حفظ تاثیرات معنوی رمضان با اقامه نماز جماعت در مساجد

ماه رمضان ماه خداست،‌ مردم طی این ماه حضور مستمری را در مساجد دارند که این مداومت به اقامه نماز در مساجد می تواند عاملی برای حفظ تاثیرات معنوی رمضان در ماه های آتی سال باشد.

به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان،‌ سی روز روزه داری و تلاشی دوباره برای به دست آوردن عبودیتی برخاسته از فطرت نخستین، حاصل مهمانی پربرکت خداوند بود.


تلاوت های دسته جمعی قرآن،‌ انفاق،‌ حضور مداوم در مساجد برای اقامه نماز جماعت و دستگیری از مستمندان،‌ تنها گوشه ای از دستاوردهای رمضان است که مومنین با عهدی دوباره با خدای خویش می توانند این رویه مبارک را در طول ماه های آتی سال تا رمضان بعد ادامه دهند .


اما شاید یکی از بارزترین اثرات ماه مبارک رمضان را بتوان در دو چندان شدن حضور اقشار مختلف مردم در مساجد دانست،‌ مردم در ماه رمضان با حضور در خانه امن الهی در واقع تمرین خودسازی می کنند و بیش از پیش سعی می کنند تا این حضور مناسبتی را تبدیل به یک عادت دیرینه در زندگی خود کنند تا الگویی برای فرزندان خود شده و در واقع تربیت مسجدی را در خانواده خود نهادینه سازند.

 

سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان،‌ با توجه به پایان رسیدن ماه ضیافت الله و فرارسیدن عید فطر، در راستای بررسی راهکارهای حفظ سنت های حسنه حاصل از ماه مبارک رمضان در میان مردم،‌با چندتن از ائمه جماعات مساجد تهران به گفت وگو پرداخته و نظرات آنان را در رابطه با این مساله جویا شده است.

 

حجت الاسلام «صادق زاده»، امام جماعت مسجد جامع «نارمک» در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به تاثیرات معنوی ماه مبارک رمضان بر عموم مردم و امت اسلام، ‌می گوید:‌ حفظ این روحیه مستلزم آن است که روزه دار پایبند به تعهداتی باشد که در ماه مبارک با خود و خدای خویش عهد بسته است.


وی همچنین استمرار در عبادت خداوند به سبک و سیاق ماه رمضان از جمله عواملی می داند که فرد می تواند روح و فضای معنوی ماه مبارک را در وجودش حفظ کند، به اعتقاد او مداومت در حضور در مساجد و اقامه نماز اول وقت نیز از ثمراتی است که ماه رمضان برای بسیاری از مردم به ارمغان می آورد که ضرورت دارد بعد از ماه مبارک همچنان مورد توجه واقع شود.

 

امام جماعت مسجد جامع نارمک در این راستا با اشاره به تاثیر ماه مبارک رمضان بر فضای اجتماع ادامه می دهد: هنجارشکنی ها در ماه مبارک عموما کمتر است و مردم با مسجد ارتباط بیشتری را برقرار می کنند بنابراین از ملزومات حفظ حالات معنوی رمضان حضور در مساجد و اقامه جماعت نماز در مساجد است.

حجت الاسلام صادق زاده افزود: هیچ مسجدی نیست که دارای معنویت نباشد، حضور در مسجد به تنهایی می تواند در روحیه معنوی فرد تغییرات قابل توجهی را ایجاد کند اما ائمه جماعات نیز در راستای جذب اقشار مختلف به مساجد اثرگذارند و باید با بهره گیری از برنامه های مختلف برای گروه های متعدد سنی مردم را با فرهنگ مسجدی بیش از پیش آشنا کنند.

 

امام جماعت مسجد جامع نارمک اظهار کرد: باید جاذبه های مسجد را بالا برد و از جوانان در برنامه های مسجد استفاده کرد و به آنها مسئولیت داد چراکه همین واگذاری مسئولیت به جوانان سبب می شود تا گروه های مختلف در برنامه های مساجد حضور یابند که لازمه این امر شکل گیری یک سری فوق برنامه ها در مساجد است.

 

همچنین حجت الاسلام تهرانی، امام جماعت مسجد «هدایت» تهران ،‌نیز طی گفت وگویی با خبرنگار شبستان با اشاره به عید فطر،‌این روز را فرصت مناسبی است تا بر حالات معنوی ایجاد شده درماه رمضان بیش از پیش از پیش تامل کنیم.

