به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، نشست «هم اندیشی خبرنگاران استانی خبرگزاری شبستان» با حجت الاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور و مدیرعامل خبرگزاری شبستان صبح روز یک شنبه 12 مرداد در محل سالن جلسات این ستاد برگزار شد.
حجت الاسلام سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور در ابتدای سخنان خود با اشاره به رویکرد خبرگزاری شبستان به عنوان رسانه تخصصی حوزه دین، گفت: با توجه به رویکرد یاد شده انتقال پیام از این رسانه در راستای تقویت دین مردم انجام می گیرد بنابراین با توجه به چنین رویکردی حال و هوای خبرنگاران خبرگزاری شبستان نیز باید نسبت به دیگران متفاوت باشد.
وی ادامه داد: خبرگزاری شبستان به دنبال افزایش دین داری مخاطبان خود در قالب خبر است و روشن است که در انتقال چنین پیامی مهارت پیام آورنده اهمیت دارد. خبرنگار باید بتواند اخبار را به درستی به مخاطب خود منتقل کند چراکه یک خبر می تواند زندگی انسان ها را متحول کند چنانچه انبیای الهی نیز چنین بودند.
مدیر عامل خبرگزاری شبستان افزود: اگر ما به عنوان خبرگزاری تخصص حوزه دین می خواهیم به دین داری مردم کمک کنیم اول باید به دین داری خودمان کمک کنیم. این هدف نباید در غوغای دنیای خبر و اطلاعات گم شود چراکه گم کردن آن باعث می شود که از ماموریت اصلی اطلاع رسانی خود فاصله بگیریم.
وی تصریح کرد: خبرگزاری شبستان خبرگزاری تخصصی حوزه دین با رویکرد مسجد است. مسجد به عنوان موثرترین پایگاه و رسانه می تواند در دل ها اثرگذاری داشته باشد چنانچه در گذشته نیز چنین بود بنابراین خبرگزاری شبستان با توجه به این رویکرد باید بتواند فکر و اندیشه مطهر را پرورش دهد. اخبار بیش از هفتادهزار مسجد در دستان خبرنگاران این خبرگزاری رد و بدل می شود و این مسئله اهمیت دارد که اخبار مهمترین رسانه یعنی مسجد به درستی منتقل شود.
حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به اهمیت پردازش اخبار در سطح رسانه اظهار کرد: اخبار رسانه باید بر مبنای فکر و تلاش آن رسانه باشد چراکه عاریه گرفتن خبر بدون ذکر منبع اصلی به مثابه دلالی آن خبر است، کاری که بسیاری از افراد در سطح بازار انجام می دهند و کالایی را به قیمت اندکی وارد بازار می کنند و دلال با یک تلفن همین کالا را با قیمت چندبرابری به فروش می رساند.
وی ادامه داد: رسانه نباید زحمت دیگران را به نام خود تمام کند و اساسا فعالان عرصه خبر مجاز به چنین رویکردی نیستند چراکه گاهی مصداق سرقت خبری است، گستره خبررسانی میدان بده و بستان نیست با این حال گاهی برخی خبرنگاران گرفتار رفتارهای ناشایست می شوند؛ بنابراین اگر خبرنگاری این چنین روشی داشته باشد باید با او خداحافظی کرد چرا که خبرنگار باید خود اهل جوشش و تلاش و کار رسانه ای باشد و اگر جز این بود او تنها آدم تنبلی است که لباس خبرنگاری بر تن کرده است.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به بیان رویکرد آیت الله بروجردی(ره) در برخورد با چنین افرادی پرداخت و افزود: برای آیت الله بروجردی خبر آوردند که طلبه ای دزدی کرده است، آن بزرگوار پاسخ دادند بگویید یک دزد لباس طلبگی پوشیده است؛ حال این چنین افرادی در عرصه خبر نیز وجود دارند و گاهی یک شیاد در لباس خبرنگاری ظاهر می شود در حالی که خبرنگاری اسلوبی دارد که باید به آنها پایبند باشد.
حجت الاسلام سلیمانی تصریح کرد: نگارش یک خبر نیازمند رعایت موارد متعددی از سوی خبرنگار است یعنی خبرنگار به جز دقت در صحت خبر باید زمان را نیز مد نظر قرار دهد و سرعت عمل داشته باشد تا خبر در زمان مناسب خود به مخاطب منتقل شود، ضمن اینکه نقل مضمون اصطلاحا باعث می شود که اصل خبر بسوزد و چیز دیگری از آب در بیاید و اثری متفاوت از آنچه که مراد بود بر مخاطب بگذارد.
دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور اظهار کرد: تاخیر در انتشار و اطلاع رسانی خبر یک آسیب جبران ناپذیر است، اینکه خبرنگار به هر دلیلی انتشار اخبار خود را که دارای محدودیت زمانی است به زمان دیگری موکول کند در واقع ارزش خبر خود را از بین برده به ویژه اگر آن خبر برای اولین باری باشد که به اطلاع مخاطب می رسد، فارغ از این مسئله نوع بیان و سلیقه به همراه شیوایی در ارایه متن خبر از ویژگی های مهم یک خبرنگار محسوب می شود.
وی نوشتن خبر را اقدامی هنری دانست و گفت: خبرنگار باید از ادبیات قوی و نکات نگارشی در نگارش خبر استفاده کند.، از نظر فهم مخاطب، خبری که تنظیم می شود باید در نهایت کمال باشد. برخی خبرنگاران گاهی خبر را به گونه ای تنظیم می کنند که تنها قشر خاصی محتوای آن را درک می کنند گویی هدف خبرنگار انتقال یک بحث فلسفی به مخاطب بوده است در حالی که حوزه خبر و اطلاع رسانی علم فلسفه و امر پیچیده ای نیست و عباراتی که در متن خبر استفاده می شود باید همه فهم باشد.
خبر باید حکیمانه باشد
حجت الاسلام سلیمانی با بیان اینکه اخبار باید ویژگی حکیمانه بودن داشته باشند، افزود: سخن حکمت آمیز به گفتاری اطلاق می شود که عوام بفهمند و خواص بپسندند. امام خمینی(ره) زمانی که صحبت می کردند تمام اقشار سخن اش را درک می کردند چه خواص و افراد پیچیده و چه مردمی که در روستا زندگی می کردند و سخن او را می شنیدند. سخن امام راحل حکیمانه بود.
وی به دیگر ویژگی های تنظیم یک «خبر» اشاره و تصریح کرد: در تنظیم خبر نباید عجله کرد، دستپاچگی در تنظیم اخبار نتیجه معکوس دارد، همچنین باید اهمیت نقل یک خبر نیز بررسی شود که آیا خبری که مطرح می شود برای جامعه مفید است یا ضرر دارد و با انتشار این خبر تا چه اندازه مخاطب قدرت تحلیل صحیح کسب می کند. در کار خبری از ادبیات امام، شهدا و رهبری پیروی کنیم و از این شاخص های اصیل و ناب فاصله نگیریم.
دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد ادامه داد: اخباری که در سطح جامعه از سوی رسانه های مختلف خبری از جمله خبرگزاری شبستان مطرح می شود باید امیدبخش باشد و جبهه انقلاب را تقویت کند. نباید خبری به مخاطب عرضه شود که موجبات شادمانی دشمنان را فراهم آورد. هچنین رسانه های ما در ارایه یک خبر باید نیاز نسل جوان را با توجه به حوزه کاری و اطلاع رسانی شان مدنظر قرار دهند، برای مثال بسیاری از مخاطبان خبرگزاری شبستان بچه های مسجدی هستند که اخبار این خبرگزاری را رصد می کنند بنابراین باید نیازهای آنها در سیر اطلاع رسانی مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام سلیمانی افزود: کار خبری باید روح دین داری، روح دانش پژوهی، روح وجدان کار، روح انضباط، روح شجاعت، روح پاکدامنی، روح امانت داری، روح حریت و آزادمنشی و ارزش های انسانی را تقویت کند و در ذیل این مجموعه به مسایل زیربنایی جامعه جهت دهی کند.
وی با بیان اینکه گاهی معرفی آثار و کتاب های خوب از سوی خبرنگار به مخاطب، کمتر از اثرگذاری کار آن نویسنده نیست، گفت: با چنین رویکردی خبرنگار خود تلاش می کند و مطالب مفید را به مخاطب منتقل می کند.
دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به مسئله فلسطین و غزه به عنوان یکی از مهمترین اخبار رسانه های خبری اشاره کرد و افزود: در طول جنگ در این مناطق همواره اهداف مختلفی دنبال شده است که از جمله آنها آسیب رسانی و تخریب مساجد است چراکه مسجد به عنوان کارخانه و رسانه آدم سازی است لذا شاهد بودیم که در جنگ سی و سه روزه لبنان تمام مساجد تخریب شدند.
وی خاطر نشان کرد: خبرگزاری شبستان به عنوان خبرگزاری که وام دار فعالیت های مساجد است باید بتواند اهمیت برنامه های مساجد را به گونه ای بیان کند که طراوت و شادابی کانون های فرهنگی هنری مساجد به بهترین شکل به مخاطب منتقل شود.
مدیر عامل خبرگزاری شبستان اضافه کرد: پاسخ به دو سوال در قالب یک نوشتار علمی و قابل قبول مورد انتظار ماست؛ اول اینکه خبرنگار تراز اسلامی کیست و چه خصوصیاتی دارد. دوم اینکه خبرگزاری تراز اسلامی چه ویژگی هایی دارد؟ خبرنگاران و صاحب نظرانی که در این زمینه مطالب مفید تنظیم و ارسال کنند (حداقل سه و حداکثر چهار صفحه A4) آثارشان بعد از بررسی داوران مورد تقدیر قرار می گیرد.
پایان پیام/
نظر شما