بررسی ابعاد مختلف نهضت مشروطه در شماره 204 مجله پنجره

خبرگزاری شبستان: مرثیه‎ای برای یک رویا(مشروطه از زاویه دین جامعه، هنر و جریده) عنوان پرونده ویژه این هفته در مورد مشروطه است.

به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی این هفته نامه، دویست و سومین شماره هفته‌نامه «پنجره» به مدیرمسئولی دکتر علیرضا زاکانی در 180 صفحه به بهای 80000 ریال روی پیشخوان کیوسک‌های روزنامه‌‌فروشی قرار گرفت. نسخه الکترونیکی نیز با 40 درصد تخفیف در سایت هفته‌نامه به آدرس panjerehweekly.ir فروخته می‌شود.
 

 

پرونده ویژه
مرثیه‎ای برای یک رویا(مشروطه از زاویه دین جامعه، هنر و جریده) عنوان پرونده ویژه این هفته در مورد مشروطه است.
زمانی که شاه عباس صفوی معروف به «مرشد مطلق»، دنیا را ترک می‎گفت، میلیارد‎ها کرور، سکه عباسی در خزانه پادشاهی ذخیره شده بود و پادشاهان اسپانیا و پرتغال، در جبهه جنوب ایران شکست خورده بودند و نمایندگانشان پابرهنه به محضر شاه ایران شرفیاب شدند. دو سده از آن تاریخ شکوهمند نگذشته بود که ایران در عصر قاجار بخش عمده‎ای از اراضی شمال غرب و شرق کشور را به انگلیس و روس واگذار کرده بود و شاه قجری برای خوشگذرانی چند ماهه‎اش در فرنگ، کشور را به رویترز و دیگران فروخته بود. اما روزگار چنان نماند. رویای رسیدن به دروازه‎‎های تمدن غرب، منورالفکران را به خود مشغول می‎داشت و از آن بزرگ‎تر رویای مدینه فاضله‎ای بود که می‎خواست عدالت علوی در جامعه ایرانی به راه بیندازد. مشروطه حال غریبی دارد. مانند غریبه‎ای است که به یک شهر می‎آید و عزیز مردم می‎شود و دوباره تنهایش می‎گذارند. مشروطه مرثیه‎ای برای یک رویاست. یک تاریخ پر فراز و کم فرود.
همه مردان یک نهضت(رجال‎شناسی شخصیت‎های مشروطه از خدمت تا خیانت روشنفکران)، بررسی دیدگاه امام خمینی(ره) درباره نهضت مشروطه، ایستاده در برابر استبداد، نگاهی به رویکرد رهبر انقلاب به نهضت مشروطه، سا‎لهای مشروطه (مروری گذرا بر تحولات 14 سال حکومت مشروطه در ایران)، شرابشدگی تنباکو(درنگی بر شباهت فتوایی جنبش مشروطه و تحریم تنباکو)، سیاست دانی و تجددشناسی نورالله اصفهانی(گفتاری منتشرنشده از دکتر رضا داوری اردکانی درباره مشروطه)، نصف جهان مشروطه خواه(نگاهی به‎ جایگاه اصفهان در جنبش مشروطه) از جمله یادداشتها و مصاحبه های این پرونده است.
همچنین تحلیل تاریخی خیزش مردمی دوره قاجار در گفتگو با یعقوب توکلی، قیام برای زندگی بهتر(انگلیس چشم دیدن خوشبختی ما را نداشت)، امضای پادشاهی که ماندگار شد(خاطره ماندنی نهضت از متن تاریخی به دستخط احمد قوام)، دالهای مرکزی دوگفتمان(کنکاشی درباره تصورات و انگاره‎‎های شخصی علما از مسائل مشروطه)، مشروطه خواهی در ایران در گفتگو با علیرضا صدرا، ریشه دار بودن استبداد موجب انحراف مشروطه شد، آزمونی برای اعمال قدرت بازار(اتحاد بازاریان و روحانیت برای شکست غول استبداد قاجار)، جامعه‎پذیری سیاسی و روحانیون(نقش روحانیت شیعی در انقلاب مشروطه) از یادداشتها و مصاحبه های این بخش است.
شرط قانون شرع(عملکرد علما در مواجهه با نهاد‎‎های قانونی در عصر مشروطه)، ناخدای استبداد(بر عرشه مشروطه)، بررسی علت تغییر انقلاب مشروطه به دیکتاتوری پهلوی، تاریخ مشروطه در گفتگو با دکتر محمد فرزانه استاد دپارتمان تاریخ دانشگاه کالیفرنیا، انقلاب مشروطه نشان از
پویایی فقه شیعه دارد، جایگاه روشنفکران و روحانیون در انقلاب مشروطه در گفتگو با دکتر صادق زیباکلام، انتلکتوئل یا روشنفکر(ترمینولوژی دو واژه دردسرساز)، بررسی زمینه ها و دستاوردهای مشروطه در گفتگویی متفاوت با عباس سلیمی‎ نمین، استقامت در مسیر حکومت(بررسی تطبیقی الگوی بسیج مردمی در جنبش‎‎های اجتماعی معاصر)، نقش بیگانگان در مشروطه در گفتگو با دکتر محمدجعفر جوادی ارجمند، عالیجنابان بیگانه(نقش بحران مشروعیت قاجار در وقوع انقلاب مشروطه)، تببین مفهوم «دیگری» در دوره مشروطه در گفتگو با دکتر سیدعلی منوری، تاریخ بیداری زنان(جنبشهای زنان ایرانی از قرارداد رژی تا انقلاب مشروطه)، جنبش زنان در مشروطه(مروری بر مقاطع حساس حضور زنان در جنبشهای سیاسی – اجتماعی)، نسیان نسوان(واکاوی نقش زنان در نهضت مشروطه)، فرهنگ فدای مشروطه(بررسی تحولات فرهنگی ایرانیان در دوران پس از مشروطه خواهی)، چهارگانه ادبیات دوره قاجار(جریان‎شناسی ادبیات سیاسی مشروطه)، مشروطه آموزی از منابع تاریخی(واکاوی شرایط حاکم بر ادبیات مشروطه در گفتگو با حسین پاینده، تاثیر متقابل موسیقی و مشروطیت(واژه های ققنوسی)، کارکرد شعر و ادبیات در دوره های پیشامشروطه و مشروطه، مشروطه و روزنامه‎‎های تبعیدی (خط سیر عامل بیداری ایرانیان در دوره قاجار از رکن چهارم دموکراسی تا مشروطه ایرانی)، نگاهی گذرا به مطبوعات در یکی از برگ‎‎های تاریخ ایران
از دیگر یادداشتها و گفتگوهای این پرونده است.
در ادامه مروری خواهیم داشت بر بخشهای دیگر این مجله:
 