 

به اعتقاد امام جماعت مسجد «هدایت» تهران،‌ یکی از مهمترین عواملی که می تواند فضای رمضانی را در دل ها همچنان زنده نگاه دارد حضور مستمر در مساجد است همچنان که در طول ماه مبارک نیز مردم بیشترین حضور را به نسبت سایر ماه های سال برای اقامه نماز جماعت در مساجد داشتند.

 

وی با بیان اینکه ائمه جماعات از مهمترین عوامل در ایجاد انگیزه برای اقامه نماز در مسجد هستند، ادامه می دهد: رفتار و منش پدرانه از سوی امام جماعت و همچنین ایجاد تعامل با نسل جوان است که می تواند نوعی تعامل میان مسجد و مردم ایجاد کند به ویژه اگر امام جماعت با تجربه باشد.

 

حجت الاسلام تهرانی گفت: به طبع این چنین فضایی تاثیری خواهد گذاشت که مخاطب مسجدی همواره دغدغه برای حضور در مسجد در تمامی ایام سال داشته باشد، البته وجود برنامه های جانبی در مساجد نظیر قرائت منظم قرآن، تفسیر آیات، برگزاری کلاس های نهج البلاغه و به ویژه جلسات پرسش و پاسخ از جمله برنامه هایی است که در راستای افزایش ظرفیت و کارکرد مساجد می تواند نسل جوان را بیشتر به سمت مسجد جذب کند اما این برنامه ها باید منظم و مستمر باشد.

 

در ادامه اما نظرات حجت الاسلام «کرباسی»، امام جماعت مسجد امیرالمومنین(ع) را در این رابطه جویا شدیم که اساسا چه طور می توان رویه حسنه ماه رمضان را طی ماه های سال همچنان ادامه داد.


حجت الاسلام کرباسی،‌ در این راستا با اشاره به اهداف روزه اظهار کرد: خداوند در آیه 183 سوره «بقره» می فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ» (اى کسانى که ایمان آورده‏اید روزه بر شما مقرر شده است همان گونه که بر کسانى که پیش از شما [بودند] مقرر شده بود باشد که پرهیزگارى کنید)؛ بنابراین با توجه به این آیه شریفه از مهمترین اهداف روزه ماه رمضان رسیدن بندگان به تقواست.

وی در توصیف و ویژگی «تقوا» در عملکرد و رفتار مومن بالله اظهار کرد: تقوا در حقیقت یک ملکه، حالت نفسانی و روحی ثابت و راسخ در وجود انسان است که همواره انسان را از بدی ها، زشتی ها و نافرمانی نسبت به دستورات خداوند متعال باز می دارد؛‌ضمن اینکه اگر کسی احساس کرد در پایان ماه رمضان این حالت در او وجود دارد به سعادت بزرگی دست یافته است هرچند که ممکن است ظواهر زندگی بعضا مانع از رشد این حالت شود اما تلاش باید حداقل بر حفظ این رویکرد باشد.

حجت الاسلام کرباسی با بیان اینکه ماندگار ماندن روحیه معنوی ماه رمضان مستلزم رعایت بایدها و نبایدهای متعدد از سوی روزه دار است، ادامه داد: نگه داشتن فضای رمضان در دل ها نیازمند تمرین تقوا، احسان است، ضمن اینکه حضور در مسجد نیز در راستای تحقق این امر اثرگذار خواهد بود.

 

بنابراین با توجه به اینکه ماه رمضان به خودی خود تغییرات عمده ای را در رفتار و منش افراد ایجاد می کند،‌به نظر می رسد با عنایت به اظهارات یاد شده چندتن از ائمه جماعات مساجد تهران،‌حفظ فاضی معنوی ماه رمضان مستلزم ادامه عادات و برنامه های معنوی است که مومنان در طول این ماه کسب کرده اند که مهمترین آنها مداومت بر حضور در مساجد و اقامه نماز جماعت در مساجد است. چراکه حضور به در مسجد به تنهایی به علت تقدس ذاتی این مکان،‌سبب اعتلای روحی فرد شده و در عین مناسبات اجتماعی قابل توجهی را بر جمع متدین و مسجدی برقرار خواهد ساخت.
پایان پیام/
 

کد خبر 389944

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha