامی نمایش آن در قاب تصویر، قلم و ...بر اساس واقعیت است و هیچ گونه گژی و نادرستی در ان وجود ندارد اما باید به این امر نیز توجه داشته باشیم هر گونه دروغ و یا فریب در هر یک از این رسانه ها اثرات جبران ناپذیری در کوتاه و یا درازمدت برای آن رسانه فراهم می سازد که مهمترین اثر آن سلب اعتماد مردم از این رسانه است.
جامعه امروز با توجه به افزایش سیستم های ارتباطی و فروانی شبکه های اجتماعی بخشهایی از واقعیت را به گونه ای ارائه می دهد که خواسته یا ناخواسته فریب ذهن و اندیشه مخاطب را مورد هدف قرار می دهد.
اما نباید ا ز این واقعیت نیز غافل شد که رسانه به طور آشکار دروغ نمی گوید اما برداشت جزئی از یک واقعیت و بیان آن برای مخاطب در مجموع ذهن مخاطب را درگیر می سازد چرا که انچه که می بیند با آنچه که می شنود تطابق عملی ندارد و به ناچار دروغ در رسانه را امری غیر قابل انکار می داند و سعی میکند با دید دیگری به رسانه توجه کند تا بتواند به اهداف خود دست یابد.
شاید اگر در جامعه تصویری و واقیعیتی از پسرک چوبی پینوکیو وجود داشت دیگر دروغ و فریب مردم در جامعه توسط هر رسانه و جایگاهی معنا نداشت هرچند گاهی دروغ در واقع برگرفته از سخنی واقعی است اما متاسفانه گاهی بلندی چوب دروغ ضربه جبران ناپذیری بر اعتماد به رسانه وارد می سازد.
محمد سلیمی پژوهشگر و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به اهمیت دروغ رسانه ای گفت: دروغ در جامعه غالبا دو معنای سطحی و اجمالی دارد یعنی کسی که سخنی که به واقع بیان می کند راستگو بوده و اگر واقیعت را جور دیگری بیان کند به نوعی دروغ گفته است .
وی افزود: دروغ یک نگاه عمیق نیز دارد که معمولا به آن توجه نمی کنیم و آنچه درقرآن و مفاهیم اسلامی آمده معنای عمیق آن این است که انسان دیگران را فریب دهد و واقیعت را کتمان کند که به این عمل دروغ می گویند.
پژوهشگر و مدرس دانشگاه ادامه داد: دروغگو کسی است که می داند اسلام و قرآن حق است ولی انکار می کند یعنی حقی را انکار می کند که به واقعیت آن واقف است .
سلیمی تصریح کرد: آنچنان که در سوره نهل آمده کسی که به خدا ایمان ندارد به دیگران افترا میزند شخصی دروغگو است یعنی در باطن به صحت آن واقف است اما در ظاهر آن را کتمان می کند که این گونه افراد، افرادی دروغگو هستند.
وی اظهار داشت: کسانی که به آیات خدا ایمان دارند صادق و راستگو هستند و همواره پای عقیده خود می ایستند و در عمل آن را نشان می دهد وکسانی که ظاهر مذهبی دارند و ظواهر دینی را رعایت می کند باطنا به این مسائل اعتقادداشته و عمل می کند.
پژوهشگر و مدرس دانشگاه یادآور شد:بنا بر گفته پیامبر مؤمن هرگز دروغ نمی گوید چرا که دروغ نشانه نفاق است و کسی که ایمان داشته باشد دروغ نمی گوید و کسی را فریب نمی دهد .
سلیمی با اشاره به دروغ رسانه ای گفت: رسانه همواره وظیفه دارد واقعیت مسائل جامعه را به طور دقیق بیان کند و اگر رسانه ای واقعیتی از جمله آمار کشته شدگان را خلاف آنچه می باشد بیان و وارونه جلوه دهد یک دروغ آشکار است که خوشبختانه رسانه های حاضر به جهت زود افشا شدن موضوع کمتر دچار این نوع دروغ می شوند.
وی خاطر نشان ساخت: اما گاهی رسانه قسمتهایی از واقعیت را کنار هم چیده و بیان می کند و مخاطب جمع بندی که از این اخبار بدست می آورد یک جمع بندی غلط است مثلا نشان دادن صحنه های جنگ در غزه هر چند واقعیت دارد چرا که همواره حملات موشکی اسرائیل نشان داده می شود و وحشیگری های صهیونیست را نشان نمی دهد که نشان ندادن این بخش از واقعیت حس بدی را برای مخاطب و فلسطینیان القا می کند.
پژوهشگر ومدرس دانشگاه عنوان کرد: رسانه با بیان قسمت هایی از واقعیت و بیان جزء جزء این امر دروغی نمی گوید اما ترکیب آنها چه در مستند،فیلم های سینمایی و .. بیننده را گمراه می کند.
سلیمی افزود: در برنامه های سرگرم کننده نیز دروغ وجود دارد اما به جهت بار تفریحی و سرگرمی که دارد می تواند اندیشه مخاطب را گمراه و فریب دهد.
وی ابراز داشت: وقتی یک فیلم ساز داستان و قصه ای را بیان می کند دروغ به معنای رایج در آن کاربرد ندارد اما نباید از این امر غافل شد که نویسنده و یا فیلم ساز می خواهد با بیان این قصه اندیشه باطلی را به مخاطب القا کند و یا عکس این موضع که با بیان یک واقعیت به صورت تصویری در جامعه بیان می شود.
پژوهشگر و مدرس دانشگاه بیان کرد: دروغ در جنبه های سرگرمی و تفریحی پنهان است و دروغ، فریب و گمراهی اگر مطرح باشد تاثیر این دروغ بر ببیننده بیشتر از دروغ در فیلم و بیان قصه ها است.
سلیمی گفت: انتقال پیام از رسانه تفریحی و سرگرمی به جهت مخفی بودن دروغ در آن تاثیر عمیقی نسبت به بیان دروغ در مسابقات،فیلم و یا سریالها دارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر اکثر رسانه هاو خبرگزاریهای مهم دنیا معمولا کارشان بر دروغگویی است البته دروغی می گویند که کمتر آشکار است یعنی خبرهایی را پخش می کنند که برگرفته از انتخاب بخشی از واقعیت است که با ترکیب این بخشها خبری در واقع دروغ را با هدف گمراه کردن اندیشه مخاطب بیان می کنند.
پژوهشگر و مدرس دانشگاه با اشاره به مسائل هسته ای ایران در سطح بین الملل گفت: با توجه به بیان این امر که هیچ مسئله انحرافی در مسائل هسته ای ایران وجود ندارد برخی رسانه های غربی این مسله را که موضوعی بین المللی بوده است به صورت حاشیه ای بیان و یا در مقابل آن سکوت کرده اند که ین امر بخشی از دروغ رسانه در باب موضوعات مهم روز و امور بین الملل می باشد.
سلیمی اذعان داشت: برخی رسانه ها فقط به دنبال منافع شخصی خود هستند و واقیعت را به گونه ای بیان می کنند که آسیبی به منافع و اهداف انها وارد نشود.
وی در پایان گفت: در دنیای امروز رسانه ها همواره به دنبال منفعت خود هستند و درعمل اخبار و اطلاعات را به گونه ای سامان می دهند که به نفع سرمایه و حامیان آنها باشد هر چند این روند در رسانه علاوه بر دروغ با هدف گمراهی و فریب مخاطبان دنبال می شود.
پایان پیام/
فاطمه عسگری
نظر شما