مجله خبری
علیرضا پناهیان: ابن ملجم خانه زاد علی(ع) است، رسول جعفریان: رجال شناسان راوی را «الدجال الکذاب» می دانند، رجب طیب اردوغان(ریاکاری‎‎های رجب افندی)، غزه مذاکرات و رابطه ایران و آمریکا، این ایران ناراحت!، دغدغه های بر زمین مانده رهبر انقلاب، استراتژی وحشت، جنگ همایشها: دلواپسیم، دلاوریم و دلآرامیم، تور استراتژیک پوتین در آمریکای لاتین،10 سال اقتصاد(سرانجام رانت تأیید شد)، پایان هشت ماه دوندگی توکلی برای اثبات ویژه خواری، سود سه میلیارد تومانی ناشر دولتی، دوراهی دوازدهم، جنجال وکشمکش بر سر انتشار رمان دوازدهم بالا گرفته است، تخریب خانه سیمین و جلال(ورثه ‎آل‎احمد از احتمال تخریب منزل این دو نویسنده خبر داد)، روایت حداد از اعتیادش به کتاب، فرشته‎‎ها با هم می‎آیند؟، چشم امید گیشه‎‎ها به اکران عید فطر، یک بچگی 12 ساله!، درباره فیلمی که سر فرصت ساخته شد، قاموس‎المعارف(کتاب مرد معارف)، کتاب مبین(هم ترجمه هم تفسیر) آثار امام موسی صدر در فیدیبو، الگوی حکمی اجتهادی علم دینی عبدالحسین خسروپناه، ترجمه و ویراش نگاه غربی به قرآن حسین خندق آبادی، تجربه و هنر زندگی
خشایار دیهیمی، جهان از دریچه کاریکاتور، جهان از دریچه عکس، مثبت و منفی و ... از بخشهای مهم مجله خبری هستند.
هنر
خیلی دور خیلی نزدیک عنوان پرونده گروه هنر است که به بهانه انتشار مستند «فیلم ناتمامی
برای دخترم سمیه» تهیه شده است. «فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» چنان گیرا و بی‎پرده زندگی خانواده‎ای را که قربانی آرمانخواهی کور خود و گرفتاری در دام فریب منافقین شده‎اند، روایت می‎کند که در ایام پس از رونمایی از این مستند در سیما، بازتابی گسترده در رسانه‎‎های مختلف پیدا کرده است. این فیلم فراتر از سوژه محوری خود، مورد استقبال و تجلیل کارشناسان و صاحبنظران قرار گرفته و بارها توسط ایشان بازخوانی شده است.
این فیلم تمام می‎شود؟(فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» به روایت کارگردان)، چیز‎هایی هست
که نمی‎دانیم! (تأملی درباره «حصار جهل» به بهانه فیلم «ناتمامی برای دخترم سمیه)، سمفونی حسرت‎ها (این مستند فقط درباره سمیه نیست!) گفتگو با محمد شکیبانیا تهیه‎کننده مستند «سمیه»، بی‎طرف نباشیم منصف باشیم (تصویر بی‎پرده یک زندگی)، فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه چگونه مستندی است؟، درام‎پردازی تاریخی به روایت کارگردان «پروانه» در روایت تاریخ، هزار و یک غم! (مروری بر سه دهه داستان‎گویی تصویری و مکتوب درباره گروهک منافقین) از جمله یادداشتها و گفتگوهای منتشر شده در این پرونده است.
سیاست خارجی
ماراتن تمام نشدنی(بررسی طولانی‎ترین دور مذاکرات در وین 6) عنوان پرونده گروه سیاست خارجی است. مذاکرات ایران و 5+1 در سال‎‎های اخیر از پیچیده‎ترین و طولانی‎ترین اتفاقات سیاسی است که نه تنها در ایران، بلکه در جهان معاصر اتفاق افتاده است. از روحانی به لاریجانی، از لاریجانی به جلیلی، از جلیلی به ظریف. از خاتمی به احمدی‎نژاد و از او دوباره به روحانی. حلقه‎ای که از دکتر روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی آغاز و به دکتر روحانی رئیس‎جمهور ختم شد و در ساحتی کوچکتر از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی آغاز و به وزارت خارجه رسید. آیا این ماراتن پایانی خواهد داشت یا صرفا مذاکرات برای مذاکره است؟ آیا اساسا طرف غربی قصد پایان دادن به این ماراتن را دارد؟ مذاکرات وین6 طولانی‎ترین مذاکرات ایران با 5+1 بود که پرونده پیشرو در تلاش است تا ابعاد تازه تری از آنرا بررسی کند.
در وین چه گذشت؟(بررسی طولانی‎ترین مذاکرات ایران و 1+5)، بررسی مذاکرات هسته‎ای ایران و 5+1 در گفتگو با دکتر محمدصادق کوشکی، مذاکره با آمریکا بازی با یخ است، آن سوی میزگرد (آشنایی با اصلی‎ترین طرف‎‎‎های مذاکره‎کننده با ایران)، از ازدواج تا غزه(نگاهی به اهم موضوعات مطرح شده در مراسم افطاری رهبری با دانشجویان)، رمضان سیاست و فرهنگ(سر سفره‎‎های افطار مسئولان و افراد سرشناس چه می‎گذرد؟) از مطالب منتشر شده این پرونده است.
باشگاه ترجمه
حفره های پولزا(فروش اطلاعات امنیتی جدیدترین تجارت جهانی) نوشته لیو گراسمن و ترجمه پرناز طالبی، نمودارهای کریمه پوتین (هزینه‎‎های ماجراجویی در اوکراین) با ترجمه حمیدرضا غلامزاده، ملتی در حاشیه(سیاست‎‎های آمریکا چگونه سرنوشت عراق را مبهم کرد) نوشته دهر جمیل و ترجمه فاطمه غلامی عناوین یادداشتهای منتشر شده در بخش ترجمه این هفته است.
پنجره مثبت
خوانندگان مجله در آستانه عید فطر با یک ضمیمه فرهنگی دیگر روبرو خواهند بود. در این شماره با حمیدرضا شکارسری گپ زده‎ شده است شاعر،‎ نویسنده، منتقد و مدرس شعر که از چهره‎‎های تاثیرگذار در جریان شعر سال‎‎های اخیر در حوزه شعر آزاد بوده است.
محمدسجاد نجفی در ادامه، پنجره دیگری از گذشته پیش روی شما باز کرده است، با نوشتجات و تصاویر مربوطه، که شما را مستقیما به بخش‎‎های مختلفی از تاریخ پرتاب می‎کند. ورق که بزنید، کتاب‎سرا به شما سلام می‎کند. با یک سبد کتاب درباره عملیاتی که قرار بود فروغ جاویدان باشد، اما مرصاد شد، معرفی تازه‎‎های کتاب و نیز یک پیشنهاد مطالعاتی جذاب. صفحه فرهنگستان یک پیشنهاد جذاب فرهنگی دیگر برایتان دارد و در صفحه گلگشت، سه شعر عیدانه از سه قله بلند شعر فارسی می‎خوانید: مولوی، سعدی و حافظ هرسه در حال و هوای عید فطر شعر سروده‎اند. در پایان نیز، زندگی خوب به شما لبخند می‎زند، با تاملاتی خواندنی درباره تفریحات سالم.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 389689

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha