ابوالفضل ساجدی، محقق و پژوهشگر دینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: از نظر اسلام عید فطر به دلیل مقدمات و مراحلی که طی می شود تا فرد آماده این عید شود، از جایگاه ویژه و برجسته ای برخوردار است به گونه ای که در عید فطر انسان مسلمان گویا تولدی تازه پیدا می کند.
امیرالمومنین (ع) در این رابطه فرمود: ای بندگان خدا بدانید کمترین چیزی که خدا به زنان و مردان روزه دار می دهد آن است که فرشته ای در آخرین روز رمضان به همه ندا می دهد: ای بندگان خدا بشارت باد بر شما که گناهانتان آمرزیده شد! پس بنگرید که پس از این چگونه عمل خواهید کرد.
وی افزود: اساسا فلسفه عید و غم و شادی از نظر اسلام متفاوت از سایر رویکردها است. انسان مسلمان غم و شادی خود را بر اساس ارزش های الهی تعیین می کند و به همین دلیل روزی که موفق می شود در طول یک ماه مبارزه با نفس به پیروزی برسد پس از این 30 روز، موفقیت خود را جشن می گیرد.
وی تصریح کرد: معیار غم و شادی از نظر انسان مؤمن نوع ارتباط او با خدا است، اگر بخواهیم سبک زندگی ما سبک زندگی اسلامی باشد باید معیارهای غم و شادی ما معیارهایی الهی و اسلامی باشند. در روایتی از امیرالمومنین (ع) نقل است که فردی نزد حضرت استغفار بر زبان جاری کرد و گویا یک نگاه استهزاگونه به این واژه داشت، امام در پاسخ او فرمود: مادرت به عزایت بنشیند آیا می دانی معنای استغفار چیست؟ این کلام امام یعنی تو مانند یک انسان مرده هستی و باید به حال تو گریست و عزادار بود چرا که تو خدا را کوچک شمرده و استهزا کرده ای.
این محقق و کارشناس فلسفه دین تصریح کرد: بنابراین اگر انسان در حرکت تکاملی و معنوی خود پیشرفت کرد این موضوع باید باعث شادی او باشد اما اگر دچار گناه، کبر ، غرور و ... شد، اگر در انجام وظایف خود و حقوق دیگران کوتاهی کرد و به هر دلیلی دستورات الهی را اجرا نکرد، باید برای خود عزادار باشد. در روایات ما تصریح شده است که غم و شادی انسان مؤمن چنان به گناه وابسته است که هیچ چیز مانند گناه او را ناراحت نمی کند حتی اگر مومنی با انجام گناه دچار تب شد نباید تعجب کرد. یعنی این رابطه برای مومن تا این حد حایز اهمیت و ارزش است. مانند کسی که دوستی بسیار صمیمی و نزدیک دارد و هنگامی که این دوست از وی دلخور باشد او نیز ناراحت می شود.
ساجدی در ادامه با اشاره به پیوند قلبی مؤمن با خدا گفت: ما باید چنان پیوند قلبی ای با خدا برقرار کنیم که باور کنیم با گناه از خدا فاصله می گیریم، قرآن ماه رمضان را ماه کسب تقوی ذکر کرده و می فرماید این ماه را بر شما واجب کردم تا تقوا پیشه کنید تا قدرت خویشتن داری شما در برابر موانع حرکت به سمت کمال تقویت شود، بنابراین پیام عید فطر آن است که سبک زندگی اسلامی زمانی حاصل می شود که غم و شادی، عواطف، احساسات و خوشحالی های ما با معیارهای ارزشی گره بخورد، این گونه نباشد که اگر مقداری پول گم کردیم یا کارت عابر بانک مان مفقود شد ماتم بگیریم اما اگر روزه خواری کردیم و در برابر خدا مرتکب عصیان شدیم، ناراحت نشویم. چنین فردی باید برای خود عزا گرفته و به فکر تحول وجودی خود باشد.
استاد مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) یادآور شد: امروز که توانسته ایم در طول یک ماه خود را برای مبارزه با نفس آماده کنیم، باید این آمادگی و توانایی را در طول 11 ماه دیگر سال بکار گرفته و با آن حرکت کنیم. مانند کسی که یک ماه خود را مسلح کرده است و اکنون به میدان نبرد می رود.
ما در پایان ماه رمضان عید می گیریم چون خوشحالیم از اینکه موفق شده ایم در مسیر الهی حرکت کنیم. حضرت علی (ع) در روایت فوق الذکر تاکید می فرمایند که تصور نکنید که کار تمام شد!! ماه رمضان به پایان رسید و ما راحت شدیم ، بلکه دقت کنید که اکنون که تولدی دوباره یافته اید چگونه زندگی خواهید کرد؟ یعنی پس از رمضان باید روابط خود با اطرافیان، همسر، فرزندان، وظایف اجتماعی و ... را با دقت بسنجیم.
وی خاطرنشان کرد: با توانایی بدست آمده در ماه رمضان باید قدرت ما برای ترک گناه بیش از گذشته شده باشد. اگر در این ماه لذاتی را کسب کردیم پس از ماه رمضان آن را از دست ندهیم، اگر قرآن و دعایی داشتیم مراقب زبان و اعمال خود بودیم پس از رمضان آنها را تعطیل نکنیم.
میزان شادی عید فطر برای هر فرد وابسته به میزان استفاده او از این توانایی هایی است . همچنان که مراتب روزه داران، مراتب شکرگذاری و مراتب شادی در رمضان متفاوت است. اگر بتوانیم به قدری قدرت پیدا کنیم که هنگام گناه در قلب خود احساس ناراحتی کنیم از برکت رمضان و عید بهره برده ایم در غیر این صورت برکات این ماه را به تدریج از دست می دهیم.
این محقق و پژوهشگر دینی با اشاره به این که انسان تا آخرین لحظه زندگی در دنیا، در حال تحولات معنوی است، تصریح کرد: ممکن است ما برکات به دست آمده در ماه رمضان را یکروزه و یا در طول یک هفته از دست بدهیم و همچنان که ممکن است در تمام طول سال آن را حفظ کنیم . اما این موضوع بسته به این است که تا چه حد این توان را داریم که معیار غم و شادی خود را بر اساس ارزش های الهی تعیین و تبیین کنیم.
اگر معیارهای شادی مادنیا و دنیاپرستی باشد باید بدانیم که عید برای ما معنا ندارد و عید ما عید دنیایی خواهد بود نه عید الهی.
ساجدی گفت: امروزه دشمنان تلاش زیادی دارند تا بر روی عواطف و احساسات جوانان ما کار کنند. اگر به شکل صحیح از عید درس بگیریم و هیجانات، احساسات ، عشق ، علاقه ، خوشی و ناخوشی ما بر اساس دین تعیین شود نقشه های آنها نیز نقش بر آن می شود چون دشمن متوجه شده که بهترین ابزار برای تسلط بر جوامع اسلامی تقویت گرایشات مادی و غیرالهی در افراد جامعه است. اسلام نیز هرگز از ما نخواسته که گرایشات مادی را به کلی رها کینم . رویکرد اسلام آن است که انسان گرایشات و لذات مادی را به نحو صحیح هدایت کند یعنی از آنها استفاده ببرید اما غرق در آنها نشود.
دشمن به این نتیجه رسیده است که بهترین راه موفقیت، تغییر معیار غم و شادی در ماست. این که هر وقت که آنها می خواهند شاد باشیم و هر لحظه که آنها اراده می کنند ما غمگین شویم. اما روزه و استفاده صحیح ازدست آوردهای این ماه و توجه به عمق این برکات، یکی از بهترین ابزارها برای مبارزه با سرمایه گذاری دشمنان در جهت فساد جامعه اسلامی است.
پایان پیام/
نظر شما