کاه برنج؛ ثروتی که خاکستر می شود

خبرگزاری شبستان: کاه برنج، یکی از بقایای به جا مانده برنج و سرمایه ایی است که با پژوهش‎های انجام شده می تواند در پیشرفت اقتصاد گیلان موثر باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، برنج محصولی است که بیشتر مردم کشور آن را مصرف می‌کنند. بیشترین برنج کشور در استان گیلان تولید می‌شود. متاسفانه سال‌هاست با فرا رسیدن فصل برداشت برنج، دود حاصل از سوزاندن کاه برنج در شهر و روستا پیچیده می‌شود که این دود هوای گیلان را در فصل گردشگری نامطلوب کرده و موجب سختی تنفس به ویژه در روستاها می‌شود.

عدم آگاهی کشاورزان از فواید کاه برنج و ناتوجهی برخی از مسئولان موجب بروز این معضل شده است که اگر مسئولین امر به این مقوله توجه کرده و مدیریت لازم انجام شود شاهد چنین مشکلی در استان نخواهیم بود چرا که بر اساس پژوهش‌های انجام گرفته از سوی پارک و علم و فناوری گیلان می‌توان این دود را تبدیل به  انواع صنایع مصرفی کرد که متاسفانه  به دلیل نبود اعتبارات مناسب و عدم همکاری دستگاه‌های اجرای استان چنین کارخانه‌هایی در گیلان راه اندازی نشده است. در این زمینه گزارشی تهیه شده و گفتگوی ویژه‌ای با رئیس جهاد کشاورزی گیلان و رئیس پارک علم و فناوری گیلان انجام شده است که در زیر می‌خوانید:


 

تولید 40 نوع محصول از بقایای برنج 
مجید متقی طلب، ریس پارک علم و فناوری گیلان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان گیلان با اشاره به مزایایی کاه برنج اظهار کرد: ضایعات برنج کاربردهای فراوانی در زمینه ایجاد اشتغال و افزایش اقتصاد استان دارد که در این زمینه مطالعات پژوهشی ویژه‌ای انجام شده است.
 

وی با بیان اینکه از سال 79 پژوهش در این زمینه در گیلان آغاز شده است افزود: بر اساس مطالعات انجام شده تا کنون، می‌توان 40 نوع محصول از پسماندهای برنج در گیلان تهیه کرد.

 
این مقام مسئول گفت: پوسته، کاه و سبوس برنج از جمله ضایعات این محصول است که می‌توان از آن انواع محصول خوراکی، آرایشی و ساختمانی تولید کرد.
 

متقی طلب به یک محصول در سبوس برنج اشاره و اذعان کرد: بر اساس تحقیقات انجام شده از سبوس برنج نوعی روغن خوراکی تولید می‌شود که به صورت پایلوت در گیلان انجام شده است، همچنین از سبوس برنج می‌توان در انواع کرم‌های آرایشی ضد چروک و غذای کودک و... استفاده کرد.
 

وی به پوسته برنج پرداخت و اذعان کرد: از پوسته برنج می‌توان در مصالح ساختمانی ازجمله سیمان و.. مصالح ساختمانی که دارای ویژگی خاصی است استفاده کرد.
 

متقی طلب به ویژگی‌های خاص تولید سیمان و بلوک تهیه شده از پوسته برنج اشاره و اظهار کرد: بلوک تهیه شده از پوسته برنج در تابستان، هوای گرم را به داخل عبور نمی‌دهد و .. و در زمستان نیز در برابر ورود سرما به داخل مقاوم بوده و منزل را گرم نگه می دارد.
 

این مقام مسئول با اشارع به تهیه یک نوع نسوز از پوسته برنج اضافه کرد: این نوع نسوز در برابر 1500 درجه حرارت مقاوم بوده و برای بلوک‌ها در کوره‌ها این نسوز قابل استفاده است.

 
وی به تهیه یک نوع پولیش اشاره کرد و گفت: این نوع پولیش که از پوسته برنج تهیه می‌شود قابل استفاده در لوازم خانگی است که هم اکنون کشور آلمان این پولیش را در تهیه لوازم خانگی و .. استفاده می‌کند و گیلان فقط به این پژوهش دست یافته و هیچ سرمایه گذاری در این زمینه نشده است.
 

متقی طلب به مزایای کاه برنج پرداخت واذعان کرد: موارد استفاده از کاه برنج متنوع است که مهمترین مزایا و تحقیقات انجام شده توسط پارک علم وفناوری گیلان سلولز است.


ریس پارک علم فناوری گیلان گفت: از سلولز که توسط کاه برنج به دست می‌آید برای وسایل یک بار مصرف گیاهی و خمیر کاغذ استفاده می‌شود که یک کارخانه در هفت دغنان صومعه سرا به تولید این محصول می‌پردازد.
 

وی با ابراز تاسف از تولید و راه اندازی کارخانجات موارد ذکر شده افزود: با توجه به اینکه گیلان یکی از استان‌های بیکار کشور است، اگر در این بخش سرمایه گذاری شود بسیاری از بیکاری استان رفع شده و قشر جوان جذب بازار کار خواهند شد که متاسفانه این پژوهش‌های به دست آمده در اولویت کار قرار ندارد.
 

در ادامه متقی طلب اذعان کرد : به دلیل عدم همکاری دستگاه‌های اجرایی مرتبط در گیلان از جمله جهاد کشاورزی و نبود اعتبارات مناسب و ...این کار در گیلان انجام نشده است.
 

ریس پارک علم فناوری گیلان به مهمترین مشکلات راه اندازی نشدن کارخانه‌ها در این بخش اشاره کرد و گفت: مهمترین مشکل عدم همکاری دستگاه‌ها و نبود اعتبارات مناسب، سرمایه گذار و عدم همکاری بانک‌ها در پرداخت تهسیلات مناسب در این بخش است که باید در این زمینه توسط مسئولین اجرایی برنامه ریزیی ویژه‌ای انجام شود.
 

برگزاری کارگاه‌های آموزشی در زمینه مزایای کاه برنج در گیلان 
علیرضا شعبان نژاد، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان گیلان اظهار کرد : کاه و کلش یکی از سرمایه‌های گیلان است که متاسفانه کشاورزان به این امر مهم توجه‌ای نداشته یا اطلاعات کافی در این زمینه ندارند. 
 

وی با بیان اینکه در سال‌‌های اخیر اقدامات مهمی در زمینه آموزش به کشاورزان انجام شده است افزود: فعالیت‌های فرهنگی، خدمات حمایتی، هدایتی و تعامل با سایر دستگاه‌های استان انجام شده است.
 

شعبان نژاد به اقدامات فرهنگی پرداخت و گفت: برگزاری کارگاه‌های آموزشی، کارگاهی، چاپ نشریه ترویجی، پوستر و اطلاع رسانی چهره به چهره کشاورزان و مکاتبه با سایر دستگاه‌های اجرای از جمله استانداری، فرمانداران و دهیاران و .. است که نقش چشمگیری در کاهش نزولی کاه و کلش داشته است.
 

وی با اشاره به تسهیلات کشاورزی اذعان کرد: تسهیلات به کشاورزان برای خرید ادوات کشاورزی مناسب برای جمع آوری کاه و کلش در سال‌های اخیرداده شده است.


این مقام مسئول اذعان کرد: برخی از کمباین‌ها از استان‌های مازندران، اردبیل و قزوین هنگام فصل درو وارد استان می‌شوند که مکاتباتی انجام شده است تا هنگام ورود این دستگاه‌ها مجهز به بیلر باشند.
 

فعالیت یک هزار 750 کمباین و بیلر در گیلان 
شعبان نژاد ادامه داد: در حال حاضر 750 دستگاه بیلر و یک هزار دستگاه کمباین در گیلان فعالیت می‌کند که در سال جاری نیزخرید یکصد دستگاه بیلر و 200 دستگاه کمباین در استان به کشاورزان اختصاص داده شده است. 
 

وی از بقایای کاه و کلش از برنج اشاره و اذعان کرد: از بقایای کاه وکلش برای تولید کود آلی جهت حاصلخیزی خاک و افزایش بهره وری کشاورزی می‌توان استفاده کرد که توسط کارشناسان این سازمان ومحیط زیست برای کشاورزان و دهیاران مناطق مختلفی از استان کارگاه‌های آموزشی برگزار شده است.
 

این مقام مسئول گفت: در کارگاه آموزشی نیز مضرات سوزاندن کاه و کلش و استفاده بهینه آن در زمینه صنایع دستی و مصارف صنعتی برای کشاورزان و سایر طبقات تشریح شد.
 

وی در پایان خاطرنشان کرد: در گیلان دویست و 38 هزار شالیزار وجود دارد که 300 هزار خانوار فعالیت تولید برنج را برعهده دارند و سالانه بیش از یک میلیون تن محصول برنج از شالیزارهای گیلان برداشت می‌شود.
 

پایان پیام/ 

کد خبر 389949

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha